Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Ema Bošnjak, uskoro student psihologije na "Karl Franc" univerzitetu u Austriji
  Istraživanja iz Petnice nastavlja u Gracu
  29.09.2015.

  Sve do drugog razreda Gimnazije, Ema Bošnjak je mislila da će njen izbor profesije najverovatnije biti vezan za umetnost ili eventualno žurnalistiku.  Tada se srela sa psihologijom i to je bilo prepoznavanje na prvi pogled, jer je sve tako prirodno dobijalo svoj smisao i oblik. U Istraživačkom centru Petnica, protekle dve godine se posvetila istraživanju u ovoj oblasti, a od ove jeseni teku pripreme za studije u Gracu.

  Ema BošnjakOve godine Ema Bošnjak biće polaznik takozvane nulte pripremne godine za studiranje u Gracu, na "Karl Franc" Univerzitetu. To je vreme za koje bi trebalo da se pripremi i jezički usavrši za nastavak učenja i početak studija psihologije.

  - Već dugo planiram da školovanje nastavim u nekoj drugoj zemlji i to ne zato što mislim da je ovde lošije nego drugde, već sam vreme studiranja shvatila kao priliku da izađem iz poznatih okvira – priča Ema. – Za Austriju sam se odučila zato što sam čula pozitivna iskustva onih koji su tamo studirali, a i nije toliko daleko ni teritorijalno ni finansijski, kao na primer Amerika ili London, gde sam zapravo najviše želela.

  Kako je znala da će studirati negde van Srbije, tako nije ni pretpostavljala da će to biti psihologija, jer oduvek je više bila umetnička duša, išla u muzičku školu, školu crtanja, plesa...

  - Jedno vreme sam čak mislila da ću upisati neku Akademiju, zatim su u opciji bile primenjena umetnost pa žurnalistika... Sve do momenta dok se nisam srela sa psihologijom, kada je sve ostalo palo u vodu. Psihologija mi je odmah bila tako jasna, kao da je sve što sam ranije primećivala sada samo dobilo stručne nazive i definicije.  Uvek sam razumevala druge, a tek kada sam upoznala psihologiju shvatila sam da to nije slučajnost i da postoje ljudi kojima je to profesija.

  A profesorica psihologije Vesna Štricki prepoznala je lakoću kojom se Ema snalazi u ovoj oblasti i preporučila joj da se prijavi u Istraživački centar Petnica.

  - Petnica mi je bila kao dar sa neba – kaže Ema. – U osnovnoj školi nisam ni čula za nju, iako sada znam da postoji program i za osnovce i čak sam pozvana da budem saradnik u letnjoj naučnoj školi. – Oduševljena sam time kako se u ovom centru radi i pristupa svetu nauke i nakon dve godine programa u Petnici mogu da kažem da sam tamo naučila ono što verovatno više nigde ne bih imala priliku.

  Privuklo je, kaže, istraživanje, ta kompleksna veština a ovde je stekla uvid u metodologiju, sprovođenje eksperimenata, obradu rezultata i na kraju pisanje naučnog rada. Zajedno sa Svetlanom Pavlović iz Arilja na letnjem kampu u Petnici radila je istraživanje pod radnim nazivom „Uticaj emocija na procese kognitivne kontrole.“

  - Kako to u nauci obično biva, ovo je komplikovan naziv za jednostavne stvari. To je zapravo početna tačka na temu, da li emocije imaju veze sa kognicijom. Veza između emocija i razuma je okean. Za ovu temu smo se zainteresovale zato što je u pitanju relativno nova, aktuelna i neistražena oblast u psihologiji. Kratkotrajna memorija je deo ljudske memorije čiji je opseg ograničen kao i njeno trajanje. Ovo kratkotrajno pamćenje je neraskidivo vezano sa pamćenjem (zauvek ili za neki period), pri čemu informacije iz kratkotrajne memorije uvek komuniciraju sa podacima iz dugotrajne memorije i obratno.

  To što se bavi psihologijom i u neke procese ulazi tako duboko i posmatra ih pod mikroskopom, praktično u rešavanju nekih svakodnevnih problema, malo pomaže.

  - Koliko god mi imali detaljniji uvid u to šta se u našoj psihi dešava, što se tiče prakse i življenja, malo šta pomaže naučni rad napisan na neku temu. Naprosto, kada živiš život – živiš ga, a kada ga proučavaš, to je sasvim je nešto drugo.

  L. Raos

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja