Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Govor premijera Aleksandra Vučića, prilikom obeležavanja Dana sećanja na žrtve Oluje, na mostu kod Sremske Rače
  Srbija neće da krije, da je Oluja bila strašan zločin
  08.08.2015.

  Simboličnim susretom predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika na mostu kod Sremske Rače, obeležen je, 4. avgusta, Dan sećanja na stradanje i progon Srba

  2748_1.jpg
  Aleksandar Vućić se obratio narodu na Sremskoj Rači govorom o pogromu i Oluji

  Premijer Srbije i predsednik RS u reku Drinu spustili su vence u znak sećanja na sve postradale Srbe. Obeležavanje je nastavljeno intoniranjem himni Srbije i Republike Srpske. Prisutnima se obratio i premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je u novijoj srpskoj istoriji teško naći tužniji dan od 5. avgusta kada se pre 20 godina desila "Oluja" i poručio da se zločin mora oprostiti, ali ne i zaboraviti.

  Govoreći na mestu, gde su pre dve decenije, stotine hiljada Srba proterane iz Republike Srpske Krajine prešle u Srbiju, poručio je da će se iz tog poraza izroditi velika srpska pobeda!

  —Danas odajemo počast žrtvama, a njih je više od 2000 ubijenih i nestalih u jednom od najvećih porgoma srpskog naroda i njegovoj stradalničkoj prošlosti. Želim da reči mrznje, sukoba i osvete ne budu te koje će obeležiti današnji dan - sa Hrvatskom imamo mir, čuvaćemo ga i želeti najbolje odnose u budućnosti- rekao je Vučić.  Izrazio je nadu, da će brzo biti i dobri prijatelji u zajedničkoj kući EU.

  — Ali danas odavde šaljemo svetu jasnu poruku, da se zločin mora oprostiti, ali ne može i ne sme zaboraviti - i to baš na ovome mestu gde su Republika Srpska i republika Srbija ujedinjeni u bolnoj tuzi na mestu koje je pregazilo 250.000 prognanih Srba u strahu da ih ne pregazi hrvatska, kako neki kažu oslobodilačka čizma, naveo je premijer.

  On je dodao da je danas previše teško za velike reči i pomenuo imena nekih od prognanih... i rekao da su oni deo strašne statistike od više od 250.000 imena koji su ubijeni, proterani pre 20 godina avgusta 1995.  godine.

  Vučić je rekao da je za taj spisak žrtava potrebno ispisati 4.000 stranica i šest dana i noći da se pročita.

  Dođe mi kada to znam da pitam one koji taj pogrom slave dva dana - zašto ne slavite šest dana i noći - tako ćete bar moći da se setite svakoga koga ste proterali - da ga proslavite pojedinačno- poručio je Vučić.

  Prema njegovim rečima strašan zločin je bila "Oluja" i Srbija to više neće da krije. Premijer je naveo da je Srbija zločine koje su Srbi počinili priznala, a one koji su ih počinili prezrela.

  Kako je rekao, žrtve poštujemo, da se stide trebalo bi oni, koji su sačinili spisak od 250.000 prognanih Srba, "kao i oni koji su se u Srbiji skrivali, kao da se sve dogodilo u Ruandi, a ne na dalmatinskom Kosovu".

  —Počeli smo da se budimo, da radimo više, jačamo našu ekonomiju i srpsku državu. Svakog dana naša Srbija biće sve jača. Da li je to naš poraz - ne bih rekao. Uostalom, snaga naših suza i sveća mnogo je veća od snage svih njihovih topova i tenkova, i moralna i ljudska i ne mogu da pobede naš spokoj i našu hrabrost kao i odlučnost da se njihovim glamuroznim paradama suprotstavimo pogledom u budućnost", rekao je premijer.  On je dodao i da treba da bude svima jasno da to ne radimo zato što smo uplašeni i slabi, već što smo lekcije iz prošlosti naučili i zato što jaki i snažni.

  —Strašan zločin je bila Oluja i Srbija to više neće da krije, taj zločin je počinjen protiv našeg naroda, protiv ljudi koji su isti kao i mi, a to im je bila jedina krivica - ta i činjenica da su živeli stotinama kilometara zapadno od Srbije u Lici, Baniji Kordunu, Slavoniji, Zagori, a neki su mislili, ne prvi put u istoriji, da tamo srpsko ime pravoslvne vere ne sme ni da postoji, podvukao je Vučić.

  Naglasio je i da danas Srbija konačno ima snage da kaže, šta je bila Oluja - najveća etnička promena sastava stanovništa posle Drugog svetskog rata.

  Vučić je dodao, da niko od nas ne treba da očekuje da ćemo te činjenice prećutkivati i da rat jeste gotov i više ga neće biti, „ ali to ne znači da će Srbija pristati da zaboravi sopstvenu istoriju, sve pobede i sve poraze , a pogotovo da zaboravi svoje žrtve i svoj narod.

  —To se nikada neće dogoditi zato što je to naša odgovornost i mi smo je posle 20 godina preuzeli i za sopstvenu prošlost i za žrtve, ali i za budućnost, pogotovo onih koji su prognani, izneo je premijer Srbije.

  Kako je rekao, želi i da delimično ispravi nepravdu pre 20 godina i kaže ono što je Srbija tada mislila, ali ili nije smela, ili nije htela da kaže.

  —Izričem to sa 20 godina zakašnjenja - dobrodošli naši Srbi, naši Krajišnici, braćo, sestre, dobrodošli svojoj kući. Stigli ste u vašu Srbiju, u vašu kuću i našu večnu Srbiju, poručio je

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja