Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Jene Maglai, gradonačelnik Subotice: Osnivanje Mađarskog pokreta zahteva i hrabrost
  Ne brine me hoće li SVM sankcionisati osnivače Pokreta
  01.09.2015.

  • Gradonačelnik Subotice Jene Maglai, jedan od osnivača nevladine organizacije „Mađarski pokret”, izjavio je da je osnivanje pokreta je "potez koji zahteva određenu političku hrabrost".

  "Mora da dođe do reforme političkog i javnog života Mađara u Vojvodini. Što se mene tiče, ja nisam ni sada, a neću ni ubuduće biti zavisan niti od svoje pozicije, niti od svoje funkcije", poručio je Maglai sa osnivačke sednice Pokreta u Subotici.

  2833_1.jpg
  Jene Maglai, jedan od osnivača „Mađarskog pokreta”

  Na pitanje da li očekuje da će zbog odluke da se priključi osnivačima Pokreta, snositi sankcije u Savezu vojvođanskih Mađara (SVM) čiji je istaknuti član, Maglai je rekao da se ne plaši posledica.  "Ne zabrinjava me da li će biti sankcija SVM-a", istakao je Maglai i dodao mu je žao što je bio jedan od dva člana Glavnog odbora SVM koji je glasao protiv isključenja Lasla Varge, koji je takođe među osnivačima Pokreta.

  Jedan od osnivača Pokreta, Tamaš Korhec rekao je da je cilj Pokreta, reforma javnog života u mađarskoj zajednici i građenje "konsenzualne demokratije", te da je doneta odluka da ovaj pokret nema lidera. Korhec je kazao da je centralno rukovodstvo SVM nedavno prikupljalo potpise protiv Mađarskog pokreta, pod izgovorom da je njegova namera da razbije SVM, te da je članovima prećeno isključenjem ukoliko mu se priključe. On je rekao da je, bez obzira na pretnje i pritiske SVM, više od 200 ljudi podržalo Pokret, te da većina njih nije iz politike i ne žele da pokret bude politička stranka, već tačka okupljanja "onih koji su do sada bili nepravedno izostavljeni iz javnog života vojvođanskih Mađara".

  Nevladinu organizaciju Mađarski pokret osnovali su oponenti predsednika SVM Ištvana Pastora. Među osnivačima su i nekadašnji predsednik Nacionalnog saveta Mađara, Laslo Joža, nekoliko novinara lista Mađar so i nedavno smenjeni potpredsednik SVM Laslo Varga.  Na osnivačkoj sednici je bio i Jožef Kasa.

  Savet SVM je u junu smenio Vargu s mesta potpredsednika zbog, kako je navedeno, "krize poverenja" unutar stranke, nakon čega je on ocenio da je SVM u proteklih godinu dana "izgubio politički kompas", prestao da se zalaže za autonomiju Vojvodine i ocenio da učešće u vlasti na nivou države nije donelo nikakav rezultat.

  Mađarski pokret je u osnovnim načelima naveo da se zalaže da Nacionalni savet Mađara bude slobodno biran i da afirmiše stručnost, i da je za sprečavanje "samovolje moći i grupnih, odnosno stranačkih interesa".  U načelima stoji da Mađarski pokret želi da vrši pritisak na nosioce vlasti i da ih kontroliše, te da se zalaže za slobodu govora i štampe, i za slobodu mišljenja.  Pokret je osnovan na dan kada Mađari širom sveta obeležavaju Svetog Ištvana, utemeljitelja hrišćanstva u Mađarskoj, prvog mađarskog kralja i osnivača mađarske države.

  izvor Tanjug

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja