Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Ni u Hrvatsku, niti iz Hrvatske sa srpskim ili hrvatskim pasošem!
  Srbija uvodi kontrasankcije Hrvatskoj
  26.09.2015.

  Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova je rekao da Hrvatska nije ispunila zahteve i da ekonomskom agresijom nanosi štetu privrednicima obe zemlje, tako da je Srbija bila primorana da uvede kontramere, kojima štiti svoju državnost.

   2933_1.jpg

  Kriza na graničnim prelazima proširena je blokadom teretnog saobraćaja na granici sa Hrvatskom, pa je pored problema sa migranatima sada i ekonomska šteta zbog zaustavljenog protoka roba u fokusu problema, koji su se našli pred obe strane. Srbija je uvela kontrasankcije Hrvatskoj, koja je, kako se navodi , bespravno zatvorila granice sa svoje strane, za protok robe i ljudi sa srpskim pasošem.

  —Zbog bespravnog zatvaranja granice sa Hrvatske strane, Srbija je u četvrtak od ponoći uvela kontramere. To podrazumeva zabranu ulaska hrvatske robe u našu zemlju, rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

  Zabrana se odnosi na ulazak teretnih vozila i drugih prevoznih sredstava registrovanih u Hrvatskoj ili drugoj zemlji, a da prevozi robu proizvedenu u Hrvatskoj.  Kako je RTV preneo, Stefanović je rekao da Hrvatska nije ispunila zahteve i da ekonomskom agresijom nanosi štetu privrednicima obe zemlje, tako da je Srbija bila primorana da uvede kontramere.

  —Nismo zadovoljni time, nismo srećni, ali to su mere kojima štitimo svoju državnost, rekao je Stefanović novinarima, odmah posle ponoći u četvrtak, na graničnom prelazu Batrovci, kada je istekao rok koji je Vlada Srbije dala Hrvatskoj za postizanje dogovora o otvaranju graničnih prelaza.

  "Od ovog trenutka policija Srbije neće dozvoliti ulazak u Srbiju na svim graničnim prelazima nijednom teretnom vozilu sa hrvatskom robom, bez obzira na to da li su vozila iz Republike Hrvatske ili neke treće zemlje.

  Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović poručio je kamiondžijama da ne blokiraju prelaze, ističući da će mere Vlade naneti štetu i hrvatskoj privredi i da će tu štetu naročito osetiti „Roda”, „Ideja” i „Merkator”.

  Na uvedenu meru odmah je odgovrio i hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić, koji je izjavio da zabrana ulaska u Hrvatsku za putničke automobile i autobuse srpskih registracija predstavlja "odgovor Srbiji". Ostojić je to izjavio nakon što je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović na graničnom prelazu Batrovci objavio, da je Srbija od ponoći u četvrtak primenila kontramere na jednostranu odluku hrvatske vlade da zatvori granice prema Srbiji.

  Srpskim kontrasankcijama, koje su odgovor na zagrebačku blokadu teretnog saobraćaja iz Srbije biće ekonomski pogođeni svi izvoznici hrvatske robe u Srbiju, a hrvatski izvoz u Srbiju je inače mnogo veći , nego srpski izvoz u Hrvatsku, rečeno je da takva roba neće biti propuštana, sve dok su na snazi kontrasankcije, čak ni ako ta roba bude u kamionima turske, srpske ili neke druge registracije.  Nagovešteno je i da bi srpsko-carinski robni rat mogao da traje do 8. oktobra, a očekuje se da kriza bude rešena na višem političkom nivou, u Briselu, na konferenciji ministara spoljnih i unutrašnjih poslova zemalja zapadnog Balkana, koja je posvećena problemima izbeglica.

  Srpska vlada je jednoglasno usvojila paket mera, a od noćas će biti izvesnije šta će uslediti nakon jednoglasnog „suspendovanja”od strane Zagreba , ekonomskih veza koje Srbija ima sa EU.

  S.I. - N.H.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja