Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Iz subotičke Bolnice u proteklih devet godina otišlo oko 200 lekara, medicinskog osoblja i administrativnih radnika
  Nedostaju lekari i kadrovi svih profila
  14.09.2015.

  Iako je na snazi još uvek racionalizacija javnih službi, u zdravstvu su potrebne mere zapošljavanja • Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički najavila je zapošljavanje lekara u bolnicama u Srbiji, do kraja godine • U subotičkoj Bolnici nedostaje lekara, ali ne u većem broju, iako je u protekloj deceniji oko 200 zaposlenih otišlo iz Opšte bolnice

  Ministarka Udovički precizirala je da Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu priprema kvote lokalnim samoupravama o maksimalnom broju zaposlenih koje mogu da imaju i napomenula da je planirano, da racionalizacija javnih službi počne već polovinom septembra.  Međutim, u zdravstvu će se te mere prilagoditi potrebnim standardima, da bi bolnice imale ipak dovoljan broj lekara i stručnog osoblja.

  2887_1.jpg
  dr Goran Bićanin

  Subotička Opšta bolnica je 7.  septembra dobila zvaničan dopis, da tačno definiše broj zaposlenih, onih koji odlaze kao i onih kandidata koji ispunjavaju uslove za odlazak u penziju sa 60 godina starosti. Kako kažu nadležni u ovoj ustanovi, podaci su u obradi i u roku će biti prosleđeni Ministarstvu zdravlja, a u njima se navodi da subotička Bolnica nema viška zaposlenih, obzirom da je sa kadrovima u "stalnom minusu", pošto je proteklih devet godina iz Bolnice otišlo 200 lekara i medicinskog osoblja.

  Konkursom zaposlili 4 lekara i 2 medicinske sestre

  Glavna ustanova u Srbiji koja definiše sistem zdravstvene zaštite i normative broja zaposlenih je Institut za javno zdravlje Srbije, Batut. Normativi koje je razradila subotička Bolnica još 2006. nikada nisu ni zaživeli, ali u ovoj ustanovi nema odgovora - zašto?!

  - Kao ustanova od 2009. do 2013. godine dobijali smo kadrovske planove, koji su jasno definisali broj lekara i broj medicinskih sestara, tehničara, saradnika i ne medicinskog osoblja i nikada se nismo uklapali u te brojke koje se nazivaju Kadrovski plan. Kadrovski plan koji smo dobili u maju 2013. godine, za nas je važeći, i trebalo bi, prema njemu, da imamo 1.207 zaposlenih. U međuvremenu u decembru te godine, stupila je na snagu Uredba Ministarstva zdravlja o zabrani zapošljavanja novih kadrova, a u tom periodu imali smo i prirodni odliv kadrova, zbog penzija. Poslednji put smo dobili dozvolu za zapošljavanje putem Konkursa, pa smo zaposlili dva lekara i četiri medicinske sestre, a za dva lekara trenutno čekamo još dozvolu. Trenutno je 1.154 zaposlenih u Bolnici, najveći broj odlazećih je medicinsko osoblje srednje stručne spreme - sestre i tehničari, dok je broj lekara još uvek na zadovoljavajućem nivou. Subotička Bolnica, obzirom na broj stanovnika bez okolnih mesnih zajednica, od oko 100.000 građana, ima najmanji broj zaposlenih u odnosu na zdravstvene ustanove u Srbiji, što je poražavajuće i nelogično - kaže direktor Opšte bolnice Subotica, dr Goran Bićanin.

  Govoreći o platama lekara, kao osnovnom razlogu odlaska kadrova iz Bolnice, direktor je istakao da su one od 50 do 80 hiljada dinara.

  - Kod medicinskih sestara koje imaju zarade od 30 do 40 hiljada dinara, još je jedan fenomen, a to je da ih sve više odlazi u penziju, ili u invalidsku penziju, ali i u zemlje zapadne Evrope, gde je njihov rad bolje plaćen. Suludo je očekivati u ovim uslovima gde radimo 24 sata, neki poseban entuzijazam.  Sem toga, kada recimo iz bilo kog razloga ode jedan specijalista, lekar sa tri decenije staža, ne možemo očekivati da će ga mlađi kolega zameniti odmah po stručnosti, jer nema dovoljno edukacije, niti prakse u radu sa pacijentima, što je dodatni problem Bolnice, ali i pacijenata - kaže dr Bićanin.  Direktor bolnice je istakao i da, poučen ranijim devetogodišnjem iskustvom na mestu direktora te ustanove, nije ubeđen da je sistem zdravstvene zaštite na dobrom putu. I pored toga, on kaže da subotička bolnica funkcioniše, i to na prihvatljivom nivou, obzirom da je trenutno u Srbiji čak oko 20 bolnica u bankrotu.

  Dom zdravlja: Nedostaje 10 lekara

  Nedostatak kadrova nije samo problem Bolnice u Subotici, nego i Doma zdravlja, gde trenutno nedostaje 10 lekara, a najveći broj u Opštoj praksi.

  2887_2.jpg
  dr Mila Dujmić Bogdanović

  - Medicinskih sestara, u ovom momentu, imamo dovoljno, u skladu sa važećim normativima.  U Domu zdravlja ima 28 ambulanti, u Gradu 15 i vangradskim naseljima 13. Zbog razuđenosti ambulanti, otežan je rad tokom godišnjih odmora. Po ambulantama radi 6 lekara, koliko ih ima u ambulanti VI, dok u pojedinim radi po jedan lekar. Broj lekara u ambulanti se određuje na osnovu broja opredeljenih pacijenata (potpisanih izjava po lekaru) - objašnjava dr Mila Dujmić Bogdanović, direktor subotičkog Doma zdravlja.

  Za vreme godišnjih odmora, rad ambulanti Doma zdravlja Subotica, organizovan je tako, da svaka ambulanta ima lekarsku zamenu u drugoj ambulanti, dok je lekar na godišnjem odmoru. Pojedine ambulante privremeno ne rade, ali se građani na vreme obaveštavaju u koju ambulantu mogu da se jave.

  Akreditacija - do kraja godine

  Bolnica je prema rečima direktora dr Gorana Bićanina ušla u završnu fazu izuzetno komplikovanog, ali bitnog koraka za tu ustanovu - završetka procesa dobijanja akreditacije Bolnice za podizanje kvaliteta usluga i zaštite prava pacijenta, iako i dalje za to nedostaju finansijska sredstva.

  —Ipak, predstoji otvaranje produžene nege i lečenja i Odseka za palijativu u savremenijem svetlu, kao i realizacija Projekta arhiviranja slika na rendgenu i nabavka jednog sterilizatora za Bolnicu, najavljuje dr Bićanin.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja