Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Završen projekat „Hoću da znam, jer ja biram”
  Uče o zdravom životu, da smanje bolesti zavisnosti
  12.09.2015.

  Projekat „Hoću da znam, jer ja biram” koji su zajednički sprovodili subotički Zavod za javno zdravlje sa partnerima, Udruženjem za pomoć zavisnicima i bivšim zavisnicima „Restart" iz Novog Sada, Kancelarijom za mlade grada Subotice i Politehničkom školom iz Subotice, na čelu sa direktorom škole profesorom Isom Planićem, okončan je nakon više meseci.

  2878_1.jpgSredstva za taj projekat, koji je okupio veliki broj učenika, odobrio je Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, a realizacija se odvijala od januara do septembra.

  — Cilj projekta bio je smanjenje problema bolesti zavisnosti u Vojvodini, kroz unapređenje informisanosti, znanja i motivaciju mladih, da kroz kreativnost prevazilaze razvojne probleme, korisno provode slobodno vreme i usvajaju ponašanja u korist zdravlja. Ciljnu grupu učenika koji su učestvovali na našim tribinama činilo je preko 500 učenika 18 srednjih škola iz 8 gradova Vojvodine (Subotice, Bačke Topole, Novog Sada, Ade, Sente, Sečnja,Vršca i Pančeva) — navela je dr Nada Kosić Bibić, koordinator projekta.

  Održane su tri multimedijalne tribine, koje je vodio multidisciplinarni tim, a činili su ga lekar, psiholog, poznati sportista i bivši zavisnik. Korišćen je potpuno nov pristup u edukativnom radu sa mladima, koji je prema njihovoj oceni, bio drugačiji i dobro prihvaćen. Kroz različite sportske aktivnosti i promocije kontakta sa prirodom, mladi su isprobali penjanje po veštačkoj steni, šetali stazama „ZOO Palić” i stazama prirode oko Palićkog jezera, dugim 20 km.

  Učenici srednjih škola AP Vojvodine su imali priliku da pokažu svoje znanje, stavove i kreativne sposobnosti na nagradnom konkursu za kratki film, koji su mogli snimiti mobilnim telefonom, u trajanju od 3 minuta. Prispelo je 11 kratkih filmova iz 7 gradova AP Vojvodine, a radove je prijavio 21 autor. Procena je da je na indirektan način u ove aktivnosti bilo uključeno još preko 40.000 mladih.

  Projekat je, kako su ocenili njegovi tvorci, dostigao postavljeni cilj - bolje informisanosti, prvenstveno srednjoškolaca, kao i njihovo aktivno uključenje u kreativne aktivnosti i zdrav način života.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja