Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 16.07.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Poljoprivreda
  Kako su vremenske (ne)prilike uticale na biljnu proizvodnju govori Mirko Ostrogonac iz Sekretarijata za poljoprivredu Gradske uprave Subotice
  Suša umanjuje prinos kukuruza
  19.08.2015.

  Razvoj vremenskih prilika, koje imaju veliki uticaj na biljnu proizvodnju tokom 2015.  godine bio je nepredvidiv.  Mirko Ostrogonac iz Sekretarija za poljoprivredu Gradske uprave Subotica kaže za Subotičke novine da suša nije uticala na prinos i kvalitet ozimih i strnih žita, ali će zato uticati na prinose prolećnih kultura.

  2781_1.jpg—Od jesenas, pa do samog završetka vegetacije strnih žita niko nije mogao očekivati rekordan prinos.  Tako je sa 20.000 hektara zasejanih površina požnjeveno 6,6 tona po hektaru zrna pšenice, uljane repice (1.800 hektara) 3,4 tone po hektaru što je iznad prosečan prinos ove dve kulture.  Čitavu ovu godinu, proteklih 7,5 meseci od momenta setve strnih žita, karakterišu neravnomerne padavine, kojih je najviše bilo u januaru, februaru i jednim delom u maju, dok u junu, julu i prvoj polovini avgusta imamo izraženu sušu, sa ostvarenim padavinama od 40 odsto od uobičajenog proseka.  Tako da suša nije uticala na prinos i kvalitet ozimih i strnih žita, ali će uticati na prinose prolećnih kultura, pa se može računati na značajnije umanjenje prinosa kukuruza, soje i šećerne repe, dok će kod suncokreta umanjenje prinosa biti nezanatno, kaže Mirko Ostrogonac.

  Prema njegovim rečima, u periodu od 5. do 10. avgusta, na mnogim parcelama kukuruza je zabeleženo ubrzano podgorevanje donjih listova biljaka, koje u drastičnijim slučajevima došlo do zone klipa i na takvim parcelama će biti ozbiljno ugrožen prinos i kvalitet zrna.

  —Stanje na terenu, kada je reč o kukuruzu je šaroliko, jer na jednom znatnom delu parcela, koje su ranije zasejane proletos i na kojima je bio bolji raspored padavina imamo zadovoljavajuće stanje biljaka, i na njima se može očekivati prosečan rod. Međutim, postoji i jedan deo parcela, na kojima bi se ukoliko bi uskoro došla kiša i zahlađenje, stanje popravilo, a ukoliko ono izostane doći će do prinudnog sazrevanja, nastavlja Ostrogonac.

  Otkupna cene pšenice je, napominje naš sagovornik ove godine prilično je niska i depresivna, realno gledano ona svake godine opada, s obzirom na rast cena inputa.

  —Pre tri godine otkupna cena pšenice je bila 22,5 dinara, a proteklih je između 16 i 18 dinara, što je malo.  Tako se poslednjih godina uočava i ozbiljna diferencijacija kod poljoprivrednih proizvođača koji ulažu u proizvodnju (analiza zemljišta, savremene sorte, dva tretmana fungicidima), što se pokazala kao opravdana mera koja se više ne može izbeći, što iziskuje velike troškove, kaže Ostrogonac.

  Poučeni ranijim iskustvima, poljoprivrednici očekuju rast cene pšenice, tokom godine, a jedan deo će se koristiti i u ishrani stoke.

  —Ove godine imamo izražen problem u mlekarstvu zbog promene u organizacionoj strukturi subotičke Mlekare, koja je uspela da održi proizvodnju i kooperante, ali su se pooštrili kriterijumi za otkup mleka. Ono mora biti bakteriološki ispravno, jer više niko ne želi da kupi mleko koje ne zadovoljava kvalitetom. To je dovelo do zatvaranja pojedinih otkupnih punktova mleka, što je s jedne strane opravdano, dok su s druge strane veliki proizvođači žrtve ukoliko mali ne ispoštuju kriterijume. Generalno stanje u proizvodnji mleka je sve teže, otkupna cena mleka mala, pa proizvođači jedva opstaju, dodaje Ostrogonac.

  Ono što je trenutno „svetla tačka“ u poljoprivredi je očekivana otkupna cena suncokreta za koju se predviđa da će biti od 35 do 40 dinara i uljane repice koja je godinama unazad stabilna i kreće se od 40 do 45 dinara po kilogramu, što ovu biljku trenutno svrstava u red najisplativijih biljnih kultura.

  V.I.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja