Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.06.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Sredinom meseca otvara se Italijanski kulturni centar
  „Italijanski trg” na Trgu cara Jovana Nenada
  06.09.2015.

  Udruženje „Italijanski trg“ u Subotici otvara, 14. septembra, Italijanski kulturni centar, na adresi Trg cara Jovana Nenada 7, koji je treći u Srbiji, posle Beograda i Novog Sada. Kulturni centar biće otvoren zahvaljujući inicijativi ambasadora Manco Đuzepea, a zastupnik Udruženja, Karmino Taralo ne krije zadovoljstvo što će u bogatoj subotičkoj multikulturalnoj sredini se naći i stub italijanske kulture!

  Karmine TaraloPet meseci nakon posete ambasadora Italije Manco Đuzepea Subotici, koji je tada sa gradonačelnikom Maglai Jeneom razgovarao o privrednoj i kulturnoj saradnji, registrovano je Udruženje pod nazivom „Trg Italije“, a za desetak dana biće i zvanično otvoren Italijanski kulturni centar, koji će u gradu na severu Bačke negovati italijanski jezik i kulturu Italije.

  —Ocenivši da u Subotici posluje više italijanskih preduzeća, a da je sam grad izuzetno kulturno bogat i blizak italijanskom narodu, ambasador Manco Đuzepe je pokrenuo ideju, da pored Beograda i Novog Sada i Subotica dobije ovakav centar. Naišao je na podršku gradske vlasti i obratio mi se kao Italijanu, koji je tu već punih deset godina, da dam svoj doprinos – kaže Karmine Taralo, zastupnik udruženja i već deset godina generalni i izvršni direktor A.D. „Elektroremont“.

  Udruženje je, kako kaže g. Taralo, apolitično i neprofitno a cilj mu je da dva naroda razmenjuju svoja kulturna dobra.

  —Centar je namenjen svima koji vole i žele da bolje upoznaju italijanski jezik i kulturu, tako da će ovde biti održavani kursevi srpsko-italijanskog i italijansko-srpskog jezika, razne muzičke i likovne radionice, kao i sve ono što čini kulturu jednog naroda. Naravno da nam je cilj da ti sadržaji budu pristupačni i uključe što više ljudi.  Kako ovaj centar nastaje uz veliku pomoć Italijanskog kulturnog centra u Beogradu, svi kursevi će biti pod njihovim patronatom – objašnjava Karmine Taralo, dodajući da će možda on sam biti jedan od prvih polaznika kursa srpskog jezika u ovom centru.

  Zvanično otvaranje Italijanskog kulturnog centra zakazano je za 14. septembar, a prisustvovaće mu ambasador Italije u Republici Srbiji Đuzepe Manco i gradonačelnik Subotice Jene Maglai.

  —Tom prilikom biće predstavljena izložba koja je već viđena u Beogradu, a beleži događaj od pre sto godina, koji svedoči o italijansko-srpskom prijateljstvu i odnosi je na jedan presudan momenat u prvom svetskom ratu, kada je italijanska mornarica pritekla u pomoć srpskim vojnicima. Nakon toga predviđen je i koncert u Velikoj većnici Gradske kuće.

  Gospodin Taralo ne krije zadovoljstvo i optimizam zbog činjenice, da se baš u gradu gde on živi već deceniju, otvara italijanski kulturni centar, jer kako kaže, nakon 43 godine radnog staža i poslovanja na četiri kontinenta, mora da istakne da se ne nailazi često na ovako pozitivnu i prijatnu multikulturalnu sredinu kakva je Subotica, koju će obogatiti i italijanskim stubom kulture.

  Laura Raos

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja