Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  U gerontološkom klubu Bajnat ženi pozlilo, a hitna zbog preopterećenosti nije stigla blagovremeno
  Žena se šlogirala, hitna stigla po petom pozivu
  10.10.2015.

  Prema rečima Marije Dragojlović, penzionerke iz Subotice, koja se požalila našoj redakciji, protekle srede, u gerontološkom klubu „Bajnat” čiji je ona član, desio se veoma neprijatan događaj, koji je jednu stariju ženu, mogao koštati života.

  2991_1.jpg

  Marija nam je ispričala da je šezdesetogodišnja Mileva Kovač, koja je kao članica kluba tog dana prisustvovala proslavi, zamalo umrla, jer joj je naglo pozlilo, a da službe Hitne pomoći nije bilo 45 minuta i pored pet poziva koji su upućeni kao hitan apel za pomoć.

  — Milevi je naglo pozlilo.  Zvali smo odmah Hitnu pomoć, na šta su nam rekli da dolaze odmah. Međutim, kako je vreme prolazilo, a ženi bilo sve lošije, shvatili smo da moramo zvati ponovo. Uradili smo to još pet puta i dobijali iste odgovore „kola su na putu, stižemo”. Ali, nije bilo tako. Shvatili smo da moramo sami nešto preduzeti, a u strahu da će žena umreti, jedan čovek je vlastitim automobilom prebacio do bolnice. Tek nakon 45 minuta, stigla je Hitna pomoć, a vozač je samo okrenuo auto, videvši da žene nema. Ono što nas je najviše zabolelo je da se on na naša uplašena lica, samo nasmejao. Jesmo li mi to građani drugog reda? Zašto odmah nisu rekli da ne mogu stići brzo, nego prepuštaju ljude neizvesnosti i čekanju, pa šta bude, iako smo upozorili da je žena u kritičnom stanju. To je potvrdio i kasniji nalaz, koji je dobila u subotičkog Bolnici, jer je dijagnoza bila da je usledio šlog, od kojeg se sada leči. Ogorčeni smo na Hitnu službu i nemamo poverenja u njih, jer smo ovo doživeli i premrli od straha za našu sugrađanku. Svakome od nas to isto sutra može da se desi — tvrdi Marija.

  Hitna služba: Preopterećeni smo

  U Službi za Hitnu medicinsku pomoć evidentiraju sve primljene prijave, ali kako kažu i dalje su im linije "usijane". Sa ovim slučajem su upoznati, a izjavu, povodom ovog slučaja, dobili smo od nadležnih iz te ustanove:

  - U dispečerskom centru rade medicinski tehničari sa dugogodišnjim iskustvom. Po prijemu poziva, neophodno je vršiti trijažu, te se ekipe raspoređuju u zavisnosti od hitnosti stanja pacijenata.  Ne retko se dešava, da se za kratko vreme prime dva ili više poziva sa urgentnih terena, a da su ekipe već zauzete. Tada se ekipa, koja se prva oslobodi, šalje na urgentni teren koji ima prioritet po pozivima. Na teritoriji Grada rade dve lekarske ekipe i ponekad je, na žalost, neophodno da pacijenti čekaju, jer su ekipe već na drugim terenima - objašnjava dr Mihaela Budimski, PR Doma zdravlja.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja