Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Privreda
  U toku priprema novog Zakona o zadrugama, koji će se u oktobru naći pred poslanicima Skupštine
  Podstrek zadrugarstvu i razvoju „starih” zadruga
  01.10.2015.

  Regionalna privredna komora Subotica sprovela Javnu raspravu o Nacrtu Zakona o zadrugama, koja je održana 23. septembra u Regionalnoj privrednoj komori u Subotici. Novim Zakonom, kako je najavljeno, biće rešeno i pitanje društvene svojine u „starim“ zadrugama

   2955_1.jpg
   Zakon o zadrugarstvu - šansa da stare zadruge povrate imovinu

  Po okončanju postupka javne rasprave Ministarstvo privrede će analizirati sve predloge i sugestije učesnika u javnoj raspravi, sačiniti izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona o zadrugama i pripremiti konačnu verziju Nacrta zakona, za razmatranje na sednici Vlade.

  —Novi Zakon o zadrugama, čija je priprema u toku i koji bi u skupštinsku proceduru trebalo da uđe narednog meseca, podstaći će otvaranje novih, ali i razvoj „starih“ zadruga sa društvenom imovinom.  Donošenje novog Zakona o zadrugama važan je korak za njihovo oživljavanje.  Novi zakon pojednostaviće osnivanje i upravljanje zadrugama. Broj zadrugara potrebnih za osnivanje zadruga biće manji, a zadruge sa malim brojem zadrugara neće morati da imaju Upravni i Nadzorni odbor već samo Skupštinu, saopštio je mr Nebojša Ševo iz RPK Subotica.

  Novi Zakon, kako je najavljeno, rešiće pitanje društvene svojine u „starim“ zadrugama.

  —Način na koji je rešeno pitanje društvene imovine Nacrtom je u skladu sa zahtevima zadrugara. Nacrtom Zakona predviđen je jednostavan sistem zadrugarstva i u njegovoj izradi korišćena su iskustva zemalja EU. Način osnivanja zadruga je pojednostavljen i omogućeno je zadrugarima da imaju po jedan ulog (jedan ulog – jedan glas). Oživljavanje zadrugarstva je bitno za razvoj sela, a mali poljoprivredni proizvođači će kroz udruživanje moći svojim proizvodima da budu konkurentniji u otvorenoj tržišnoj utakmici, kažu iz RPK Subotica.

  2955_2.jpg

  Nakon niza godina odlaganja, imovina zadruge više neće biti državna ili društvena već će zadruge, ukoliko za to imaju dokaze, moći da povrate svoju imovinu.

  To je osnova Nacrta novog zakona o zadrugama koji je u sredu 23. septembra bio predmet javne rasprave u Regionalnoj privrednoj komori Subotica, gde je rečeno da se očekuje da će rešenja ovog Zakona doprineti afirmaciji zadrugarstva i položaja malih i srednjih poljoprivrednika na tržištu kroz njihovo udruživanje u zadruge.

  U Srbiji je 4107 zadruga, a od toga je 2230 aktivno, a od poljoprivrednih i zemljoradničkih zadruga od 2380, aktivno je oko 1500 zadruga. U RPK očekuju da se ređi pitanje zadružne imovine koja je još uvek državna ili društvena.

  Ivan Vojnić Tunić, sekretar RPK Subotica kaže da Zakon rešava tu imovinu Zakonom tako, da se odmah registruje takva imovina kao zadružna, iako je društvena ili državna. To znači, da svi oni koji imaju dokaze o postojanju zadružne imovine koja je izgubila vremenom status, zbog državnih mera, sada mogu na osnovu dokaza preko registratora da je uknjiže kao zadružnu.

  Privrednici ocenjuju da bi ta imovina mogla da bude značajan kapital za zadruge, koji može da ojača položaj tih poljoprivrednika na tržištu i ojača položaj zadrugara njihovim udruživanjem u zadrugu.

  -To bi omogućilo i udruživanje malih i srednjih zadruga i poljoprivrednika, kroz zadružno organizovanje na tržištu, a njihovim udruživanjem može da se obezbedi veći uticaj ne samo na tržištu, već i u odlučivanju, kao i veću i kvalitetniju, integrisanu proizvodnju, rečeno je na skupu u RPK. Ukoliko poslanici usvoje u oktobru Zakon u Skupštini, poljoprivrednici će imati godinu dana da usklade svoja akta sa novim zakonom o zadrugama.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja