Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  U školskom dispanzeru Doma zdravlja stomatolozi imaju pune ruke posla
  Deca i mladi (ipak) vole lepe zube
  01.10.2015.

  U školskom dispanzeru Doma zdravlja i pored velikog obima posla, stomatolozi se trude da deca što manje čekaju, pregledi se zakazuju na pola sata, a hitna stanja primaju odmah!  Dnevno, po stomatologu ima i 10 do 15 pacijenata, što je poželjni nivo obima posla u odnosu na broj lekara, a gužve su veće uglavnom u vreme sistematskih pregleda.

  2956_1.jpgStomatolozi u dečijem Dispanzeru kažu, da ovih dana deca dolaze uglavnom na kontrole, sanacije stalnih tako i mlečnih zuba, vađenja zuba, što su i najčešće intervencije koje se rade.  Saradnja roditelja je od velikog značaja, oni su ti koji uče decu održavanju oralne higijene, uz nesebičnu pomoć stomatologa.  U dispanzeru postoje ordinacije za predškolsku decu od jedne do 7 godina, školsku decu od 7 do 18 godina i studente do 26 godina.

  Kako navodi dr Sonja Krdžović, specijalista dečije preventivne stomatologije u subotičkom Domu zdravlja, neka deca su pogodna za stomatološke intervencije, prema svom ponašanju, a ima i onih koji to ne prihvataju lako.

  - Najteže je raditi sa jogunastom decom, koja su razmažena (ulaze u ordinaciju tako što vode glavnu reč, udaraju roditelje, valjaju se po podu). Tu moramo pokazati svoj autoritet, uraditi nešto bezbolno, pohvaliti dete i ako nije sarađivalo, zakazati drugi termin. Kada ono vidi da ne može raditi šta hoće u ordinaciji, vremenom ipak postaje dobar pacijent za stomatološku intervenciju.  Teži je rad sa decom predškolskog uzrasta, ali ukoliko se deci posveti dovoljno pažnje i vremena, oni postaju čak zahvalni pacijenti. Nije pravilo da, kao nekada, devojčice više žele da imaju lepe zube, nego je ta granica sada sa dečacima izjednačena - navodi dr Krdžović.

  Preventiva bolja nego ikada

  Iako svest roditelja i celokupnog stanovništva još uvek nije dostigla taj nivo da je oralna higijena veoma važna, te je puno slučajeva da roditelji dovode decu sa urgentnim stanjima, a znamo da bar dva puta godišnje preventivno bi trebalo posetiti svog stomatologa, u odnosu na pre 20 godina, preventiva je, ipak, daleko veća, tvrde stomatolozi.

  - Imamo preventivne programe upravo iz tog razloga, u školama kao što su osnovne škole „Sečenji Ištvan”, „Sonja Marinković”, „8. vojvođanska brigada”, zatim srednjim školama - „Gimnaziji”, „MEŠCU”, a deca se primaju i u našoj ambulanti u Čantaviru, Bajmoku, Paliću, mada ih nekako najviše dolazi kod nas u dispanzer. U odnosu na proteklih 20 godina, ima pomaka, jer se sada mnogo više pažnje poklanja preventivi. To podrazumeva stomatološke preglede, obavljaju se u koordinaciji individualno zdravstveno vaspitnog rada, što znači da detetu ponaosob pokažete, kako bi trebalo prati zube ili skrenete pažnju roditelju kako se to radi. Imamo i aktivnosti kao što su obeležavanje Nedelje zdravlja usta i zuba, kao i razne edukacije po školama - objašnjava dr Ibolja Koso, specijalista dečije preventivne stomatologije, koja već oko tri decenije radi sa decom i školarcima.

  Stomatološki aparati stari dve decenije, ali služe

  U stomatološkoj službi u Školskom dispanzeru kažu, da za sada, zubari koji rade sa decom i omladinom uspevaju da pokriju sve intervencije, ali je činjenica da službi nedostaje još zubara.  U dispanzeru, koji je centar dečije preventivne stomatologije, na predškolskom odelenju rade dva stomatologa, na ginekologiji odnosno u trudničkoj ambulanti jedan, a na spratu četiri.

  Snabdevenost ambulanti materijalom je dobra, ali kao glavni problem stomatolozi ističu lošije stanje već zastarele opreme i ponekada zubarskog materijala.

  - Stomatološki aparati stari su nam 25 godina, stalno ih obnavljamo, ali nikada nisu kao novi. Neki materijali ponekada nedostaju, ali ih brzo i dobijemo.  Dnevno, po stomatologu ima i 10 do 15 pacijenata, što je poželjni nivo obima posla u odnosu na broj lekara, a kada su sistematski pregledi u toku, onda su gužve malo veće, ističe dr Koso.

  Vanstandardne usluge retke

  U Školskom dispanzeru radi se tek poneka vanstandardna stomatološka usluga.  Najviše se izrađuju fi ksni ortodoksni aparati, a njih radi ortodont u Poliklinici.  Ta usluga se naplaćuje oko 80.000 dinara. Inače, u dispanzeru su sve usluge besplatne, uz važeće zdravstveno osiguranje, sem plaćanja participacije u slučaju vađenja ili lečenja starog zuba. To se smatra komplikacijom karijesa, a takođe se naplaćuju i intervencije u slučaju povreda, u iznosu od oko 200 dinara. Od početka godine do avgusta, u Dispanzeru u stomatološkoj službi pregledano je i sanirano 5.067 predškolske dece uzrasta do 6 godina, dok je u isto vreme obavljena 19.719 usluga kod školske dece i studenata.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja