Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Epidemiološka situacija u avgustu i septembru, u Severnobačkom okrugu ukazuje na 123 slučaja zaraznih bolesti
  Najviše respiratornih i crevnih infekcija
  22.09.2015.

  Tokom avgusta i septembra, epidemiološka situacija u Subotici je kao i u ranijim periodima. Zabeleženo je ukupno 123 slučaja zaraznih bolesti, koje prema važećim zakonskim propisima u našoj zemlji podležu obaveznom prijavljivanju, tvrde epidemiolozi u subotičkom Zavodu za javno zdravlje.

  Dr Gordana KrtinićKraj leta i početak jeseni najčešće je obeležen učestalijim infekcijama respiratornog i crevnog trakta, naročito u dečjem uzrastu. Tome pogoduju brojni faktori kao što su početak rada škola i vrtića, zbog boravka većeg broja dece u zatvorenom prostoru, ali i nagle vremenske promene koje pogoduju različitim mikroorganizmima. Ipak, prema tvrdnjama lekara u subotičkom Zavodu na odeljenju epidemiologije, situacija je za sada mirna.

  — U avgustu i septembru registrovali smo 123 slučaja zaraznih bolesti koje prema važećim zakonskim propisima u našoj zemlji podležu obaveznom prijavljivanju. U strukturi zaraznih bolesti, akutne respiratorne infekcije predstavljaju vodeću patologiju i činile su 63,5% slučajeva svih prijavljenih bolesti.  U grupi crevnih infekcija prijavljeno je 13 obolelih osoba, što čini 10,6% ukupne patologije u avgustu i septembru. Tokom letnjeg perioda (u junu) registrovana je jedna epidemija trovanja hranom sa 5 obolelih osoba (u pitanju je bio sladoled) — kaže dr sci. med Gordana Krtinić, specijalista epidemiolog i rukovodilac odelenja za zarazne bolesti u Zavodu za javno zdravlje Subotica.

  Crevne infekcije uobičajene za početak jeseni

  Za početak jeseni karakteristična je učestalija pojava nekih crevnih virusnih i bakterijskih oboljenja, od kojih su najučestalije crevne virusne infekcije izazvane takozvanim non-polio enterovirusima, rota i adenovirusima, tvrde epidemiolozi.

  — Najčešći simptomi su mučnina, povraćanje, proliv, glavobolja i povišena telesna temperatura koja traje kratko, najčešće 1-2 dana. Rezervoar zaraze su inficirane (bez simptoma i znakova bolesti) ili obolele osobe.  Veoma je značajno da većina onih koji se inficiraju enterovirusima nema, ili ima samo blage simptome bolesti. Stoga je teško sprečiti širenje virusa.  Virus se može preneti počev od trećeg dana nakon što se osoba inficira, pa sve do desetog dana, nakon što se ispolje simptomi bolesti. Bolest je najčešće blagog toka i kratkog trajanja, a pacijenti se u potpunosti oporavljaju.  Kod manjeg broja obolelih, posebno dece predškolskog i školskog uzrasta, može se javiti virusni meningitis, koji uglavnom ima dobru prognozu, ali zahteva obavezno i hitno obraćanje lekaru za pomoć.  Bitno je da roditelji znaju da se deca najlakše zaraze u bazenima koji nisu svakodnevno hlorisani, sve češćom upotrebom kućnih bazena i kupanjem u jezerima, a virus se lako prenosi kontaktom, kijanjem, kašnjanjem, upotrebom pribora za jelo ili čaše za piće od obolele osobe ili kliconoše — navodi dr Krtinić. Dodaje da osim virusa, bakterije takođe mogu biti uzročnici crevnih infekcija karakterističnih za leto i jesen, kao što su Salmonella, Shigella i Campylobacter, kao i neki toksini čiji se uzročnik najčešće nalazi u kontaminiranim namirnicama kao što su mleko, jaja, sladoled, krem, kolači, meso, nedovoljno oprano voće i povrće.  Higijena je kako navodi dr Krtinić, najbolji saveznik u prevenciji crevnih bolesti. Ona podrazumeva često i pravilno pranje ruku, pravilnu termičku obradu hrane, dobro oprano voće i povrće pre upotrebe, a kod korišćenja bazena savetuje se da se kupači obavezno prvo istuširaju pod tušem, a zatim prođu dezinfekcionu barijeru.

  Vreme je i respiratornih infekcija

  Jesen je doba praćeno i većim brojem akutnih respiratornih infekcija. Nagle promene i pad temperature, razlike između dnevne i noćne temperature, duži boravak ljudi, posebno dece u zatvorenom prostoru, olakšava širenje akutnih respiratornih infekcija .

  — Akutne infekcije gornjih disajnih puteva spadaju u najčešće bolesti čoveka. Najveći broj ovih infekcija (u 90% slučajeva) uzrokovan je virusima (više od 200 različitih vrsta) kod kojih nema unakrsnog imuniteta, pa osoba može da ima infekciju i više puta u toku jedne sezone.  Deca oboljevaju češće od odraslih, u proseku 4 do 7 puta godišnje (odrasli 3 do 5 puta). Razlozi zbog kojih su respiratorne infekcije tako česte jesu prvenstveno lak način prenošenja kapljičnim putem (kijanje, kašljanje), veliki broj uzročnika, zatvoren prostor i blaga bolest koja često ne sprečava osobu da sa simptomima dolazi na posao, u školu i druga mesta gde boravi veći broj ljudi — objašnjava naša sagovornica.

  Vektorske bolesti predstavljaju značajnu grupu oboljenja, koje mogu imati ozbiljan tok i brojne posledice, a takođe su vezane za sezonsko javljanje od proleća do jeseni. U Severnobačkom okrugu najznačajnije bolesti koje se prenose su krpeljima (Lajmska bolest) i komarcima (Groznica zapadnog Nila). Tokom ove godine, na teritoriji Subotice zabeležen je jedan slučaj lajmske bolesti, a nije registrovan nijedan slučaj oboljevanja od zapadnonilske groznice. Nisu zabeležene ni sumnje na endemske i druge bolesti karakteristične za područja odakle dolaze migranti koji su u tranzitu kroz našu zemlju, kažu u Zavodu.

  Vakcine protiv gripa od oktobra

  Kako tvrde u subotičkom Zavodu za javno zdravlje uskoro treba očekivati i početak sezone gripa. Iako su zimski meseci oni kada se češće javljaju oboljenja od gripa, lekari preporučuju blagovremenu preventivu, odnosno vakcinisanje, za koju tvrde da je najbezbednija i najefikasnija mera zaštite protiv gripa. U prethodnoj sezoni, Subotici je distribuirano 4.000 doza vakcine protiv gripa, od čega je utrošeno preko 3.100 doza.  Najviše vakcinisanih bilo je među hroničnim bolesnicima i starijima od 60 godina.  Za sezonu gripa 2015/16. godine očekuje se da će distribucija vakcina početi već tokom oktobra.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja