Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.06.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Kolo srpskih sestara proslavilo slavu udruženja Malu Gospojinu
  Brinu o najmlađima i čuvaju tradiciju
  30.09.2015.

  Mesni odbor Kola srpskih sestara obeležio je 21.  septembra, svečanim obredom i rezanjem slavskog kolača slavu udruženja, Malu Gospojinu, a predsednica Jelena Birovljev je uputila poruku da Kolo okuplja žene svih nacija u Subotici, koje odricanjem i humanim radom dopiru do srca nevoljnika i onih kojima je pomoć potrebna.

  2951_1.jpg
  dr Jelena Birovljev, predsednica KSS: razmena humanih darova

  Prema običajima, kum Milorad Slijepčević predao je kumstvo Petru Saviću, a dr Jelena Birovljev, predsednica Kola srpskih sestara, podsetila je da KSS ima više od 300 članica, svih nacija i konfesija i da su njihove aktivnosti usmerene prema svima kojima je pomoć potrebna.

  - Kada mine godina, onda vidimo koliko je mnogo urađeno.  Ono što mi najviše volimo da istaknemo je briga o najmlađima, vrlo smo odgovorni kada su u pitanju teške bolesti i deca, pridružujemo se humanitarnim akcijama koliko god možemo, brinemo i o starima i iznemoglima, onima koji su ostali na rubu egzistencije i na margini života.  Iako u nazivu stoji reč "srpsko", sestrinstvo okuplja žene svih nacija koje žive u Subotici. Kod nas nema nacionalnih i verskih podela, mi se ne delimo već se zbrajamo, okupljamo oko problema i rešavamo ga. Pomažemo svima kojima je potrebno, prosto, kada neko padne na ulici, vi mu ne tražite ličnu kartu, već pružite ruku pomoći – naglasila je Jelena Birovljev.

  U KSS ističu, da brinu i o mnogo lepih stvari, čuvaju tradiciju, rade sa decom, uče ih starim zanatima, lepom pisanju i onome što je savremena IT tehnologija već izbrisala iz nekih dešavanja.

  - Brinemo o mnogim stvarima za koje običan čovek više nema vremena, a neke organizacije i ustanove nemaju sredstava za njih. Tu smo gde god je muka, gde god treba pomoć pomognemo sa velikim srcem, podelimo to sa onima kojima je najpotrebnije – kaže Jelena Birovljev.

  Rad Kola srpskih sestara pomažu i prijatelji, ljudi koji shvataju šta sestrinstvo radi i koji su okrenuti humanom delu i odricanju.

  - Potrebno je odricanje, od vremena, od svoje porodice, da bi do nekog srca došli, bolesnom utihnuli bol. Imamo i Kolo devojaka, koje je veoma aktivno. Prave razne žurke, čim počne škola tu su da pomognu deci kojoj je potreban školski pribor, torbe ili druga vrtsa pomoći. Kada mi budemo došle do neke penzije, znamo da će tu biti Kolo novih ozbiljnih žena. Svake četiri godine dobijemo jednu štićenicu Kola, tako je i sada, i njoj ćemo pružiti svu materijalnu pomoć da završi fakultet i dobije diplomu inženjera hemije – kaže predsednica KSS Jelena Birovljev.

  V. K. B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja