Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.06.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Na „Gospojinskim danima” u Novom Bečeju
  Subotički „Biseri” osvojili prvu nagradu
  16.09.2015.

  Tradicionalna četvorodnevna fešta u okviru „Gospojinskih dana” u Novom Bečeju ostaće u lepom sećanju članovima Tamburaškog orkestra „Biseri” iz Subotice, pošto su, nakon takmičenja tamburaških bandi, ocenom stručnog žirija, osvojili prvo mesto.

  2894_1.jpg
  Biseri sa nagradom na Gospojinskim danima

  „Gospojinski dani” se održavaju deseti put, a organizatori su odlučili da za jubilej prirede takmičenje, sa tri najbolje plasirana orkestra u proteklih pet godina.

  —„Biseri” su bili najbolji 2012. godine i to nas je i kvalifikovalo za ovo takmičenje. U konkurenciji desetak dobrih bandi iz Novog Sada, Pančeva, Deronja...  žiri je nas prepoznao kao najbolje. Iako je sada trend da se na tamburama sviraju i drugi pravci, na primer aktuelna je džez varijanta, mi smo se opredelili za tradicionalan zvuk. Tako smo se predstavili sa programom od tri stare numere koje se već gotovo nigde ne mogu čuti, pesmama „Zora zori”, „Anica ovce čuvala” i „Titiškino kolo”, uz numere „Malo ja, malo ti” i „Još litar jedan”. Nismo imali prilike da razgovaramo sa članovima žirija, ali pretpostavljamo da je su prepoznali baš taj tradicionalni zvuk, uz naše sviranje, višeglasno pevanje ... – govore za „Subotičke novine” Joso Šipoš i Josip Francišković, članovi ovog orkestra.

  Kako ističu, svaka nagrada znači, kao potvrda rada i kvaliteta, ali i kao vid promocije.

  – Imamo osećaj da smo napredovali, da je to neko prepoznao i da se nalazimo na dobrom putu. Drago nam je da to vide i naši sugrađani, vide da nešto dobro radimo, da postojimo – ističe Francišković.

  Ovo, naravno, nije jedina nagrada za „Bisere”, uz pomenutu 2012. godine, ističe se osvojeno prvo mesto „Tamburica festu” u Novom Sadu, a bilo je to i dosta pojedinačnih nagrada, nagrada žirija i publike na raznim festivalima. Na „Festivalu bunjevački pisama”, na primer, predstavili su se svojom autorskom numerom. Kako kažu, za takve stvari danas ima veoma malo vremena.

  – Radimo koliko možemo i na našim autorskim pesmama, da ostane neki trag iza nas. Mi nismo profesionalni orekstar, jedino se Joso (Šipoš) bavi samo muzikom, dok svako od nas ima svoj posao. U današnje vreme, kada se radi kod privatnika, teško je naći slobodnog vremena. Takođe, probe se moraju odraditi, vikendom ima najviše posla, tada su svadbe, žurke... Nekada se sa porodicama i ne viđamo – nastavlja Francišković.

  Tamburaška banda postoji još od 1998. godine, a u ovom sastavu se nalazi od 2012. godine. Pred obeležavanje punoletstva sledeće godine, Šipoš, jedan od članova početne postavke, ističe da je bilo dosta izazova.

  – Najveći izazov je bio opstati svih ovih sedamnaest godina. U tom periodu je oformljeno mnogo novih orkestara, ali je i mnogo nestalo, promenilo se. Treba uskladiti vreme, obaveze, posao, izdržati naporne svirke, a tu su i međuljudski odnosi. Sve to godinama treba istrpeti.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja