Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  U Gradskom muzeju otvorena izložba „Mijo Mandić (1857-1945), počasni građanin Subotice”
  Učitelj, novinar, književnik
  08.10.2015.

  Od utorka, 29. septembra, u Gradskom muzeju otvorena je izložba „Mijo Mandić (1857- 1945), počasni građanin Subotice”, koja će za zainteresovane građane ostati otvorena do kraja 2015. godine.

  Mijo Mandić bio je bunjevački učitelj, novinar, književnik i istaknuti kulturni radnik, a ove godine, povodom 70 godina od njegove smrti bunjevačka nacionalna zajednice upriličila je dva programa, jedan u okviru Festivala bunjevačkog narodnog stvaralaštva, dok je drugi vezan za Dane bunjevačke kulture u Bajmoku gde je tom prilikom premijerno prikazan dokumentarni film o Miji Mandiću, koji su na otvaranju izložbe u Gradskom muzeju imali priliku da vide i posetioci.

  2984_1.jpg
  Nevenka Bašić Palković u društvu Mirjane
  Savanov, Stele Bukvić i dece u bunjevačkoj nošnji

  Pored filma, kroz postavku portreta, književnih dela, novinskih članaka i kreljevskih ordenja Mije Mandića prisutni su se mogli upoznati sa likom i delom ovog istaknutog Bunjevca.

  Kako je tom prilikom istakla autorka izložbe Nevenka Bašić Palković, bibliotekar savetnik i kustos muzeja, kroz izložbu čovek može detaljnije da sagleda život i rad Mandića.

  Interesantno je istaći da je Mijo Mandić bio odlikovan i kraljevskim ordenima III i IV reda, te ordenima Sv. Save, takođe III i IV reda. Ordene prate svedočanstva sa pečatima i potpisom kralja Aleksandra I Karađorđevića.

  Pored toga, plaketu počasnog građanina Subotice Mijo Mandić dobio je 1938. godine, kao, kako stoji u povelji, „školski nadzornik u penziji, jel je svojim nacionalnim radom u Subotici podizao svest o našem narodu pripravljajući ga za oslobođenje i ujedinjenje svih Jugoslovena”.

  Izložbu je otvorenom proglasili predsednica odbora za obrazovanje Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine Mirjana Savanov i direktor Gradskog muzeja Ištvan Hulo, a u programu su učestvovali Stela Bukvić, te deca koja uče bunjevački u Tavankutu.

  S.N.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja