Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  U bolnici već nedelju dana ugroženi pacijenti
  Bolesnici na hemodijalizi čekaju klimu
  15.08.2015.

  Na Odeljenju hemodijalize Opšte bolnice, već skoro nedelju dana pacijenti se muče u neadekvatnim uslovima za lečenje, koji negativno utiču na njihovo zdravlje!

  Iako se radi o tehničkim problemima, jer ne rade uređaji za klimu, a adekvatna temperatura je neophodna, da proces hemodijalize ne bi ugrozio zdravlje pacijenata, bolesnici već nedelju dana u teškim uslovima podnose lečenje, žale se članovi Udruženja bubrežnih invalida Subotice, dok nadležni u Opštoj bolnici kažu, da su preduzeli mere da se problem reši.

  Zoran MiškovićUdruženje ukazuje da uslovi lečenja nisu u skladu sa propisanim standardima, za bezbedan postupak hemodijalize, jer je to specifična bolest koja može da dovede do teških kardiovaskularnih smetnji pacijenata.  Navode da na odeljenje, u dve smene svakog dana, dolaze 62 pacijenta koji svakog drugog dana provedu oko četiri sata u bolnici i na 36 stepeni leže obliveni znojem, u užasnoj toploti.

  Nadležni u Opštoj bolnici su objasnili da rade na privremenom rešavanju problema, dok se ne otkloni kvar na centralnoj klimi.

  —Preduzeće koje servisira centralni klima uređaj, naručilo je potreban rezervni deo za popravku, te se čeka isporuka. Do tada ćemo obezbediti neki način privremenog rashlađivanja, navode nadležni u Opštoj bolnici.

  Zoran Mišković, predsednik Udruženja bubrežnih invalida, potvrdio je medijima da ne postoje adekvatni uslovi, neophodni za bezbedan postupak dijalize.

  —Zbog kvara centralne klime, problemi bubrežnih invalida, koji idu na dijalizu u Opštu bolnicu, u ovim vrelim danima su još veći, a traju od prethodnog četvrtka, 6. avgusta.  Iako medicinske sestre pokušavaju pacijentima da olakšaju dijalizu, rashlađujući ih mokrim oblogama, oni ionako mučan postupak dijalize teško podnose. Dijalize su centri slični salama za operacije, a bolesnici i medicinske sestre u teškim uslovima izdržavaju te intervencije, istakao je Mišković.

  Pacijenti na hemodijalizi nemaju sreće ni sa sanitetskim vozilom, koje su jedva dobili pre nekoliko godina, kako bi bili dovezeni do Opšte bolnice. Naime, već mesec dana pacijente dovoze u rashodovanom vozilu bez klime, kažu članovi Udruženja bubrežnih invalida, jer uprkos činjenici da Dom zdravlja ima 15-ak sanitetskih vozila, to nije dovoljno da se obezbedi i adekvatno vozilo za ove teže bolesnike.

  Suzana Obradović, PR Opšte bolnice izjavila je, da se klima uredno servisira tokom čitave godine, ali da je kvar na centralnoj klimi doveo do problema, pa se još čeka na deo rashladnog uređaja, a ako čekanje potraje, potražiće rešenje unošenjem mobilnih klima.

  Kako saznajemo, od utorka 11. avgusta, postavljeno je više manjih klima, a ponovno uključenje centralne, očekuju za dve do tri nedelje

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja