Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  U toku je četrnaesti Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva
  Niz manifestacija
  02.08.2015.

  Kako se to moglo čuti i na konferenciji za štampu u prostorijama Bunjevačkog nacionalnog saveta, u toku je četrnaesti Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva, koji je uvršten u krug značajnih manifestacija za Grad Suboticu, te zaokružuje rad više udruženja i manifestacija u celinu koja je počela još 24. juna.

  2714_1.jpg
  Nela Ivić, Kata Kuntić i Velibor Mačković

  – Festival je počeo 24. juna, u Maloj Bosni, gde smo se podsetili stalog običaja preskakanja vatre na Sv. Ivana Cvitnjaka, a to smo upotpunili izložbom radova naše članice Đurđinke Nosković.  Potom je u Ljutovu održano podsećanje na ris i dužijancu na salašu, u Aleksandrovu je održana slamarska kolonija, dok je proteklog vikenda u Tavankutu održano takmičenje u pečenju somuna (hleba) i kuvanju pivčijeg paprikaša – obavestila je Nela Ivić, članica Organizacionog odbora Festivala.

  Festival se nastavlja već u subotu, 1. avgusta, a domaćin folklorne večeri biće Tavankut.

  – Na stadionu FK „Tavankut” u 20 sati počinje Veče bunjevačkog folklora „Nek se znade da Bunjevac živi” koje u okviru festivala organizuje Udruženje za očuvanje bunjevačke tradicije „Tavankut”. Želimo da se sačuvanju stare bunjevačke igre i pesme, ali i da se prikaže više stilova igranja bunjevačkih igara, kroz učešće KUD „Ravangrad” iz Sombora, KUD „Aleksandrovo”, KUDŽ „Bratstvo” i KUD „Bunjevka” iz Subotice i BKC „Tavankut” i Udruženja za očuvanje bunjevačke tradicije „Tavankut” – istakao je Velibor Mačković, takođe član Organizacionog odbora.

  Kako je istakla Kata Kuntić, predsednica Organizacionog odbora, u okviru Festivala je i slamarska radionica u okviru koje će se pripremati venci, kruna i perlice od slame, ona će biti zatvorenog karaktera, a potom sledi niz novih manifestacija.

  – U KUD „Bunjevka” će 4. avgusta, u 19 sati, biti održana tribina kojom ćemo obeležiti 200 godina od rođenja biskupa Ivana Antunovića, a u svečanoj sali Muzičke škole, 6. avgusta, takođe u 19 sati, obeležavamo 70 godina od smrti Mije Mandića.  KUDŽ „Bratstvo” 9. avgusta na salašu Mirka Babičkovića na Malom Paliću organizuje prikaz nekadašnjih igara, „Sigrarije za mlađe i starij”, a 11. avgusta će u Bunjevačkoj matici biti održana izložba slamarki iz Sombora pod nazivom „Bunjevačko zlato”. Važan deo Festivala činiće i panel konferencija 14. avgusta, u 11 sati u Plavoj sali Gradske kuće, na kojoj će se govoriti o zaštiti nematerijalnog kulturnog nasleđa u okviru organizacije UNESCO, a istog dana, od 19 sati, održaće se etno izložba posvećena Dužijanci. Ceo festival se završava proslavom nacionalnog praznika Bunjevaca, „Dana Dužijance”, u organizaciji Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, 17. avgusta, koji će biti obeležen kako to i dolikuje.

  S.N.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja