Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.06.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  U okviru XIV Festivala bunjevačkog narodnog stvaralaštva obeležen jubilej
  200 godina od rođenja biskupa Ivana Antunovića
  11.08.2015.

  Sedma po redu manifestacija u okviru programa XIV Festivala bunjevačkog narodnog stvaralaštva održana je u utorak, 4. avgusta, u prostorijama Kulturnoumetničkog društva „Bunjevka”.  Reč je o svečanom obeležavanju 200 godina od rođenja biskupa Ivana Antunovića, jednog od preporoditelja Bunjevaca.

  2750_1.jpgTokom večeri, svoj rad na temu života i dela biskupa Antunovića, izneli su prof.  dr Saša Marković i mr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.

  S obzirom na to da je ovogodišnji Festival uvršten u manifestacije od značaja za Grad Suboticu, prisutnima se obratio Mirko Bajić, zamenik predsednika Skupštine, koji je još jednom istakao da će Grad pratiti i pomagati sve manifestacije koje su od značaja za sve nacionalne manjine koje žive u Subotici.

  U svom radu o biskupu Antunoviću, mr Suzana K. Ostojić, bavila se onim stvarima koje su manje poznate o njemu i koje govore o tome šta njegov rad i zalaganje za Bunjevce znači danas i šta je značilo u vreme kada je on živeo.

  – Vrlo često posmatramo istoriju očima danas – kako je sad.  Međutim, tu treba uneti drugačiju perspektivu. Treba posmatrati neki put stvari i sa jednog kritičkog nivoa nas danas, a onda videti možda, kroz jedno daleko ozbiljniju analizu Ivana Antunovića i njegove biografije, koja do sada još nije urađena, kako sve one stvari koje je on radio i kako onaj metod kojim se on snalazio u vremenu u kojem je živeo, šta je to što mi treba danas da radimo da se snađemo bolje, jer imam utisak da bi trebalo bolje i drugačije – objašnjava predsednica BNS-a, te dodaje da je kroz pisanje o biskupu Antunoviću shvatila da je Bunjevcima, još u ono vreme, prilično jasno bila zacrtana sudbina.

  – Ostali smo bez države, nikad je nismo ni pokušali praviti, a da li smo mogli ili ne to je druga priča, ali je sasvim jasno kakva je sudbina jednog naroda, ako živi na tuđem tlu, a pokušava da bude svoj. To je imalo svoje reperkusije, svoje žrtve iz generacije u generaciju i ništa to nije drugačije ni danas.  Mislim da će ovaj rad, ako ništa drugo, u nekim kraćim crtama pokreniti sve nas na neko drugačije razmišljanje, jer obično kada su godišnjice slavi se, vreme prolazi, a mislim da više nemamo vremena za takve godišnjice i tu vrstu razmišljanja.

  Kako je tom prilikom istaknuto, pomno proučavanje biografije Ivana Antunovića, svih njegovih dela, članaka koje je napisao, posmatranja sa tog istorijskog nivoa, arhive koje je otvorio i šta je sve činio, po ričima mr S. K. Ostojić ukazuje da i danas Bunjevci treba da idu tim stopama.

  – Šta je ono što ćemo pronaći, sigurno će biti interesantno i možda neće u svakom delu biti baš ono što smo mi zamislili. Mi često kažemo da Antunović pripada samo nama. Možda pripada i nekima drugima, ali da je nas Bunjevce probudio, da je bio naš prosvetitelj i da nas je izveo na put da čuvamo ono što je bunjevačko, to je činjenica.

  Prof. dr Saša Marković je povodom jubileja – 200 godina od rođenja biskupa Ivana Antunovića napisao rad pod naslovom U potrazi za idejama Ivana Antunovića, a njegov rad tom prilikom pročitao je Joso Poljaković.

  Svečano obeležavanje 200 godina od rođenja biskupa Ivana Antunovića upotpunjen je i pesmom, koju je povodom 30 godina od njegove smrti napisao Ante Evetović Miroljub, a koju je tom prilikom pročitala Stela Bukvić.

  Na kraju programa, predsednica Organizacionog odbora XIV FBNS Kata Kuntić uručila je zahvalnice učesnicima.

  S.N.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja