Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Životinje u Zoološkom vrtu dobile „igračke“
  Marta i Jorik u kavezu - kao na slobodi!
  01.09.2015.

  Među prvim životinjma u Zoološkom vrtu na Paliću, kojima je okruženje obogaćeno u skladu sa njihovim potrebama, prošle sedmice bili su slonica Marta i beli medved Jorik.

  Zahvaljujući učesnicima Međunarodnog seminara „Dobrobit životinja“ koji predvodi Seli Bajnding iz „EAZA“, zadužena za dobrobit i trening životinja, na Paliću su uređeni kavezi i prostori za životinje, kako bi se one i u zatočeništvu osećale kao na slobodi.

  2835_1.jpg
  slonica Marta

  —Sa timariteljima, biolozima i veterinarima sa Palića, iz Beograda, Niša, Zagreba, Bosne i Rumunije otkrivamo šta je najbolje da životinje imaju u svojoj okolini, a što će u najboljem smislu uticati na njihovo psiho – fizičko zdravlje, emotivne i sve druge potrebe. Pripremamo i prostor za aligatora i patuljastog kajmana koji su do sada boravili u vodi iz koje su izlazili na beton.  Stavljamo prirodne supstrakte na prostor u kome će kada izađu iz vode imati potpuno drugačiji osećaj i doživljaj, jer će biti na prirodnoj površini, a ne na betonu – objašnjava Seli Bajnding.  

  Jedan od najatraktivnijih stanovnika Zoo vrta, beli polarni meda Jorik dobio je džak napunjen slamom, sa kojim se borio punih 15 minuta, ali u njegovom domu postavljeno je i burence iz kojeg ako se propne i zaljulja ga, ispadne neka od poslastica koje obožava.

  Slonica Marta je takođe dobila bure, iza jednog od panjeva nalazile su se i skrivene šargarepe, ali je ona najviše uživala u slami koju je surlom prebacivala sebi na glavu.

  —Radi se o pomagalima, svojevrsnim igračkama za životinje, koje imaju bitnu ulogu da potpomognu njihovo prirodno ponašanje.  Ono što bi životinja radila u prirodi, sada joj omogućavamo da radi u našem Zoo vrtu, da bi se osećala udobno, da bi joj bilo zabavno i lepo – kaže Kristijan Ovari, biolog zadužen za dobrobit životinja u palićkom Zoo vrtu.

  V. K. B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja