Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Najnovija vest: novi raskol u savezu vojvođanskih mađara
  Osniva se Mađarski pokret!?
  22.08.2015.

  Kako nezvanično saznajemo, novom Mađarskom pokretu pristupiće i gradonačelnik Jene Maglai kao i nekolicina isključenih članova iz SVM-a

  Prema informaciji koju nam je potvrdio pred zaključenje lista Laslo Varga, republički poslanik, za sinoć je u Sali Velike terase za 18 časova bila zakazana osnivačka sednica organizacije civilnog društva Mađarski pokret (Magyar Mozgalom), a na dnevnom redu bilo je usvajanje osnovnih načela koja obuhvataju, kako se u pozivnici navodi, „fundamentalne ciljeve i vrednosti koje organizacija namerava zastupati, postaviće se organizaciona struktura i započeće se izrada programa kojiće činiti osnovu konkretnih aktivnosti“.

  2792_1.jpg
  Ištvan Varga ostaje poslanik u Skupštini Srbije
  i ulazi u Mađarski pokret

  Organizacija civilnog društva vojvođanskih Mađara, naglašava se, treba da bude nadstranačka, opštenarodna, „sa ideološkog aspekta eklektična“, čije članove će povezivati zajedničke vrednosti, principi i ciljevi, a Mađarski pokret je otvoren za svakog sunarodnika koji radi za dobrobit svoje domovine i za Mađare. Ova organizacije ne stremi ka osvajanju vlasti i ne osniva se za ili protiv političkih partija ili funkcionera, nego joj je cilj da se oslobode do sada neiskorišćene stvaralačke energije i ideje.

  Međutim, kako nam je rekao Laslo Varga, koji je u ponedeljak isključen iz Saveza vojvođanskih Mađara, osnivanje Mađarskog pokreta povezano je sa stanjem u ovoj partiji, u kojoj su, kako tvrdi, mnogi članovi izopšteni iz partijskog života ili gurnuti na marginu.

  „Civilni pokret će okupljati viđenije političare, koji iz ovih ili onih razloga nisu učestvovali u javnom životu, direktore škola i fakulteta, novinare, glumce i sve ljude od integriteta. Na osnivačkoj sednici očekujemo prisustvo oko 250 do 300 zainteresovanih“, rekao je Laslo Varga.

  Osnivanje Mađarskog pokreta zakazano je na dan Svetog Ištvana, najveći mađarski praznik, a među onima koji će mu pristupiti najavljeni su pored ostalih, gradonačelnik Jene Maglai, advokat Joža Laslo, Tamaš Korhec i drugi članovi SVM-a od kojih je nekolicina nedavno isključena iz stranke Saveza Vojvođanskih Mađara.

  M.Radojčin

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja