Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Proširene vene – bolest savremenog života
  19.08.2015.

  Tempo današnjeg života ostavlja sve manje vremena za fizičku aktivnost, a dugo sedenje i stajanje, kao i gojaznost, utiču na pojavu proširenih vena, čije su posledice bolne i otečene noge, osećaj težine i peckanja.  U nekim slučajevima može doći do upale površnih vena (tromboflebitis), pa i do otvaranja bolnih rana. Najteža komplikacija je stvaranje tromba koji može dovesti do fatalnih posledica.  Koliko je ozbiljan problem govori i to da će polovina čovečanstva u nekom periodu života imati probleme sa venama.

  2783_1.jpg
  Pre i posle laserske operacije vena

  Prvi znaci proširenih vena mogu biti bolovi u nogama, svrab, oticanje, grčevi, a zatim, vidljive, manje ili više izražene, vene. Svi ovi simptomi ujedno su opomena da je vreme za posetu vaskularnom hirurgu. Na osnovu detaljnog stručnog pregleda, a zatim rezultata ultrazvuka i Color Doppler pregleda, lekar će utvrditi da li su i koliko krvni sudovi oštećeni i da li ima potrebe za terapijom.

  2783_2.jpg
  Laserska operacija vena

  Doppler pregledom dobija se najbolji uvid u stanje venskog sistema. Pomoću njega se utvrđuje da li ima oštećenja vena i ukoliko je prisutno, određuje se stepen poremećaja. Postoji pogrešno mišljenje da za proširene vene nema leka, ali nije tako.

  Lasersko lečenje vena je jedna od najmlađih i najsavremenijih metoda za lečenje proširenih vena, koja u našim krajevima tek počinje da se uvodi, iako je u svetskoj medicini praktikuju već oko desetak godina, tokom kojih se pokazala kao izuzetno efikasna (uspešnost lečenja od 98% i više) i neproblematična po pitanju komplikacija, zbog čega je postala izuzetno popularna širom sveta.

  Primenu laserske operacije vena vrši stručni tim u poliklinici Kuća zdravlja, na čijem čelu je prof dr Živojin Jonjev, a ultrazvučnu kontrolu pre, tokom i posle operacije, obavlja dr Saša Dželebdžić. Ova operacija je izuzetno efikasna i minimalno invazivna. Pod kontrolom ultrazvuka, kroz milimetarski rez, u proširenu venu se ubacuje tanka laserska sonda.

  Proširena vena se laserskim zrakom potpuno zatvara, cirkulacija se rasterećuje, simptomi proširenih vena nestaju, a preostale zdrave vene svojim kapacitetom funkcionalno zadovoljavaju potrebe cirkulacije. Nakon intervencije pacijent odlazi kući i vraća se uobičajenim dnevnim aktivnostima.

  Prednosti laserskog endovenskog tretmana u odnosu na klasično hirurško lečenje su sledeće: nije potrebna hospitalizacija, rizik od komplikacija je manji, pošto se operacija izvodi u lokalnoj anesteziji izbegava se rizik opšte i regionalne anestezije, koja je potrebna pri klasičnom hirurškom lečenju, zatim odličan estetski efekat, praktično bezbolan postoperativni oporavak i brzo vraćanje u redovne dnevne aktivnosti.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja