Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Komunalije
  Radovi na kapitalnim objektima teku po planu
  Od septembra, bez saobraćajnog kolapsa!
  03.09.2015.

  Druga polovina avgusta, koja je u sklopu izgradnje magistralnih objekata vodosnabdevanja i odvođenja otpadne vode bila najavljena kao kritična, što se tiče saobraćajnih gužvi, zbog neizbežnih radova u centru Grada, protiče bez većih problema, zahvaljujući pre svega ažurnosti izvođača radova, GP “Graditelj NS” iz Novog Sada.

  2842_1.jpg
  Kod Franjevačke crkve nalaziće se glavno čvorište
  vodovodne mreže za grad

  Dogovor sa lokalnom samoupravom da se do 1. septembra, kada počinje školska godina, obavi većina poslova koji bi mogli da nakon toga ometaju saobraćaj, pa i kretanje pešaka, po svemu sudeći biće ispoštovan.  Javno komunalno preduzeće “Vodovod i kanalizacija” pred zaključenje ovog broja sačinilo je presek stanja – onoga što je do sada urađeno i zadataka koji predstoje u narednih mesecdva, kada se očekuje da “građevinci” okončaju najveći deo poslova koji su vezani za sam centar grada.

  U centru - mali zastoj!

  U samom centru Grada, radovi su trenutno obustavljeni, zbog “Dužijance”, a zatim i Interetno festivala i Dana grada, a biće nastavljeni 2.  septembra. Što se tiče rokova, izvođači su inače u prednosti pred njima, tako da zakašnjenja neće biti.  Radi se još nešto na potezu od OTP banke do Franjevačke crkve, a od 2. septembra predstoji prevezivanje priključaka i ispitivanje kvaliteta vode. Novo “vodovodno čvorište” gradi se kod Franjevačke crkve i kada se ispita kvalitet vode i ono će biti u funkciji.

  Na raskrsnici Beogradskog puta, Maksima Gorkog i Matije Gupca obavljene su pripreme za asfaltiranje, koje krajem ove nedelje i vikenda treba da je u toku, tako da će već u ponedeljak put biti doveden u prvobitno stanje, obeležena horizontalna saobraćajna signalizacija i uklonjene privremene zabrane i znaci preusmeravanja. Istovremeno, iz “Vodovoda i kanalizacije” obaveštavaju da će zbog izgradnje Kolektora II i Centralnog magistralnog vodovoda u potpunosti biti zatvoren saobraćaj u ulici Matije Gupca, na potezu od ulice Petra Drapšina do Matka Vukovića, u periodu od 24. avgusta do 10. oktobra.

  Na izgrađenoj deonici Kolektora II zbog poveza sa kanalizacijom u bočnim ulicama biće produženo zatvaranje saobraćaja na Bajskom putu, od ulice Vareške, do ulice Marka Marulića, i to u naredna dva meseca, najkasnije do 30. oktobra 2015. godine. Izvođač radova, građevinsko preduzeće “Graditelj NS” će se truditi da ove radove izvede u što kraćem roku kako bi se normalizovale komunikacije i uslovi života i rada građana, ustanova i privrednih subjekata na trasi gradnje – navodi se u saopštenju iz JKP “Vodovod i kanalizacija”.

  Presek radova

  Kolektor II: Prva faza kolektora u ulici Matije Gupca do Beogradskog puta završena je u potpunosti, uključujući glavni kolektor, sekundarnu mrežu i slivnike. U toku je izrada konstrukcije kolovoza na potezu od ulice Delničke do Maksima Gorkog, nakon čega će se asfaltirati ovaj deo ulice Matije Gupca.

  U sklopu druge faze, od Maksima Gorkog do Matka Vukovića završena je izgradnja centralnog šahta na raskrsnici sa Beogradskim putem i glavnog kolektora u dužini od oko 50 metara do ulice Petra Drapšina. Na raskrsnici je kolektor spojen na postojeći zidani kanal.

  Kada je reč o radovima na Bajskom putu, preostalo je još polaganje tridesetak metara voda prečnika 400 milimetara do ulice Marka Marulića i montaža slivnika prema projektu. U ulici Vareškoj, na potezu od Bajskog puta do ulice Petra Svačića i u ulici Petra Svačića na potezu od Vareške ulice do ulice Stevana Filipovića, položeno je na dubini od 3,5 metra oko 100 metara cevovoda prečnika 800 mm od ukupno 312 metara, ili oko 32 % od ukupno predviđene dužine. Paralelno se radi sekundarni vod i izmeštanje instalacija koje se nalaze na trasi kolektora.  Ove ulice će biti u potpunosti zatvorene za saobraćaj do završetka deonice, tj. do 15. septembra.

  Centralni magistralni vodovod: U pešačkoj zoni Aleje maršala Tita, izvode se radovi na vraćanju behaton kocki u prvobitno stanje. Očekuju se ovih dana radovi na asfaltiranju izgrađenih deonica na Trgu Sinagoge i Trgu Jakaba i Komora.

  Na potezu od Trga Slobode do Franjevačke crkve, nakon izgradnje ove deonice, izvršeno je ispiranje i hlorisanje cevovoda i predati su uzorci vode na laboratorijsku analizu. Po dobijanju rezultata, stvoriće se uslovi za prespajanje izgrađenog magistralnog cevovoda sa postojećim priključnim vodovima. Na trasi od Gradske biblioteke do Franjevačke crkve, priključeni vod do Gradske kuće izrađen od dotrajalog materijala je zamenjen i ispred Gradske kuće je izgrađena vodomerna šahta. Zamena drugog priključnog voda za korisnike u zgradi iznad Tržnog centra „Maxi“ će se realizovati nakon završetka Interetno festivala. U slučaju pozitivnih rezultata analiza kvaliteta vode, izvođač radova će u očekivanom terminu, u petak, 28. avgusta 2015. godine, izvršiti prespajanje svih priključaka , što će prouzrokovati prekid vodosnabdevanja u ovom delu centra grada u trajanju od 8-10 časova. O tome će JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica blagovremeno obavestiti javnost i korisnike usluga.

  M.Radojčin

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja