Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Komunalije
  Iz JP „ Subotičke toplane” najavljuju vraćanje na stari sistem obračuna daljinskog grejanja
  Ponovo dvotarifni obračun
  04.10.2015.

  Korisnici daljinskog grejanja u Subotici bi ove zime ponovo trebalo da se vrate na stari način obračuna grejanja, da na mesečnom obračunu računa za grejanje imaju dvodelne stavke, obračun fiksnog dela tokom 12 meseci godišnje, a varijabilni deo bi se obračunavao samo tokom grejne sezone.

  2965_1.jpg
  Dervo Ahmetović

  Lokalna samouprava u Subotici je krajem prošle godine, pre devet meseci, usvojila tarifni sistem sa jedinstvenom cenom, ali nova zakonska rešenja o energetici propisuju upravo takav način obračuna, dvotarifni sistem, kakav je u Subotici primenjivan godinama ranije.

  Dervo Ahmetović, direktor Subotičke toplane, kaže da je to JKP preduzeće usklađivanje sa zakonskim direktivama uputilo lokalnoj samoupravi, koja bi trebalo da novi predlog obračuna usvoji pred početak nove grejne sezone, dakle pre 15. oktobra, na prvoj Skupštini Grada.

  —Zakon se promenio u međuvremenu, pa je i Subotici time naložen novi sistem obračuna. Grad i Toplana moraju postupiti po novom Zakonu. Cena će zavisiti od toga kako je poslovala Toplana, da li je primenjivala realne cene energenta. Buduće cene će biti različite po gradovima, zavisno od toga da li se toplane same finansirale, ili su ih lokalne samouprave dotirale. „Toplana” u Subotici nije menjala cene tokom dve grejne sezone i bili smo ubedljivo najjeftiniji sa cenom od 78 dinara po metru kvadranom.To je i danas prosečna cena grejanja u Subotici, po kvadratnom metru. Dok, na primer Priboj je imao 84 dinara po kvadratnom metru, kaže Ahmetović.

  On naglašava da je ključno da se sada, zakonski cene moraju uskladiti sa cenom gasa.

  —I dalje će građani prosečno u Subotici, za dvosoban stan od 60 kvadrata, na godišnjem nivou plaćati prosečno nešto preko 60.000 dinara. To znači, da smo i dalje jeftiniji od Novog Sada recimo, gde je cena po kvadratu preko 100 dinara, od Zrenjina koji sada ima cenu od 97 dinara, od Beograda koji ima 110 dinara. Evidentno je da Subotica ima nižu cenu daljinskog grejanja od mnogih gradova u Srbiji, čak i ukoliko Lokalana samouprava usvoji predloženu cenu od 94 dinara po kvadratnom metru, bićemo i dalje među jeftinijim gradovima po prosečnoj ceni za daljinsko grejanje, kaže Ahmetović za Subotičke novine.

  U proteklim mesecima, između dve grejne sezone, cena gasa smanjena je za oko četvrtinu, pa će oni koji se greju na gas imati za toliko nižu cenu kubika gasa u novoj grejnoj sezoni, dok će to biti uzeto u obzir i prilikom obračuna cene daljinskog grejanja.

  —Dve godine nismo menjali cene.  Pokušavamo da na osnovu sadašnje cene gasa formiramo cenu toplotne energije u Subotici. Cena toplotne energije u Subotici, ako bi se svela na cenu po kvadratnom metru, niža je nego u Beogradu, Zrenjaninu ili Novom Sadu, ističe Dervo Ahmetović, direktor JKP „ Subotička toplana”.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja