Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.06.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Izabrani najbolji radovi na Prvom konkursu savremene srpske karikature - Subotica 2015.
  Elita srpske karikature u Subotici - prva nagrada Gatalu
  25.08.2015.

  Žiri konkursa za Savremenu srpsku kakrikaturu – Subotica 2015. bio je na „slatkim mukama“ da od 138 radova i 40 autora izabere one najbritkije i najpromućurnije karikature. Olakšavajuća okolnost bila je, što su se one najbolje, kako je rekao poznati karikaturista Milenko Kosanović, predsednik žirija – izabrale same.

  2806_1.jpg

  Kako izgleda put Srbije ka EU i ograda između Srbije i Mađarske u očima karikaturista, kako vide poznate političare, Subotičani će moži da vide 12. septembra, kada će u Gradskoj kući biti otvorena izložba "Savremene srpske karikature" na kojoj će biti prikazano 90 radova karikaturista iz cele Srbije.

  2806_2.jpgNa Prvi konkurs savremene srpske karikature - Subotica 2015.  godine, pristiglo je 138 karikatura, a žiri je za najbolju karikaturu i prvu naradu izabrao rad Ignjata Gatala iz Savinog Sela, kod Vrbasa. Druga nagrada pripala je Aleksandru Blatniku iz Niša, a treća Goranu Čeličaninu iz Varvarina.  Nagradu za portret dobio je Konstantin Gros iz Zrenjanina. Prema oceni žirija, na konkurs su prispeli izuzetno vredni radovi, pa je dodelio i osam specijalnih plaketa koje su dobili karikaturisti: Ranko Guzina, Tošo Borković, Zoran Mihajlović, Jovan Prokopljević, Ceca Krstić, Špiro Radulović, Milivoje Obrenović-Lija , Mileta Miloradović i Kristina Radojčin.

  Žiri konkursa za Savremenu srpsku karikaturu – Subotica 2015.  bio je na „slatkim mukama“ da od 138 radova i 40 autora izabere one najbritkije i najpromućurnije karikature. Olakšavajuća okolnost bila je, što su se one najbolje, kako je rekao Milenko Kosanović, predsednik žirija – izabrale same.

  Jednoglasnom odlukom članova žirija: Milenka Kosanovića, karikaturiste (predsednika), Nedeljka Ubovića,karikaturiste i animatora, Save Halugina, vajara, Milutina Mitrića, novinara i Dragana Krstića, glavnog urednika Magazina Dani, za najbolju karikaturu na zadate teme: Subotica - kapija Evrope, Palić - panonsko more i portret javnih ličnosti ovog grada, izabrala je rad Ignjata Gatala iz Savinog Sela kod Vrbasa. On će pored diplome i plakete dobiti i prvu novčanu nagradu od 50.000 dinara. Drugu nagradu i 30.000 dinara, dobio je Aleksandar Blatnik iz Niša, a treću i 20.000 dinara Goran Čeličanin iz Varvarina.  Najbolji portret karikaturu, nacrtao je Konstantin Gros iz Zrenjanina, kome će pored diplome i plakete pripasti i novčana nagrada od 10.000 dinara.

  2806_3.jpg—Na ovaj konkurs i što je još značajnije prvi, prijavili su se skoro svi predstavnici same elite srpske karikature, kaže Milenko Kosanović, predsednik žirija.  Svoje radove na konkurs poslali su naši najbolji karikaturisti, što služi na čast i njima i Magazinu Dani, organizatoru ovogodišnjih Dana karikature u Subotici.  Sve pristigle karikature su jedna autentična, duhovita i, nažalost, tačna slika naše stvarnosti. Sve tri nagrađene karikature su na izuzetno aktuelan i majstorski iscrtan način, ispričale priču o našim nevoljama oko ulaska u Evropu.  Kada je srušen Berlinski zid, svi smo odahnuli i poverovali priči o Evropi bez granica. A stvarnost je sasvim drugačija, Evropa se žičanim ogradama brani od došljaka. Zato su nagrađene karikature, opomena i vapaj za razumom.

  Ovogodišnjim laureatima nagrade na konkursu Savremene srpske karikature – Subotica 2015.  svečano će biti uručene 12. septembra u 18 sati na svečanom otvaranju izložbe u Vestibilu Gradske kuće. Tog dana Subotičani će imati priliku da se druže sa najboljim karikaturistima Srbije koji će na Trgu slobode crtati i portrete građana. Posle Subotice, izložba karikatura se seli na Palić, gde će 19. septembra u 11 sati biti otvorena na Velikoj terasi u okviru Berbanskih dana.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja