Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.06.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Vojvođanski kamerni orkestar iz Subotice
  Mocartovim kompozicijama čestitali Gradu rođendan
  26.09.2015.

  Na inicijativu profesora violine Miloša Nikolića, ove godine, osnovan je Vojvođanski kamerni orkestar čije je sedište u Subotici.

  Projekat mocartovskog sastava, sa 32 člana, finansijski je podržao pokrajinski Sekretarijat za kulturu i javno informisanje, a svoj prvi nastupu muzičari iz cele Vojvodine poklonili su Subotici za Dan grada.

  2935_1.jpg- Pokrajinski sekretar Slaviša Grujić je ocenio naš projekat sjajnim.  Grad je okupljanjem najboljih muzičara iz Subotice, Zrenjanina, Sombora, Kikinde i drugih gradova dobio evropski orkestar, a za svoje prvo predstavljenje izveli smo Mocartovu 40 simfoniju, „Figarovu ženidbu“ i klavirski koncert u C-duru u okviru kojeg je nastupio fantstični pijanista Stefan Rakić iz Novog Sada. Za dirigentskim pultom bio Mikica Jeftić – kaže Miloš Nikolić, koncert majstor i umetnički direktor orkestra.

  Nikoliću je drago što je subotička publika prepoznala kvalitet njihovog nastupa i što su bili oduševljeni kvalitetom izvođenja.

  -Na pokrajinski konkurs za nas je konkurisalo Udruženje ljubitelja džeza i klasične muzike „Sumus“, na čelu sa predsednicom, profesoricom klavira, Kristinom Mate. Muzička škola i direktorica Edita Barlai su nam izašli u susret i ustupili pojedine instrumente, a zahvalni smo i predsedniku Skupštine grada Iliji Maraviću koji nas je pozvao i omogućio susret sa Subotičanima – kaže Nikolić.

  Do kraja godine Vojvođanski kamerni orkestar će još jednom nastupiti u Subotici, a za iduću godinu je u planu nekoliko koncerata.

  -Subotica je zaslužila takav orkestar, jer ima publiku koja ume da pozdravi umetnike i klasičnu muziku.  Naš plan, koji smo predstavili i konkursnim projektom je da barem jednom godišnje na koncertima ispratimo i mlade i talentovane soliste koji nemaju priliku da sviraju u pratnji ozbiljnih orkestara. Trudićemo se da izvedemo i muziku 21. veka koja je bliska našoj publici i svi naši koncerti će biti tematski određeni nekim muzičkim pravcem – kaže profesor Nikolić.

  V. K. B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja