Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  U subotičkom Dečijem dispanzeru
  Ponovo nedostaju MMR vakcine
  22.08.2015.

  Problem sa nedostatkom MMR vakcine prožima se sporadično od početka godine, pa je tako opet došao period kada ove vakcine nema ne samo u Subotici, nego kako tvrde nadležni u subotičkom Domu zdravlja, ni u Srbiji.

  2795_1.jpgU Službi za zdravstvenu zaštitu žena i dece, ili kako je sugrađani znaju popularnije Dečijem dispanzeru, tvrde da vakcinacija odojčadi i male dece teče po planu i programu predviđenom Pravilnikom o imunizaciji.

  Pregledi za vakcinaciju dece se zakazuju kod izabranog lekara, te se pacijenti primaju u zakazano vreme. Pentaxim vakcina ima u dovoljnim količinama, ali ne i MMR vakcine.

  - Trenutno je ova vakcina deficitarna jer je nema u celoj zemlji. Ona inače štiti od morbila, rubele, parotita. Prema podacima IZZJZ "Batut" , sledeća nabavka se očekuje u oktobru, te bi i Subotica tada mogla dobiti nove doze ovih vakcina - objašnjava dr Mihaela Budimski, PR subotičkog Doma zdravlja i dodaje da u Dečijem dispanzeru nema gužvi, te da su čekanja na pregled minimalna.

  Ambulante i dalje rade restriktivno

  Tokom sezone godišnjih odmora, pojedine ambulante Doma zdravlja u gradu i prigradskim naseljima dobile su novo radno vreme zbog sezone godišnjih odmora. U ovoj ustanovi tvrde da se sugrađanima redovno šalje raspored rada pojedinih ambulanti, a da je osnovni problem što one rade smanjenim kapacitetom, nedostatak kadra. Izmena u radu će biti do odobrenja za prijem novih zaposlenih od strane Ministarstva zdravlja, tvrde nadležni u ovoj ustanovi.

  Hitna služba prebukirana

  U Službi za hitnu medicinsku pomoć, broj terenskih intervencija tokom 24 sata se kreće od 40 do 50. Najviše se interveniše kod pacijenata koji imaju kardiovaskularne i neurološke bolesti. Veliki je broj pacijenata, njih preko 100 za 24 sata, dolazi u ambulantu hitne pomoći. Pacijenti se javljaju zbog stomačnih tegoba, visokog pritiska, uboda insekata i upale uha.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja