Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.06.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Bunjevačka matica domaćin izložbe slika somborskih slamara
  „Bunjevačko zlato”
  17.08.2015.

  Slamarska umetnost kod Bunjevaca posebno je cenjena, kako u Subotici, tako i u Somboru, gde takođe postoji velik broj zaljubljenika u ovu umetnost. Među njima nalaze se i dve nagrađivane slamarke, članice Udruženja građana „Bunjevačko kolo” iz Sombora, majka i ćerka, Irena i Ksenija Vuković, koje su odlučile da posle pune decenije rada sa slamom, svoje radove prikažu i Subotičanima, kroz izložbu „Bunjevačko zlato” koja će do ponedeljka biti postavljena u galerijskom prostoru Bunjevačke matice u sklopu XIV Festivala bunjevačkog narodnog stvaralaštva.

  2775_1.jpg
  Irena i Ksenija Vuković, autorke izložbe

  Na pitanje zašto baš „Bunjevačko zlato” Ksenija Vuković odgovorila je:

  – To su naša žitna polja, naša pšenica, hrana koja nas hrani, to je zlato naše ravnice, a posebno ta slama, koja kada se obradi ima jedan prirodan sjaj koja na slikama zaista i deluje kao zlato.

  Bavljenje slamarskom umetnošu iziskuje izuzetnu požrtvovanost, strpljenje, volju, ljubav prema onom čime se bavite, a kako kažu autorke izložbe, ono što slama vraća zauzvrat jeste spokoj i mir u duši.

  – Kada radite sa slamom vi zaboravite na vreme, na brige, u glavi vam je samo jedan cilj, a to je ideja o izgledu slike. I kada se završi ceo proces, kada slika bude upravo onakva kakvu ste zamislili, osetite zadovoljstvo koje ni sa čim ne može da se izmeri i uporedi – objašanjava Ksenija Vuković.

  Otvaranje izložbe pratio je prigodan program, tokom kojeg su poeziju čitali pesnici Bunjevačke matice Marija Horvat i Geza Babijanović, a poznata bunjevačka kola idsvirao je na harmonici Vlastimir Stanimirović.

  Izložbu je otvorio likovni kritičar Mile Tasić.

  – Irena i Ksenija Vuković su slamu upoznale i iznutra, sa slamom, napravile umetnička dela. One su očigledno izuzetno talentovane, a da bi talenat bio spojen sa delom, bitno je da je on u duši autora, kao kod slikara, vajara... Odabir materijala opredelio je i njihovo stvaralaštvo, koje je vezano za Dužijancu i običaje. Obe su napravile iskorak.  Ipak, očigledno je da je Ivana Dulić izuzetan pedagog i stvaralac u Subotici i mnogo šire, koja ih je isprovocirala da se upuste u neizvesno, a to je bavljenje slamarstvom.  One su ušle u to, baveći se pre svega ruralnim motivima oko dužijance i života na salašu.  Iskorak je u umetničkom pristupu autora, koji više nije tako naivan – rekao je o delima Tasić.

  S.N.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja