Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Intervju Joža Laslo, jedan od osnivača „Mađarskog poketa”:
  Želimo društveni dijalog, a ne vlast!
  31.08.2015.

  • Mađarski pokret gaji ambiciju da bude učesnik društvenog dijaloga, da ispoljava kritičke stavove i korektivne ambicije - a ne da bude učesnik izbora • Samo je jedna stvar sigurna: ne postoji ni najmanja želja da Mađarski pokret bude podređen liderstvu bilo koje ličnosti, kaže Laslo Joža, bivši funkcioner SVM-a.

  2828_1.jpg

  Laslo Joža

  Raskol u stranci Saveza Vojvođanskih Mađara nije neočekivan, obzirom da je poslednjih meseci više uglednih članova te stranke, iza kojih su vidljivi rezultati u političkom delovanju mađarske nacionalne zajednice, napustilo SVM, nakon što su isključeni iz stranke ili im nije produžen mandat. Takva kadrovska politika, bez dovoljno dijaloga, u značajnoj meri je doprinela i formiranju Mađarskog pokreta, koji je okupio već prilikom formiranja, 20. avgusta, oko 300 pristalica, među kojima su i privrednici, intelektualci i svi oni koji novim programima žele da utiču na stvaranje boljih uslova u lokalnoj sredini i državi, što je povod razgovora sa Joža Laslom, jednim od osnivača Mađarskog pokreta.

  S obzirom na predstojeće izbore koji se najavljuju i o kojima se uveliko govori, da li Mađarski pokret ima nameru da preraste u partiju ili političku stranku i sam ili u koaliciji pokuša da dođe do vlasti?

  - Unutar mađarske zajednice u Vojvodini postoji iskustvo u vezi sa nizanjem broja političkih stranaka, a to iskustvo je nepovoljno.  Postojeće male stranke nisu bile u stanju da tokom decenija nazovivišestranačja unutar našeg korpusa, izgrade potreban nivo kredibiliteta unutar biračkog tela. To biračko telo pak ima definisani negativni stav protiv pojavljivanja neke nove političke stranke, jer bi se na formiranje nove stranke reagovalo podozrenjem tipa „već viđeno“. Potpuno je jasno da formiranje nove stranke ne može predstavljati pravilnu orijentaciju za one koji misle da u budućnosti izražavaju ozbiljne i utemeljene kritike prema svim važnim negativnim pojavama i događanjima u okvirima cele mađarske zajednice, podrazumevajući tu u prvom redu utemeljenu stručnu kritiku, ali i onu političkog karaktera.  Mislim da se iz ovoga jasno vidi da Mađarski pokret gaji ambiciju da bude učesnik društvenog dijaloga, da ispoljava kritičke stavove i korektivne ambicije - a ne da bude učesnik izbora.

  Da li već postoji ideja o tome ko bi mogao da bude predsednik Pokreta, odnosno osoba koja će biti na njegovom čelu?

  - Samo je jedna stvar sigurna: ne postoji ni najmanja želja da Mađarski pokret bude podređen liderstvu bilo koje ličnosti. Suprotno tome, postoji rešenost da odgovornost, kako u pogledu istupanja u javnom životu, tako i u pogledu rukovođenja Pokretom, preuzmu više lica. Tek nam sada predstoje usaglašavanja o organizacionoj formi takvog načina podele odgovornosti, ali očekujem da ćemo se o tome dogovoriti u roku od nedelju dana.

  Na koje sve načine Mađarski pokret planira da deluje u skladu sa najavljenim ciljevima?

  - Nameravamo da naše delovanje u isto vreme bude nekonvencionalno, a i dostojno poverenja svih koji se zalažu za integrisanje svih mogućih kapaciteta mađarske zajednice u Vojvodini, uz prihvatanje različitih mišljenja i stavova, a ako je to potrebno i kroz negaciju svemoći stranačko-političke sfere.  Da li je to moguće? Potvrdan odgovor je dat na osnivačkoj sednici Mađarskog pokreta: količina i kvalitet ideja i stavova koji su ispoljeni od potpuno novih lica na sceni javnog života naše zajednice su uneli toliko svežine i energije da je potpuno sigurno da će MP pronaći najbolje načine delovanja. Osnovni metod rada će biti dijalog i usaglašavanje.  Reagovaćemo na sve važne pojave, a naravno nećemo propustiti priliku ni da ispoljimo kritiku prema eventualnim kontroverznim procesima unutar zajednice i unutar javnog života u širim okvirima, od lokalnog do viših nivoa. Želimo biti vidljivi i raspoznatljivi, stoga ćemo težiti ka tome da se pojavimo svugde gde se računa na to da se sasluša glas razuma.  Naravno, pre nego što uđemo u to, prvo moramo udariti organizacione temelje. Već se nazire da će organizaciona struktura biti prilagođena potrebi da se unutar Pokreta velika pažnja pokloni ličnostima koji poseduju relevantna stručna znanja u različitim oblastima od interesa za našu zajednicu.  Sa druge strane nećemo preskočiti ni taj klasični nivo organizovanosti, a to je formiranje grupa članova Mađarskog pokreta po naseljima.

  Pokret, ili stranka, u svakom slučaju zahteva finansiranje, da li možete da kažete koji će to izvori biti?

  - Izvori će u dogledno vreme biti vrlo skromni. Računamo da članske doprinose i na donacije. U kasnijem periodu sredstva nameravamo pribavljati putem konkursa na kojima želimo učestvovati radi prikupljanja sredstava za projekte civilnog društva.

  M R

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja