Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.06.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Povodom 35 godina od osnivanja Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i 170 godina turizma na Paliću, stručnjaci predstavili na panoima skice starih građevina
  Eksponati građevina - nekad i sad
  23.09.2015.

  Izložba povodom obeležavanja 170 godina turizma na Paliću i 35 godina od osnivanja Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica, pod naslovom "Graditeljsko nasleđe Palića", otvorena je 15. septembra, u Kongresnoj sali Velike terase na Paliću.

  2924_1.jpgIzložbu su organizovali Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture, preduzeće “Park Palić” i Udruženje građana “Palićki turistički pul”, a otvorio Pastor Ištvan, Predsednik Skupštine AP Vojvodine. Na izložbi je na 30 panoa, predstavljeno bogato arhitektonsko i prirodno nasleđe Palića. Autori izložbe su: Neda Džamić, Željko Vukelić, Maja Rakočević Cvijanov i Katarina Tot.

  Mr arhitekta Gordana Prćić Vojinović iz MZZSK SU, predstavila je put razvoja Palića u turističkom i infrastrukturnom segmentu i istakla, po čemu se on razlikuje od drugih naselja.

  Ona je govorila je o istorijskom razvoju Palića a zatim i o jubileju koji Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotice ove godine proslavlja, a to je 35 godina uspešnog rada na očuvanju spomenika kulture u 9 opština (Ada-Mol, Bačka Topola, Kanjiža, Kikinda, Novi Kneževac, Senta, Subotica, Čoka i Mali Iđoš). Posebno je istakla da je istorijsko jezgro Palića utvrđeno kao prostorno kulturno-istorijska celina 1993. godine i da graditeljsko nasleđe pripada svima nama, pa bi svi trebalo da brinemo o njegovom očuvanju.

  Predsednica Mesne zajednice, Marta Dobo podsetila je da su Paliću neophodne asfaltirane ulice i sređena komunalna infrastruktura.  Dobo je istakla i vredno kulturno nasleđe, koje Palić čini jedinstvenom turističkom atrakcijom.

  Miroslav Vasin, potpredsednik pokrajinske Vlade, koja je i generalni pokrovitelj ovog velikog jubileja, naglasio je da Vojvodina u poslednjih nekoliko godina beleži dobre rezultate u turizmu.

  Stručnjaci Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotice, pripremili su eksponate na panoima, na kojima su predstavljene skice građevina, fotografi je Palića nekada i sad.  Dragutin Miljković je podsetio u uvodnom govoru, da se turizam zvanično pojavio pre 170 godina, podvlačeći značaj turizma u regiji. Istaknut je i dugogodišnji veliki i predan rad zaposlenih u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture Subotice na očuvanju kulturnih dobara u gradu, na Paliću i u preostalih 8 opština severnog Banata i severne Bačke, čiju teritoriju pokriva Zavod.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja