Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  „Dani bunjevačke kulture” u Bajmoku i ove godine okupili veliki broj posetilaca i učesnika
  Sa željom da festival traje
  09.09.2015.

  Minulog vikenda Bunjevački kulturni centar „Bajmok” bio je organizator, sad već tradicionalne manifestacije – „Dani bunjevačke kulture”.

  I ove godine, manifestacija je započela u petak, 28. avgusta, kada je u prostorijama KPD „Jedinstvo- Eđšeg” održana promocija dokumentarnog filma o znamenitoj bunjevačkoj ličnosti. Kako je tom prilikom naglašeno, ovo je osmi put da BKC „Bajmok” realizuje dokumentarni film, ovog puta o Miji Mandiću, te su prisutni imali priliku da se upoznaju sa životom i delom jednog od bunjevačkih učitelja, ali i počasnog građanina Subotice.  Velik doprinos filmu dali su sagovornici, predstavnici Gradske biblioteke, Gradskog muzeja, ali i unuk Mije Mandića.

  2866_1.jpg
  Za vruće fanke (krofne) čekalo se u redu

  Pored velikog broja meštana, ali i redovnih posetilaca, manifestaciji su prisustvovali i gosti sa državnog i lokalnog nivoa vlasti, te predstavnici bunjevačkih udruženja.

  Vlado Radulović, savetnik u Kancelariji za ljudska i manjinska prava istakao je tom prilikom značaj koji sa sobom nose dokumentarni filmovi, jer se kroz njih puno može saznati o životu i delu pojedinca, te čestitao organizatoru manifestacije, a čestitkama se pridružila i Etela Jerinkić, pomoćnica gradonačelnika zadužena za kulturu. Ona je tom prilikom naglasila kako je Mandićevo zalaganje za kulturu i obrazovanje u ono vreme zapravo putokaz za današnje naraštaje.

  Iako je finansijska situacija teška, što se posebno ogleda na polju kulture, predsednik BKC „Bajmok” Branko Pokornić istakao je da je preko 40 volontera dalo nemerljiv doprinos festivalu, te da je on sačuvan i održan upravo zahvaljujući njima.

  U okviru promocije filma, predstavljen je i deveti po redu festivalski bilten u kojem se mogu naći recepti s prošlogodišnjeg „Festivala bunjevački nacionalni ila”.

  Tradicionalni specijaliteti

  Nakon edukativnog dela, dan kasnije, u subotu, 29. avgusta, usledio je i gastronomski. Naime, u sklopu „Dana bunjevačke kulture”, već desetu godinu za redom održan je i „Festival bunjevački nacionalni ila”, koji okupi velik broj učesnika i posetilaca.

  Ovogodišnja ponuda bila je raznovrsna.  Već u ranim jutarnjim časovima vredne kuvarice i kuvari okupili su se oko šporeta, sa kojih je nešto kasnije pristiglo pravo blago bunjevačke kuhinje. Od raznih vrsta pogače, preko kolača, prisnaca, uzlivance, fanaka, listića, tarane, za one verne mesu bilo je šta da se proba.

  Festival je zvanično proglasio otvorenim državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Zoran Rajić, koji je tom prilikom istakao značaj bogatstva običaja koji ljudi na ovim prostorima dele i ulogu koju festival ima u tome.

  Redovan gost festivala u Bajmoku je i gradonačelnik Subotice Jene Maglai, koji je ovom prilikom naglasio da je ova manifestacija lep primer kako se može napraviti ozbiljan program, koji iz godine u godinu privlači sve veći broj posetilaca, te da „Festival bunjevački nacionalni ila” ima perspektivu da se još više proširi zbog ozbiljnosti sa kojom se priprema. Organizaciju i odbar odziv učesnika pohvalila je i predsednica Nacionlanog saveta bunjevačke nacionalne manjine mr Suzana Kujundžić Ostojić, koja je istakla da je upravo posećenost suština festivala, na kojem se bunjevačke nacionalna zajednica svojim sugrađanima predstavlja i iz kulinarskog aspekta.

  Šarolikost naroda koji žive u Vojvodini ogleda se i kroz njihovu kulinarsku kulturu, te je razumljivo da pokrajinska Skupština podržava sve nacionalne zajednice u negovanju njihove tradicije, kulture, jezika.  To je potvrdila i prof. dr Branislava Belić, potpredsednica Skupštine APV.

  Najstariji i najmlađi

  Nakon svečanog otvaranja festivala, i gosti i posetioci su imali priliku da jela, o kojima se govorilo celo prepodne i probaju. Među bunjevačkim specijalitetima, našli su se i specijaliteti drugih nacionalnih zajednica, učesnika festivala, poput mađarske i nemačke nacionalne zajednice.

  Svojim jelima, koje gotovo uvek voli da začini koprom (mirođijom), goste je ponudila najstarija kuvarica Katica Bedeković (86 godina) iz Tavankuta, dok su preko puta nje, palačinke pekla deca koja pohađaju izborni predmet bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture u osnovnim školama u Tavankutu i Bajmoku.

  Nezaobilazni štand festivala je onaj na kojem se priprema tarana sa kobasicom. Nezaobilazne festivalske tarane ove godine je napravljeno 30 kilograma, a kao i prethodni godina, tako i ove, tarana je bila obeležje festivala, te se organizator nada da će se tako i nastaviti, jer se kultura jednog naroda ogleda i preko onoga šta se na stolu nalazi u vreme obroka.

  S.N.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja