Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.06.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Centralna svečanost „Dužijance“ u čast žita i žetelaca
  Dobar rod nagrada za marljive ratare
  17.08.2015.

  Predajom hleba od novog roda žita Jene Maglaiju, gradonačelniku, na gradskom trgu u nedelju je završena ovogodišnja „Dužijanca“, manifestacija u čast žetelaca i žita.

  Celodnevni program 104.  susreta počeo je blagoslovom i ispraćajem bandašice Martine Ivković i bandaša Nikole Bašića, najlepšeg risarskog para, iz crkve Svetog Roka, a nastavljen je povorkom do Katedrale Svete Terezije Avilske u kojoj je održana misa zahvalnica, euharistijsko slavlje, koje je predvodio riječki nadbiskup mons. dr Ivan Devčić i svečanom povorkom kroz grad do improvizovanog salaša.

  2773_1.jpg
  Predaja hleba od novog roda žita gradonačelniku

  Povorku je predvodio barjaktar sa zastavom „Dužijance“, a gosti i domaćini su imali priliku da vide konjanike u svečanoj nošnji, veliku krunu od žita, veličanstveni klas za koji se veruje da donosi blagostanje, kraljice, fijakere, aptike, vredne risare među kojima su bili i pobednici takmičenja risara, Stipan Kujundžić i Ruža Tumbas, i članove kulturno – umetničkih društava koji su predstavili nošnje i običaje.

  2773_2.jpg
  Misa zahvalnica u Katedrali Svete Terezije Avilske

  -Većini nas je potrebno obezbeđivanje duhovnog oblika vrednosti žetve da nas kao zajednicu u duhovnom smislu ojača, da ne klonemo duhom nego da verujemo u bolju budućnost, u istinske ljudske vrednosti i da kao zajednica imamo perspektivu ne samo materijalnog nego i duhovnog razvoja.  Danas je za Subotičane dan koji daje nadu u lepu budućnost, čini nas ponosnim zbog mukotrpnog rada i zato smo zahvalni vrednim poljoprivrednicima koji su stvorili žito i hleb. Ove godine imamo čemu da se radujemo i šta da slavimo. Naši ratari imaju rekordne prinose i to nam donosi spokojstvo i sigurnost. Pokazalo se da vredan rad donosi rezultate darežljivosti. Ono što su nam preci ostavili treba da čuvamo kao blago jer nas to oplemenjuje – rekao je Jene Maglai.

  2773_3.jpg

  Organizatori iz Udruženja bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“ proslavu su započeli u aprilu blagoslovom mladog žita na njivi u Starom Žedniku, zatim je održano „Priskakanje vatre“ na salašu Mirka Čipaka, otvorena je izložba „S Božjom pomoći“, održana je tribina „Katoličko divojačko društvo i Dužijanca“, takmičenje risara i seoski susreti, književno veče, Skupština risara i Bandašicino kolo.

  UBH „Dužijanca“ je ove godine osnovala Senat u kome se nalaze bivši predsednici Organizacionog odbora manifestacije od 1991. godine. Članovi Senata su Marin Skenderović, Vojislav Sekelj, Lazo Vojnić Hajduk, Grgo Kujundžić, Davor Dulić i Marinko Piuković.

  V. K. B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja