Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.06.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Proteklog vikenda u Tavankutu je održano folklorno veče u sklopu programa XIV Festivala bunjevačkog narodnog stvaralaštva
  „Nek se znade da Bunjevac živi”
  09.08.2015.

  Ljubitelji bunjevačkih pesama i igara, mogli su da uživaju u nastupu centara i udruženja, koji su 1. avgusta u Tavankutu učestvovali na drugoj po redu na drugoj po redu folklornoj večeri u organizaciji Udruženja za očuvanje bunjevačke tradicije.

  2742_1.jpg

  Kako je rečeno tom prilikom, cilj manifestacije je očuvati i javnosti prezentovati izvorne bunjevačke igre, koje su još uvek dobro očuvane u okolini Subotice i Sombora, kao i prikaz više stilova igranja bunjevačkih igara.

  – Pored igre, i ove godine u program su uvrštene i bunjevačke pesme, a nadamo se da ćemo do sledeće godine dovesti i nekoliko tamburaških sastava, pa ćemo tako zaokružit celokupan bunjevački folklor – dodaje Velibor Mačković, predsednik Udruženja za očuvanje bunjevačke tradicije i idejni tvorac folklorne manifestacije u Tavankutu, koji se nada da će ova manifestacija u sledeće godine trajati par dana.

  Ove godine koncert je održan na stadionu FK „Tavankut”, a pred početak programa prisutnima se obratila predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine mr Suzana Kujundžić Ostojić:

  – Ovo je jedna lepa bunjevačka manifestacija u kojoj se vidi ono što je među nama Bunjevcima stvarno cenjeno, a to je igra i naša prelepa nošnja. Prošle godine ovaj festival bio je u centru sela, a za samo godinu dana preselio se na ovaj stadion i mogu samo da zamislim šta će biti nagodinu.  Mislim da će svi iz Subotice dolaziti ovamo da ovo vide, jer ako je negde centar Bunjevaca, onda je to svakako Tavankut.

  Folklorno veče „Nek se znade da Bunjevac živi” od ove godine uvršteno je u program Festivala bunjevačkog narodnog stvaralaštva, koji sadrži više od deset manifestacija i traje od kraja juna do polovine avgusta. Od ove godine, on je ko manifestacija od značaja za bunjevačku nacionalnu zajednicu, odlukom Skupštine Grada proglašen i manifestacijom od posebnog značaja za grad Suboticu, što je potvrdio i Mirko Bajić, zamenik predsednika Skupštine i predsednik Izvršnog odbora u BNS.

  – Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva je dokaz da će Grad jednako pratiti i pomagati sve manifestacije svih nacionalnih zajednica koje u Subotici žive – dodaje Bajić.

  Folklorno veče otvorio je dečiji folklorni ansambl Bunjevačkog kulturnog centra „Tavankut”, a nakon tog zaređale su se bunjevačke igre koje su prikazali: KUDŽ „Bratstvo” – Subotica, GKUD „Ravangrad” – Sombor, BKC „Tavankut“ – Tavankut i KUD „Aleksandrovo“ – Subotica, dok je pevačka grupa KUD „Bunjevka” ulepšala program bunjevačkim pesmama.

  Pri kraju programa spletom bunjevačkih igara predstavilo se i Udruženje za očuvanje bunjevačke tradicije, domaćin ovogodišnje folklorne večeri u Tavankutu, koje je održano po drugi put, a po prvi put uvršteno je u program XIV Festivala bunjevačkog narodnog stvaralaštva. Tom prilikom učesnicima programa zahvalnice je uručila Kata Kuntić, predsednica Organizacionog odbora Festivala, a predsednik Udruženja za očuvanje bunjevačke tradicije takođe se zahvalio svim učesnicima i prisutnim posetiocima.

  Na samom kraju predstavljen je ovogodišnji bandaški par, Milica Tumbas i Bojan Kozma, kojima su uručene perlice od slame i venac za šešir, a koji će na Danu Dužijance, 17. avgusta, predat „kruv od novog žita” predsednici BNS-a.

  S.N.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja