Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Dečiji karavan muzičkog festivala Leontine Vukomanović, proteklog vikenda organizovao audiciju u gradu
  Spektakl „Čarolija” u Subotici
  13.10.2015.

  Da je Dečiji festival "Čarolija" zaista najbolji u Srbiji, potvrdila je prepuna sala dece i posetilaca u osnovnoj školi "Sonja Marinković", gde je za njega, u subotu, 3.  oktobra, održana audicija.

  3003_1.jpg

  Dečiji karavan festivala "Čarolija" treći dan je u Vojvodini, a započeo je audicijom upravo u Subotici, što je svakako bila velika čast i gradu, školi, roditeljima i deci koja su učestovala.

  Oko 150 mališana, svako na svoj način, pesmom i igrom fascinirali su pred kamerama predstavnike festivala, nastavnike i roditelje.  U osnovnoj školi „Sonja Marinković" predstavili su se pesmama na srpskom, mađarskom i engleskom jeziku, a audicija je otvorena duetskom pesmom na mađarskom jeziku "Mikulaš".

  - Izuzetna nam je čast što je naša škola odabrana za učešće na ovom festivalu. Ekipe iz Beograda i ovaj festival su izuzetno dobro organizovani, a mi smo se potrudili da budemo dobri domaćini i dovedemo talentovanu decu.  Naša škola poznata je i po tome što je od 2006. godine bila prva, koja je uvela inkluziju i u koju su dolazili saradnici sa katedre za psihologiju iz Beograda. Danas imamo našu pedagoško - psihološku službu, te su i ta deca uključena u redovno školsko vaspitanje. Škola ima oko 860 učenika i 42 odelenja i dvojezična je. Festivalom "Čarolija" naša škola postaće poznata i po ovoj predivnoj manifestaciji i mi smo veoma ponosni na to - izjavio je Miladin Maravić, pomoćnik direktora osnovne škole "Sonja Marinković".

  Nataša Vlainić, nastavnica muzičke kulture u ovoj školi kaže, da škola ima veći broj muzikalne i talentovane dece, ali da neki od njih još uvek imaju strah da pokažu svoj talenat.

  - Upravo takvu decu želim da podstaknem, da pokušaju da pokažu svoj prikriveni talenat, da se istaknu, jer muzika je nešto što oplemenjuje čoveka. Imamo i naš školski hor koji vodim, svoju školsku himnu "Sonja", za koju je tekst pre dve godine napisao đak generacije, Andrej Jakovljević.  U horu su dečaci i devojčice, ima ih oko 30-ak. Pre par godina je u Subotici bila organizovana slična muzička manifestacija Minje Subote i Jove Radovanovića, gde smo dobili pohvale. Manifestacija "Čarolija" je svakako prestižna, fantastična je, pogotovo što je umetnost u našoj zemlji prilično potisnuta, a voleli bismo da neko i od naše dečice bude član Leontininog hora. Moja poruka đacima je: "Deco, pevajte.  Nije važno kako, važno je da pokušate i talenat će izaći sam" - istakla je Vlainićeva.

  Organizatori festivala "Čarolija" saglasni su da je decenija njihovog postojanja opravdala sva očekivanja.

  - Manifestacija promoviše najbolju moguću muziku za decu, što je retkost u ovom vremenu. Veoma smo zadovoljni što je u Subotici ovo shvaćeno na pravi način, pa se audiciji odazvalo mnogo dece, koja su imala šta da pokažu.  Mislim da je Subotica dobila mini spektakl za decu, koji promoviše prave muzičke vrednosti - rekao je za "Subotičke novine" Igor Aleksić, PR za Vojvodinu Dečijeg festivala "Čarolija".

  Ksenija Bujišić, voditeljka festivala, kaže da već 10 godina ova manifestacija deci omogućava da se afirmišu.

  - Svi učesnici su pobednici, praktično samim tim što učestvuju.  U Subotici smo naišli na srdačnu dobrodošlicu, vidimo da su deca dobro upućena u ovu priču, a to pokazuje i odziv na audiciju.  Leontina je veliki profesionalac, deca je obožavaju. Sa njima treba raditi iskreno, na pravi način, a da Leontina to već godinama uspešno ostvaruje, vidljivo je i preko projekta "Čaroliju". Ona im se bukvalno približava kao mališanima, a sa njima priča kao sa odraslim ljudima, što je metod koji garantuje uspeh - naglašava Ksenija.

  U proteklih 9 godina održavanja festivala, hiljade talentovane dece, uzrasta od 3 do 14 godina, učestvovalo je u „Čaroliji“. Festival je, nakon Subotice, nastavio svoj put u Zrenjanin, Knjaževac, Zaječar, Boljevac i druge gradove.

  Superfinale „Čarolije” u Sava Centru

  Veliko Superfinale, kruna ovogodišnje 10. jubilarne „Čarolije”, biće održano 26.  decembra u “Sava Centru” u Beogradu. Po prvi put biće, kako su organizatori najavili, izvedene i nove pesme, a stručni žiri i publika proglasiće pobednika.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja