Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.06.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
     
    NAJNOVIJI BROJ
     
    Godina I, Broj 16
      16. jun 2017.


     
    2_4.jpg
     

     

     

     
     
     
     
    Kultura
    Obeleženo 70 godina od smrti Mije Mandića
    „S virom u svoj rod”
    15.08.2015.

    Kroz projekat „S virom u svoj rod”, u četvrtak, 6. avgusta, obeleženo je 70 godina od smrti Mije Mandića, programom koji se nalazi u sklopu XIV Festivala bunjevačkog narodnog stvaralaštva. Mijo Mandić bio je školski nadzornik, pokretač časopisa „Neven”, autor mnogih dela na bunjevačkom jeziku. Prilikom obeležavanja godišnjice predstavljena je i brošura pod nazivom „S virom u svoj rod”, a kako kaže urednica ove brošure, Tamara Babić, cilj je bio zabeležiti život i delo Mije Mandića, a ona je ujedno i bibliografija Mandićevih dela, čiji se primerci čuvaju u Gradskoj biblioteci, Gradskom muzeju i biblioteci Bunjevačke matice.

    2766_1.jpg– Cilj nam je svake godine, u okviru Festivala, izdati po jednu brošuru, koja će između ostalog, moći da se koristi i u nastavi izbornog predmeta bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture, koji deca pohađaju u osnovnim školama – dodaje Tamara Babić.

    Budući da je Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva proglašen odlukom Skupštine grada manifestacijom od značaja za grad Suboticu, na svečanosti su se prisutnima obratili prof. dr Etela Jerinkić, pomoćnica gradonačelnika zadužena za kulturu i Mirko Bajić, zamenik predsednika Skupštine, koji se u Nacionalnom savetu bunjevačke nacionalne manjine nalazi na mestu predsednika Izvršnog odbora, a prisutne je pozdravila i predsednica Saveta mr Suzana Kujundžić Ostojić.

    Tokom programa o Miji Mandiću govorio je njegov potomak, Mijo Mandić mlađi, koji je ujedno i autor teksta u brošuri. Između dva svetska rata, 1921. godine Mandić je izabran za upravnika Gradske biblioteke i Muzeja, koji su se nalazili u zgradi današnje Muzičke škole, te je tim povodom, u svečanoj sali škole održana svečanost povodom godišnjice.

    Pri kraju programa, prikazan je insert iz dokumentarnog filma o Miji Mandiću, koji će premijerno biti prikazan na Danima bunjevačke kulture u Bajmoku u organizaciji Bunjevačkog kulturnog centra „Bajmok”, u petak, 28. avgusta.

    Na samom kraju svečanosti prisutnima se obratila Kata Kuntić, predsednica Organizacionog odbora XIV Festivala bunjevačkog narodnog stvaralaštva, koja je, kao i na prethodnim manifestacijama koje se nalaze u sklopu Festivala, uručila zahvalnice učesnicima.

    S.N.

    Cenovnik Subotičkih Novina

    Apoteka Subotica

    4_22.jpg

    Kuća zdravlja

    4_20.jpg

    Zoo Palić

    NorDent

    Suboticagas

    Vojput

    Dom zdravlja