Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  U stomatološkoj ambulanti u Bajmoku radi se po propisima, ali meštani se ipak žale na lekare
  Samo 20 odsto prvaka selo u zubarsku stolicu
  02.09.2015.

  Povodom pojedinih nezvaničnih žalbi meštana Bajmoka, da se u tamošnjoj stomatološkoj ambulanti sa decom ne postupa po propisima, nadležni negiraju bilo kakve tvrdnje tog tipa. Stomatolozi kažu, da su im prioriteti da se deci ali i odraslima, omogući najbolja zdravstvena zaštita na najbezbolniji način. Kao glavni problem ističu i dalje veliku stomatološku neprosvećenost roditelja, te je postotak dece koja prvi put sednu u zubarsku stolicu do šeste godine, samo 20 odsto!

  2838_1.jpg
  Jelica Nikolić, dr Ljiljana Jakšič i dr Vukosav Žunjić

  U ambulanti u Bajmoku trenutno rade dva stomatologa od kojih je jedan dr Ljiljana Jakšić, koja tvrdi da se izuzetno vodi briga da kada dete prvi put dođe kod zubara, nema negativni utisak o svom stomatologu i strah od zubarske stolice. Statistika u ovoj ambulanti pokazuje da je postotak dece koja sednu prvi put u zubarsku stolicu, samo 20 odsto, što je kako tvrde zubari, više nego poražavajuće.

  Tragom nezvaničnih informacija, da su u ambulanti u Bajmoku zubari „grubi” u radu sa decom, naša ekipa se na licu mesta upoznala sa situacijom i uslovima rada, te kako se radi i postupa sa decom a i odraslima, prilikom intervencija. Zubari koji rade u toj ambulanti negiraju bilo kakvu primenu sile u radu sa pacijentima pa i decom.

  — Kada dete ima bolni otok, to je traumatično iskustvo i za dete i za roditelja. Ne primenjujemo bilo kakve načine da silom obavimo intervenciju.  Roditelji mogu slobodno da budu pored svog deteta dok obavljamo intervenciju, u nekim slučajevima čak dozvoljavamo i da dete sedne u krilo majci ili ocu, dakle ponavljam, da nema govora o bilo kakvim merama sile. Ukoliko su oba roditelja prisutna, obično jedan detetu koje neće da sarađuje, drži noge, a drugi ruke.  Mi smo tu da detetu pomognemo, da uradimo neophodnu intervenciju i da mu na lep način objasnimo da je intervencija neophodna. Zato nam je itekako bitna saradnja roditelja da bi mogli da obavimo što bržu i manje traumatičnu intervenciju, koja mora da bude apsolutno bezbedna, dakle da se dete ne povredi, a da mu se pruži neophodna usluga — objašnjava dr Jakšić.

  Generalna ocena stomatologa koji rade u toj ambulanti je da među roditeljima nema dovoljno zdravstvene prosvećenosti kada je u pitanju higijena usta i zuba, i to ne samo kod njihove dece, nego i njih samih.

  — Dete koje prvi put dođe u ordinaciju, upoznajemo sa zubarskom stolicom, instrumentima, učimo ga kako da pravilno pere zube i slično. Ova stečena znanja, ukoliko ih dete prethodno nije naučilo od svojih roditelja kod kuće, veoma je važno da nastavi da primenjuje i kada se vrati u svoj dom. Moj stav je da se sve intervencije rade pod anestezijom, da dete što manje oseti bol. Jako je pogrešno što je veliki procenat onih roditelja koji i dalje misle da dete kod zubara ne treba da dovode pre 6-te godine, jer su mišljenja da mlečni zubi sami rastu i menjaju se, iako ih pedijatri uredno upućuju nama. To je potpuno pogrešno mišljenje, a ostavlja ozbiljne posledice po zdravlje usta i zuba kod dece — objašnjava dr Jakšić.

  Doktorica Jakšić ističe da se u svojoj praksi često susreće sa roditeljima koji čak i ne znaju da dete do 6-te godine treba da dovedu kod zubara, što je veliki problem, jer se kako navodi doktorka, sa detetom ne može za kratko vreme onda nadoknaditi sve ono što godinama unazad nije urađeno od strane roditelja, a trebalo je.

  2838_2.jpg— Tužno je ali i zabrinjavajuće što neki roditelji čak nemaju svest o tome da deci treba prati zube, čak i mlečne. Šaljemo im još jedan apel da se odazivaju pozivima stomatologa, da decu dovode uredno kod zubara i pre 6-te godine, jer je zdravlje mlečnih zuba izuzetno važno kod daljeg pravilnog razvoja i rasta usta i vilice.  Roditelji dakle nisu dovoljno zdravstveno prosvećeni i nikako nije isto kada dete dovedu na uredne intervencije ili posle neprospavane noći na hitnu intervenciju, kada se recimo događaju otoci zuba ili slična stanja koja su hitna, veoma bolna za dete ali koja mogu i da ostave ozbiljne posledice — kaže dr Jakšić.

  Dr Vukosav Žunić, drugi stomatolog koji radi u ambulanti u Bajmoku, svoj posao obavlja već 35 godina i uglavnom radi sa odraslim osobama. On takođe tvrdi da ni starije osobe u Bajmoku nemaju dovoljno razvijenu svest o potrebi lečenja zuba i njihovog što dužeg očuvanja.

  — Često naiđemo na poražavajuće slučajeve da mlade majke do 35 godina, nose totalne proteze. Još gore je kada morate da se ubeđujete sa takvim osobama. Kako onda očekivati od takvih roditelja, da budu uzor svojoj deci — pita dr Žunić.

  U ambulanti u Bajmoku, koja je inače najveća prigradska mesna zajednica sa oko 10.ooo stanovnika, ima oko 1.000 dečijih i oko 6.000 stomatoloških kartona za odrasle. Ovaj broj varira i do 8.000, jer u ovu ambulantu dolaze i pacijenti iz okolnih malih mesta poput Mišićeva, Đurđina, Alekse Šantića i Đurđina.

  Trenutno se zbog kvara na drenažnoj mašini ne zakazuju intervencije poput karijesa i stavljanja plombi, ali zahvaljujući drugoj mašini se nesmetano obavljaju intervencije hitnog otvaranja zuba, vađenja i sličnih. Kada je mašina u funkciji, a njena popravka se očekuje u najskorijem roku, kako navode iz Uprave Doma zdravlja, radi se u dve smene, pacijenti se zakazuju na okvirno svakih pola sata, nema gužvi i čekanja.  Dok se ne popravi mašina, pacijenti koji ne mogu da budu zdravstveno zbrinuti u ambulanti u Bajmoku, šalju se u Dečiji dispanzer i Polikliniku u Suboticu. Dnevno, u dve smene, prođe i do 30 pacijenata što dece, što odraslih, tvrde u ovoj ambulanti.

  Bajmočka ambulanta ima oko 600 kartona na odseku za školsku decu, oko 60 kartona dece do 7 godina i oko 1.000 do 15 godina. Veliki broj dece iznad 15 godina, kako tvrde u ovoj ambulanti, vraća se u ambulantu u Bajmok gde su navikli da dolaze, iako krenu u škole u Suboticu ili u druge gradove.

  Nema noćnog stomatologa

  U Subotici, a samim tim ni u Bajmoku i dalje nema dežurstva stomatologa u noćnim satima. Iako je ova praksa već uvedena u gradovima poput Novog Sada i Beograda, pa čak i nekih manjih, ova usluga kod nas još uvek nije „zaživela”. U poslednje vreme česti su slučajevi da sugrađani upravo noću doživljavaju bolna stanja zuba, te bi i našem gradu, itekako dobro došlo noćno dežurstvo, bar jednog stomatologa.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja