Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Jožef Kasa povodom osnivanja Pokreta Mađara
  Otvoreno o greškama u SVM-u
  05.09.2015.

  Najvažnije je otvoreno razgovarati o svim negativnim pojavama koje već dugo potresaju partiju i sprečiti novo rasparčavanje biračkog tela. Neću se angažovati u Pokretu, ali ću dati savet, ako me pitaju.  Prelazak redakcije programa na mađarskom jeziku Radio Subotice u Panon radio, bio je planiran još pre deset godina!

  Jožef KasaJožef Kasa, nekadašnji lider i osnivač Saveza vojvođanskih Mađara, bio je prisutan na osnivačkom skupu Pokreta Mađara i to je dalo mesta nagađanjima, da li je podržao, odnosno pristupio Pokretu, jer je poznato da je već dugo vremena nezadovoljan događanjima u SVM-u i kritičan prema njegovom sadašnjem rukovodstvu.

  —Ne bih mogao da kažem da sam podržao Pokret Mađara, jer sam na njihovoj osnivačkoj Skupštini na Paliću bio prisutan iz znatiželje. Ali, nije mi žao što sam otišao na taj skup, jer se on dogodio kao normalan sled onoga što se dešava u SVM-u, zbog pogrešnog vođenja stranke, zbog iskorenjenih principa demokratije u toj partiji, pojave nepotizma, jednoumlja i da ne ređam sve ono što je potresalo partiju i zbog čega je članstvo veoma nezadovoljno.  Šta više, članstvo je u strahu da iskaže svoje mišljenje i dobronamerne kritike, u cilju napretka partije. Prvi sam bio isključen iz SVM-a, jer nisam bio istomišljenik sa gospodinom Pastorom, a onda su i drugi tako prošli.

  Da li razmišljate da se angažujete u Pokretu Mađara, koji jeste nevladina organizacija i građanski pokret, ali bi vas to na neki način ponovo uvelo u politiku?

  —Svoj doprinos politici sam dao i posvetio joj dobar deo života, žrtvujući i zdravlje i porodični život, pa se u Pokretu Mađara neću angažovati, jer samo dovoljno iskusan i dovoljno star, da nikakvu nameru u tom smislu nemam. Ali to ne znači da ne pratim politiku i da nemam svoje mišljenje, pa ako me neko bude pitao za savet, ili da pomognem u nekim kontaktima, vrlo rado ću ga dati i učiniti.  U svakom slučaju, ne bih želeo da dođe do ponovnog rasparčavanja biračkog tela SVM-a, ali na ovaj način kako se i jedna i druga strana ukopala u svoje rovove, teško mi je da verujem, da je moguće ostvariti konstruktivan dijalog i doći do određenog konsenzusa u interesu građana, ne samo mađarske nego i drugih nacionalnosti.

  Pokret Mađara zagovara društveni dijalog, šta očekujete od njega i kako bi trebalo da se vodi?

  —Treba razgovarati, iznositi argumente ko i gde je pogrešio, otvoreno navoditi greške i nastojati zajednički da se one otklone. Ne može jedna partija da vodi politiku, a da je u isto vreme „gluvonema“.  Kada to kažem, mislim da ne reaguje na najbolnija dešavanja u okruženju, kao što su masovno iseljavanje mladih iz naše države, ne samo Mađara nego i drugih, ili na pojavu migranata, i ta reakcija je bila sa veoma velikim zakašnjenjem i mlaka. Jeste da je za ovo poslednje zadužena država, ali u pitanju je i na udaru njen severni kraj u kojem žive i Mađari.

  Ako se može reći da je u pitanju vid „društvenog dijaloga“, jedno od prvih saopštenja Pokreta Mađara odnosilo se na nameru da redakcija programa na mađarskom jeziku Radio Subotice kompletno pređe u Panon radio. Pokret je kritikovao takav potez lidera SVM-a Ištvana Pastora?

  —Ovaj problem sa Radio Suboticom nije od juče, nego od pre desetak godina, kada je formiran Panon TV i radio, upravo kao rezervna varijanta, da se ne bi ugasio program na mađarskom jeziku, da kompletna redakcija pređe u Panon radio. Na žalost, ta ideja se izvitoperila i kao što se dogodilo sa listom „Mađar so“, Panon je postao glasnogovornik jedne partije. Izlaz iz te situacije sada je jedino u demokratizaciji medija, da oni budu nezavisni od političkih uticaja i objektivno informišu o svemu, da izveštavaju i o pozitivnom i o negativnom što se dešava u partiji, ali to se ne može dogoditi dok odluku o finansiranju donosi vrh partije i time utiče na medije.

  M.Radojčin

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja