Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Komunalije
  Subotičko komunalno leto
  Počinje rekonstrukcija Sokolskog doma
  04.08.2015.

  Krenula je izgradnja kolovoza, zamena autobuskih stajališta, a uskoro će početi i popravke na Sokolskom domu i bivšoj Berzi rada. Pružnim prelazima neophodna temeljna rekonstrukcija, ali će se samo sanirati.  Novo popločavanje oko Gradske kuće u septembru

  2720_1.jpg
  Rekonstrukcija Sokolskog doma u toku naredne nedelje

  Za razliku od nekih ranijih godina, kada su radovi znali da počnu kada već okiši, dobar deo poslova koje je Direkcija za izgradnju grada predvidela za ovu godinu već je u toku, ili će otpočeti u avgustu, odnosno septembru.

  „Direkcija je pre nekoliko dana potpisala ugovor sa Kompanijom „Voj-put“ za izgradnju dve ulice i jednog platoa, i radovi su već počeli na asfaltiranju Balzakove ulice u Mesnoj zajednici Zorka, platformi ispred ambulante u Novom Žedniku i ulice Četvrti vinogradi u Čantaviru.  Raspisana je i javna nabavka za izgradnju kružnog toka između ulice 51.Divizije i Majšanskog puta, koju sufinansira Sekretarijat za privredu Vojvodine, dok će tender za izgradnju ulice Kostolanji Dežea u Hajdukovu uskoro biti objavljen. Ulica će se asfaltirati učešćem NIS-Gasa“, kaže o aktuelnim programima, čija je ukupna vrednost oko 23 miliona dinara, Peter Blau, direktor Direkcije za izgradnju grada.

  Pri kraju leta uradiće se popločavanje oko Gradske kuće, što će biti u skladu sa Planom o uređenju centra grada, na čiju se razradu idejnog projekta čeka pa da se raspiše javna nabavka. Ovo neće biti jedine pešačke relacije koje će se obnoviti, jer je deo trotoara u gradu već rekonstruisan, a nastaviće se uskoro u ulici Matka Vukovića, na Somborskom putu – leva strana od grada, i u Rudić ulici, koji su sa aspekta bezbednosti za pešake ocenjeni kao najkritičniji.  Trenutno je u toku popravka biciklističke staze na Karađorđevom putu, u dužini od oko stotinu metara.

  Nastavljena je i zamena autobuskih stajališta, koja su prošle godine postavljena na tridesetak mesta u gradu i prigradskim naseljima, a sada će se savremena stajališta naći na još dvadeset i jednoj autobuskoj stanici.

  Kritični pružni prelazi

  Subotica ima tridesetak pružnih prelaza, ali najviše njih su atarski, dok su pojedini od njih koji su u gradu, a samim tim izloženi frekventnijem saobraćaju, u dosta lošem stanju.

  2720_2.jpg
  Pružni prelaz u Kosovskoj ulici

  „Uskoro ćemo raspisati javnu nabavku za održavanje dva pružna prelaza – jedan je u Kosovskoj ulici a drugi je prelaz preko beogradske pruge na Čantavirskom putu.  Iako bi bilo potrebno izdizanje koloseka i ojačavanje kompletne podloge, radiće se, na žalost, samo popravka asfalta, jer železnica za ovu godinu nema sredstava za to. Reč je o tome da je upravljač nad putevima dužan da održava putne prelaze, ali ako pruga nije stabilna, ako vibrira, onda su popravke samo privremenog karaktera, jer kolovoz u roku od godinu ili dve popuca i utone, što se dogodilo u Kosovskoj ulici, gde smo radili rekonstrukciju pre oko tri godine. U isto vreme, na obilaznici kod prečistača, na primer, kao i u Žedniku, rađeni su zamena sekcije pruge i novi temelji i ovi prelazi i danas su u dobrom stanju“, objašnjava direktor Direkcije za izgradnju grada Peter Blau, zbog čega pojedini pružni prelazi predstavljaju i dnevnu i noćnu moru za vozače.

  Koordinacija sa železnicom traži se i u funkcionisanju rampi na pružnim prelazima, takozvanim „bokternicama“, jer se dešava da su one bez posade, pa bi u takvim slučajevima rampe po slovu zakona morale da se uklone i postavi odgovarajuća vertikalna signalizacija, ili da se spuštanje i podizanje rampi reguliše automatski.

  „U Natoševićevoj ulici kod Javnih skladišta skinuta je rampa, koliko mi je poznato, jer je postojala a nije funkcionisala, što po zakonu ne može da traje duže od 30 dana. Tada se karakteriše kao pružni prelaz bez branika. Shodno tome, treba još da vidimo da li je uklonjena i na Ljutovačkom putu da bi se signalizacija prilagodila. U Grabovačkoj ulici rampa se spušta i diže samo do devet uveče, i tamo postoje svi uslovi da se, kao u Kosovskoj ulici, to reguliše automatikom“, kaže Peter Blau.

  Sokolski dom i Berza rada

  Već u toku naredne nedelje, ukoliko na ishod javne nabavke za izvođača radova ne bude žalbi, počeće prva faza rekonstrukcije Sokolskog doma, Subotičanima poznatog i kao bioskop „Jadran“, čiji je cilj da se objekat zaštiti od daljeg propadanja.

  „Za Sokolski dom se završava projekat kompletne rekonstrukcije, koja se predviđa u narednim godinama, a sada će se raditi samo deo tog projekta. U pitanju je prokišnjavanje velike terase iznad glavnog ulaza, sa severne strane delovi koji su pokriveni ceradama će se sanirati i pošto će biti postavljena skela biće zamenjene nedostajuće cigle. Na pročelju će biti popravljen deo stepenica.  U to će biti uloženo oko 4 miliona dinara, a kompletna rekonstrukcija, koja će podrazumevati osim fasade zamenu prozora i vrata i pretresanje krova, procenjuje se između 60 i 70 miliona dinara“, kaže Peter Blau.

  Na staroj Berzi rada, u ulici Đure Đakovića, treba da počne popravka krova, što je pogotovo važno zbog elektronskih uređaja Javnog komunalnog preduzeća „Parking“, a osim toga očekuje se u najskorije vreme nastavak adaptacije i sanacije Doma kulture u Tavankutu i rekonstrukcija Doma kulture u Novom Žedniku, dok će u Aleksandrovu biti rekonstruisan objekat nekadašnjeg „Trokadera“, u koji nakon toga treba da se useli Mesna zajednica, čije su prostorije već pre više godina vraćene Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

  Trepćuće zeleno

  U Direkciji za izgradnju grada kažu da će uskoro na svim semaforima u gradu biti podešeno trepćuće zeleno svetlo, čiji je cilj da upozori vozače na skoru promenu signala na uređaju. „Nisu osnovane primedbe da trepćuće zeleno isuviše kratko traje, jer i nije cilj da traje duže osim da vozačima skrene pažnju da bi mogli da reaguju, a za to imaju sasvim dovoljno vremena“, kaže direktor Peter Blau.

  M.Radojčin

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja