Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Privreda
  Zbog neisplaćenih zarada, od juče su u protestu zaposleni "Agrosemena Panonija"
  Radnici "Agrosemena" ponovo u agoniji
  08.10.2015.

  Radnici "Agrosemena Panonija" od juče su u protestu, ispred zgrade preduzeća, zbog svog nerešenog statusa i nesplaćenih višemesečnih zarada, a kažu da od protesta neće odustati, dok im poslodavac ne isplati zaostale plate.

  Sindikalna organizacija preduzeća „Agroseme Panonija”, organizovala je protest sa 47 preostalih zaposlenih u firmi, koja je već u dužem periodu u agoniji zbog dugova, a radnici su u bezizlaznoj situaciji, jer nemaju od čega da prežive i plate narasle dugove.

  2981_1.jpg  Zaposleni u protestu su najavli da od protesta neće odustati, sve dok se ne reše zaostala potraživanja i ne isplate četiri zaostale plate i uplate doprinosi.

  2981_2.jpg
  Sindikat traži ispunjenje zahteva

  Po rečima predsednice sindikata, Ane Pavluković, radnici su nezadovoljni zbog teške povrede i nepoštovanja ugovornih obaveza iz oblasti rada, jer plate nisu primili od juna, doprinosi im nisu uplaćivani 2011, 2012, 2014 i čitave ove godine, a zdravstveno osiguranje ističe im za nekoliko dana. Sa njima su protestvovali i zaposleni u „Agrolabu“, koji zarade nisu primili od aprila, a doprinosi im nisu uplaćivani od 2008. godine do danas.

  —Mirnim protestom želimo da dobijemo svoje plate i da nam se regulišu doprinosi. Nedavno smo imali sastanak sa gradonačelnikom, gradskim ombudsmanom i drugim nadležnima i obećano nam je, da ćemo 1. oktobra dobiti zaostale zarade. Kako se to nije desilo, odlučili smo se za protest i ovde ćemo biti do ispunjenja naših zahteva, istakla je Ana Pavluković.

  Radnici traže i da ih primi premijer Aleksandar Vučić, koji je preporučio da se pri kupovini preduzeća zadrže sva radna mesta, što po njihovim rečima nije učinjeno. Kod novog poslodavca, austrijske firme „Advance seed“, prešlo je da radi samo 18 ljudi.  Kako nezvanično saznajemo, za njih će se možda i naći rešenje, dok će preostali zaposleni iz Agrosemena teško ostvariti svoja potraživanja, pošto je firma pred stečajem, imovine nema, osim dela preostale opreme, koja ne može da izmiri sva potraživanja.

  Protestu je prisustvovao i Milan Popović, predsednik subotičkog Samostalnog sindikata, koji je pokušao da ubedi radnike da imaju strpljenja za rešenje ove situacije.

  2981_3.jpg
  Radnici i njihove porodice u bezizlaznoj situaciji

  - Ovde se teško može nešto uraditi, jer je preduzeće došlo u nezavidnu situaciju, pa je zbog nekih kredita i zbog hipoteka prodat veći deo imovine, a samo deo opreme ostao je u vlasništvu „Agrosemena“. Na žalost, krajnji rezultat toga biće stečaj ili likvidacija. Jedan broj radnika je prešao kod preduzeća koje je kupilo deo imovine, a za ostale je jedino rešenje, ako preduzeće ode u stečaj, da odu na biro.  Na nedavno održanom sastanku, rukovodstvo preduzeća koje je kupilo imovinu, obećalo je da će pomoći da se radnicima poveže radni staž, isplate zarade i deo otpremnina. Zbog problema uknjižavanja imovine, nije bilo moguće realizovati kredit i zbog toga verovatno kasni i to obećanje, rekao je pored ostalog Popović novinarima na prostestu.

  Ana Pavluković je naglasila da sindikat preduzeća ne odustaje od delovanja u skladu sa integritetom zaštite dostojanstva radnika.

  —Našoj deci želimo da obezbeđujemo kakvo takvo detinjstvo, a to je i razlog što su se radnici okupili da iskažu nezadovoljstvo oko teške povrede nepoštovanja ugovornih obaveza iz oblasti rada. Radnici nisu dobili plate za jun, jul, avgust i septembvar, a nisu u celosti dobili ni zarade za maj mesec. Doprinosi nisu izmireni od 2011. godine do danas, a markice zdravstvenog osiguranja važe do 6.  oktobra 2015. godine. Radnici "Agrolaba" nisu dobili plate za maj, jun, jul, avgust, septembar, a ni za april 2015. nije izmireno sve. Poslodavac nije izmirio obaveze od 2008. do 2015. godine, tako stoji na ispisu listinga osiguranja nadležnog Fonda. Od 13. oktobra 2008., ni radnici „Agrolaba” nemaju markice zdravstvenog osiguranja, a radnici su se okupili kako bi organizovali protest i nezadovoljstvo, jer nemaju od čega da žive. Nećemo se razilaziti, dok se ne izmire obaveze i ne reši status zaposlenih.  Žalosno je što generalni direktor za 50-i jubilej preduzeća ne nagrađuje radnike, koji su svojom stručnošću i dugogodišnjim radom pošteno radili, već ih dovodi do situacije da im je protest jedini izbor. Stanje nije izdrživo. Radnici se neće udaljiti od fabrike dok se ne ispune njihovi zahtevi, istakla je za Subotičke novine Ana Pavluković.

  2981_4.jpg

  Predsednik samostalnog sindikata Subotice, Milan Popović kaže da se ne zna pravi vlasnik preduzeća "Agroseme", a problem je što se akcije vlasnika nalaze u nekim drugim firmama.

  Pre desetak dana, održan je sastanak kod gradonačelnika, gde je inače bio prisutan i predstavnik firme koja je kupila deo "Agrosemena" od državne Agencije, pošto je na taj način namireno dugovanje preduzeća. Navodno je, kako se tvrdi, Johan Karel bio zainteresovan da namiri potraživanja za deo radnika koji je zadržao preuzimanjem dela preduzeća.

  Tvrdnje da "Agroseme" nema više imovine, osim dela opreme, dovele su radnike pred svršen čin i uvele ih u protest, jer su u strahu da će ostati kratkih rukava i bez zarada.

  Popović je potvrdio za Subotičke novine, da postoji mogućnost, iako neizvesna, da firma koja je kupila deo imovine pomogne delu radnika koje je preuzela, dok će Agroseme verovatno u stečaj, a radnici na biro. Šansa je dakle, da se eventualno putem kredita, ispoštuje obećanje dato radnicima.

  "Agroseme Panonija AD" se inače bavi sušenjem, skladištenjem i doradom semenske i merkantilne robe. U sastavu firme je i pogon za biološki vredniju hranu "Suvita" i mešaonu stočne hrane, kako se reklamirala ta firma.

  Još pre četiri godine, 2011. godine je započela agonija preduzeća "Agroseme - Panonija", jer je još tada ispunilo uslove za pokretanje stečaja, zbog neprekidne blokade računa, u trajanju od dve godine, objavila je tada Narodna banka Srbije.

  Narodna banka ima obavezu da svakog meseca privrednim sudovima dostavlja podatke o preduzećima čiji su računi blokirani duže od dve godine, kako bi se pokrenule stečajne procedure.  Na spisku je u tom momentu bilo 467 preduzeća, među kojima su bile i tri firme sa Palića i jedna iz Čantavira.

  Nakon razgovora sa gradskim čelnicima i Samostalnim sindikatom, još u julu mesecu ove godine, radnici koji trenutno nemaju posla u fabrici, bili su, kako je rečeno, upućeni na plaćeno čekanje, za koje bi primali 60 odsto ličnog dohotka.

  Obećano je da će posla biti za sve, za dve do tri nedelje, kada počne obrada semenske pšenice.  Ulaskom u poslove, povećala bi se i zarada i sustigle neisplaćene plate, a zaposlenima su obećane i markice za zdravstevno osiguranje, do 15. septembra. Novi vlasnik dela nekretnina u preduzeću, Austrijanac Johan Karel izrazio je tada spremnost, da u svoju firmu gde montira nove proizvodne linije preuzme oko polovinu radnika "Agroseme Panonije".  U novoosnovanoj firmi posao je dobio deo radnika. Juče na protestu, do 16 časova Johan Karel nije došao pred radnike u protestu da bi ponovio svoju ponudu zaposlenima.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja