Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Komunalije
  Građani Sutjeske ulice potpisali peticiju protiv izgradnje otpada
  Ne žele „ničiji” otpad!
  17.09.2015.

  • Namera da se izgradi postrojenje za prikupljanje, skladištenje i tretman neopasnog otpada na njihovoj teritoriji uznemirila je stanovnike ovog dela mesne zajednice Zorka. U neposrednoj blizini, u ulici Petra Popovića Age, već godinama funkcioniše nelegalni otpad, a inspekcija utvrđuje kome pripada

  2898_1.jpg

  Tek što je izabrano, rukovodstvo mesne zajednice Zorka već ima pune ruke posla i uputilo je zahtev, koji je potpisalo 220 građana, u kojem se od nadležnih u lokalnoj vlasti traži da spreče izgradnju otpada, za koji je već inicirana Studija o proceni uticaja na životnu sredinu. Stanovnici Sutjeska ulice i okoline, listom su potpisali peticiju, koja je upućena i gradonačelniku Subotice Jeneu Maglaiju.

  2898_2.jpg
  Adam Pletl

  „Obratili smo se najpre Službi za građevinarstvo, međutim, pošto se ne traži odobrenje za gradnju, peticija je dospela u Sekretarijat za poljoprivredu i ekologiju, što je i logično. Mogli smo na području Zorke da prikupimo i tri hiljade potpisa, ali želeli smo da to budu građani Sutjeske i neposredne okoline, jer su oni ti koji će, u slučaju da se ovakva delatnost pokrene ovde, biti ugroženi“, kaže Adam Pletl, zamenik predsednika saveta mesne zajednice.

  U dopisu koji su potpisali građani ističe se da su putem sredstava informisanja upoznati o podnetom zahtevu za odlučivanje o potrebi izrade Studije procene uticaja navedenog objekta na životnu sredinu od strane „Termix“ d.o.o.  za otvaranje otpada na uglu ulica Sutjeska i Petra Popovića Age.

  2898_3.jpg
  Zoltan Kudlik

  „Smatramo da postrojenje ovakvog tipa ne bi smelo da bude izgrađeno u zoni porodičnog stanovanja, jer se u Planu detaljne regulacije na ovoj lokaciji predviđa mogućnost gradnje poslovnih objekata uz uslov da za njih nije propisana obaveza izrade Studije procene uticaja na životnu sredinu, odnosno ukoliko jeste, da ne ugrožava životnu sredinu raznim štetnim uticajima: bukom, gasovima, otpadnim materijama ili drugim štetnim dejstvima“, navodi se između ostalog u peticiji.

  „Mi nismo protiv izgradnje i dobro je da se naša mesna zajednica razvija, ali Plan detaljne regulacije definiše kao dozvoljene delatnosti u zoni porodičnog stanovanja malih i srednjih gustina iz oblasti trgovine, uslužnog zanatstva, uslužnih delatnosti, ugostiteljstva, zdravstva, socijalne zaštite, kulture, zabave, sporta, poljoprivrede, poslovno-administrativnih delatnosti i uslužnih servisa. Naše mišljenje je da ono čime gore navedeni investitor ima nameru da se bavi ne spada ni u jednu od njih, i da bi buka, vibracije i slično imali štetan uticaj na stanovanje. Ne želimo da u našoj mesnoj zajednici imamo novi slučaj Skadarlijske ulice“, objašnjava Zoltan Kudlik, novoizabrani predsednik Saveta u Zorki.

  Putevi nisu za teškaše

  Ono što čelne ljude mesne zajednice u ovoj prilici naročito zabrinjava jeste da asfaltni putevi koji postoje na njenoj teritoriji nisu takve konstrukcije da bi njima mogla da saobraćaju teška vozila, što bi se dogodilo ukoliko bi lokacija otpada bila u Sutjeskoj ulici.

  „S obzirom da je ovo područje predviđeno kao zona stanovanja, poslednjih godina dosta ljudi dolazi ovde da živi i vrlo im je značajno da imaju asfalt i da ne moraju da gaze blato. Jedan deo ulice Petra Popovića Age je asfaltiran, ona je velikim delom već naseljena i naredne godine planiramo da i nastavak dobije kolovoz. Međutim, imamo problem sa širinom puteva, i jedva autobus može da prođe a kamoli kamion od deset tona. Pogledajte Zorkinu ulicu, tamo je asfalt popucao jer prolaze teretnjaci“, kaže Adam Pletl.

  Da putevi ne bi dugo izdržali dovoženje i odvoženje otpada, objašnjava se i u peticiji građana:

  Značajan problem predstavlja i neodgovarajuća saobraćajna infrastruktura.  Širina kolovoza kojom bi se kretali kamioni sa tretiranim otpadom nedovoljna je za bezbedno mimoilaženje sa putničkim vozilima, naročito ako se uzme u obzir izuzetno veliki broj biciklista koji se kreću kolovozom i da mesna zajednica Zorka nema ni jedan jedini metar izgrađene biciklističke staze.  Takođe i kvalitet saobraćajnica kojima bi se kretali kamioni nije takav da izdrži opterećenje kamionskog saobraćaja, što se vidi na delu ulice Proleterskih brigada između ulica Zorkine i Sutjeska, gde se ulegnuće dugačko nekoliko desetina metara ispunjava vodom pri svakoj kiši stvarajući svojevrsno „jezero“. Za naselje je već opterećujući i postojeći kamionski saobraćaj. Njegovo dalje intenziviranje prouzrokovalo bi dodatne probleme stanovnicima naselja“.

  Odgovor gradskih službi na podnetu peticiju još nije stigao u Mesnu zajednicu Zorka, a gradonačelnik Jene Maglai je, povodom poslednjih dešavanja u Skadarlijskoj ulici, tom prilikom za „Subotičke novine“, rekao: „Mi smo sada u nekoliko slučajeva zaustavili procese davanja dozvola za takve objekte koji se nalaze blizu stambenih zgrada ili neposredno pored stambenih zgrada i zabraniću da se takve dozvole izdaju“.

  Otpad – ne zna se čiji!

  U ulici Petra Popovića Age 120, odmah u blizini mesta gde postoji namera da se otvori otpad, međutim, već se nalazi otpad, i to nelegalni, koji funkcioniše godinama, a nedavno je inspektor za zaštitu životne sredine izdao rešenje kojim se takva delatnost na tom mestu mora prekinuti.  Inspektori, međutim, sada tragaju za vlasnikom te parcele jer, po svemu sudeći, čovek koji se tako predstavlja nije u posedu imanja i prijavljen je na drugoj adresi.

  O čemu je reč? Da li to znači da je on jednostavno uzurpirao nečije napušteno zemljište, i na koga se ono vodi? U svakom slučaju, ovaj „vlasnik“, ili vlasnik, kako saznajemo u inspekcijskim službama, najpre je prodao pesak, čime su stvorene ogromne rupe na placu od desetak motika, a onda je to zemljište proglasio „otpadom“ i uveo svoju tarifu za vozila koja donese smeće i izručuju ga u rupu.

  Kada smo sa predstavnicima Mesne zajednice obišli tu lokaciju, građani koji žive u neposrednoj blizini potvrdili su nam da su na mestu sadašnjeg „otpada“ pre desetak godina, kada su se doselili, bili duboki krateri, i od kada se oni popunjavaju raznim smećem više puta su se, godinama unazad, žalili, ali na njihove žalbe niko nije reagovao.  U njihovom dvorištu osećao se smrad koji se širi sa ove gradske deponije u malom! Imali smo priliku da vidimo da ima otpada svake vrste, i da su rupe uglavnom već popunjene.

  Zatekli smo na licu mesta i preduzimljivog vlasnika nelegalnog otpada, a po njegovim rečima – on jeste vlasnik te parcele!  Ostaje da nadležne inspekcijske službe razjasne, da li mu zemljište pripada ili ne, ali teže će biti da se objasn,i kako neko deset ili više godina može da se bavi nezakonitom delatnošću, a da niko na to ne reaguje toliko dugo?

  M.Radojčin

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja