Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Privreda
  Porodično preduzeće „Zim Commerce” doo Subotica
  Osvajamo tržište severne Bačke
  17.09.2015.

  Preduzeće „Zim Commerce” trenutno zapošljava 11 radnika, sa tendencijom, da ukoliko se stvori mogućnost proširenja objekta, sledeće godine zaposle još radnika.  Tokom više od dve decenije, kroz firmu je prošlo oko 30-tak radnika, i svima su uredno obračunavani, isplaćivani porezi i doprinosi, uz socijalno i zdravstveno osiguranje...

  2897_1.jpg
  Bojan, Tamara i Mile Radlović

  Zim Commerce doo je preduzeće za proizvodnju, promet robe i usluga osnovano 1992. godine.  Maloprodaja firme Zim Commerce nalazi se u prizemlju objekta na adresi Majšanski put broj 128. u Subotici dok se Veleprodaja nalazi na spratu. U početku, osnovna delatnost firme je bila promet robe – veleprodaja Severovih elektromotora i pumpi za vodu i grejanje.  Saradnja je tekla sve do 2002. godine, dok nije došlo do privatizacije Severa, nakon čega otvaraju maloprodajni objekat, prodavnicu tipa gvožđare i farbare, sa ponudom boja, lakova, lepkova, vijčane robe i sitnijeg ručnog alata.

  2897_2.jpg

  Promena lokacije i proširenje maloprodaje 2005. godine, doveli su do novog šireg asortimana robe, krenuli su u prodaju električnog i ručnog alata poznatih i renomiranih proizvođača za profesionalnu i kućnu upotrebu.

  —Pronašli smo sebe u tom delu, širili svoju ponudu, sve do 2009. godine kada smo novi objekat od oko 150 kwm prodajnog prostora u prizemlju i isto toliko prostora na spratu, kancelarijskog i magacinskog prostora, pustili u rad. U narednom periodu smo se fokusirali na ručni, ali najviše elektro alat, profi, hobi i sve ostale vrste alata.  Gledamo da ispratimo naše privrednike u proizvodnji i krajnje korisnike svojom ponudom, kaže Mile Radlović, vlasnik i direktor preduzeća Zim Commerce.

  2897_3.jpg
  Kvaletetna prodaja bez stručnog osoblja je nemoguća

  U ponudi preduzeća Zim Commerce doo nalazi se sledeći asortiman robe: električni i ručni alati, baštenski alati, boje i lakovi, elektromaterijal, vijčana roba, molersko farbarski alat, brave i okovi, autokozmetika, HTZ oprema, vodovodarski materijal, pumpe i motori... Proizvodi u ponudi su nabavljeni direktno od uvoznika ili proizvođača, bez posrednika, brendovi poput: Bosch, Metabo, Einhell, Villager, Makita, Womax, Raider, Unior, Black&Decker, Varstroj, Helios, Henkel, Klingspor, Pedrolo pumpe i motori, Ruko, Sika, HB Body, HGP, JUB, Turtle wax, Pitura, Zorka, Duracell, Varta, Mimont, Irkom, Schuller, Hemax, Dolmar, Eibenstock, itd.

  Preduzeće „Zim Commerce” trenutno zapošljava 11 radnika, sa tendencijom, da ukoliko se stvori mogućnost proširenja objekta, sledeće godine zaposle još radnika. Tokom više od dve decenije, kroz firmu je prošlo oko 30-tak radnika, i svima su uredno obračunavani, isplaćivani porezi i doprinosi, uz socijalno i zdravstveno osiguranje.

  —Supruga Tereza je 1995. godine počela da radi u firmi, sve do 2009. godine kada se penzionisala.  Sin Bojan i ćerka Tamara, polako preuzimaju posao.  Bojan je komercijalni direktor, zadužen za prodaju i nabavku, dok Tamara pored marketinga, vodi računa o prodavnici (izgled, estetika). Polako preuzimaju od mene i deo vezan za finansije. Tržište je veoma nestabilno, krajnji korisnici naših alata su prilično „slabi”, nemaju proizvodnju, strane kompanije koje su ušle na naše tržište, poput onih u Slobodnoj zoni svoje alate dovlače iz svojih baza i malo kupuju kod nas. Borimo se, konkurencija je žestoka! Granice su otvorene, uvozi se sve i svašta, sa sertifikatima i bez...  Veliki problem predstavlja nelegalna ili „siva” ekonomija, poput Buvljaka, gde ulazi roba bez porekla, ikakve dokumentacije i garancije, prodaje se bez ikakvih ograničenja. Po mojoj proceni, 30 posto naše prodaje odvlači „siva” ekonomija. Takođe, i menjanje zakonskih normi svakih 6-7 meseci nepovoljno utiče na ambijent poslovanja, kaže Radlović.

  Bojan Radlović, komercijalni direktor preduzeća smatra da je kvalitetna prodaja bez stručnog osoblja nemoguća, i da veliku pažnju poklanjaju obuci i usavršavanju zaposlenih.

  —Generalno, naš plan je da se razvijamo u pravcu nabavke i plasmana električnih alata, koji predstavlja glavni deo našeg poslovanja i pribora koji ih prati, prvenstveno alati kompanije „Bosch” i da u ovom regionu postanemo prvi i po tome i prepoznatljivi.  Obuka i usavršavanje zaposlenih se vrši konstantno od strane dobavljača, poput kompanije „Bosch”, postoji centar za obuku u Beogradu u koji smo obavezni da idemo po ugovoru, jer je kvalitetna prodaja bez stručnog osoblja nemoguća.  Planiramo da se bavimo i internet prodajom, kaže Bojan Radlović.

  —Trudimo se da budemo najbolji i osvojimo teren severne Bačke. Prisutni smo u subotičkoj privredi, dosta poznatih firmi sarađuje sa nama. Ni u jednom momentu nismo dobili pomoć, ne samo Grada, već od bilo koga sa strane. Iskreno, pomoć nikada nisam ni tražio. Sve što smo uradili, uradili smo sopstvenim znanjem, radom i zalaganjem.  Imam iza sebe dvoje dece koji žele da rade i unapređuju porodični biznis, što za mene predstavlja najveće bogatstvo, završava Mile Radlović.

  Karika u lancu

  —Primećujem da svi raspisi oglasa za raznorazna bespovratna sredstva i veoma povoljne kredite zaobilaze trgovinu i obrtna sredstva koja su nama veoma bitna, jer ne radimo kataloški već sa robom izloženom u prodajnom prostoru.  Svi posmatraju proizvodnju, finansiraju je, što je dobro, ali pošto smo i mi jedna karika u tom lancu, u sredini između dobavljača i krajnjih potrošača, možda bi i nama bila potrebna neka vrsta pomoći. Nikoga ne optužujem, jednostavno je teška situacija trenutno u privredi, kaže Mile Radlović.

  S. Đurikin

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja