Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.06.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Irena Kovačev, nastavnica muzičkog i dirigent „Muzike srca“
  Pesmom se može doći do sreće
  14.10.2015.

  Ona zna da je muzika - sreća i želi da je deli sa svima. Prvo su to bili njeni đaci u školi, zatim bake i deke u Gerontološkom centru a potom i učenici Specijalne osnovne i srednje škole „Žarko Zrenjanin“ i korisnici Dnevnog boravka za odrasla lica pri Domu za decu ometenu u razvoju „Kolevka“ Subotica. Svi oni zajedno pod dirigentskom palicom Irene Kovačev pevaju muziku srca.

  3008_1.jpgIako se ne može reći da je bilo planski, već više spontano, muzika je u životu Irene Kovačev interesantno spojila njena interesovanja i pogled na svet. Harmoniku je, kaže, nasledila slučajno od brata i pošto je tada već bilo dosta kasno za početak muzičke škole, u tada aktivnom Kulturno umetničkom društvu “Mladost” kod Eve Zvekanov je naučila sve što je nastavnica mogla da je nauči. U sedmom razredu osnovne škole postaje najmlađi član hora "Pro musica", a Srednju muzički školu upisuje sa punih 25 godina.

  - Nakon završene osnovne škole želela sam upisati muzičku, ali nekako se desilo da nisam, nego sam se našla u Pedagoškoj srednjoj. Oduvek se te dve ljubavi u meni najviše prepliću, prema muzici i deci – kaže Irena.  Zatim sam upisala studije psihologije, ali sam se posle dve završene godine opredelila za zanimanje mame. Za fakultet psihologije više nije bilo prostora i tada sam odlučila da završim srednju muzičku školu – solo pevanje, a nešto kasnije i Visoku strukovnu školu za vaspitača dece sa posebnim potrebama i specijalizaciju iz muzike.

  Njena prijava na konkurs za nastavnicu muzičkog nije bila uobičajena jer je u prvom planu bilo to koliko voli muziku i decu, ali je na sreću direktorica u tome prepoznala potreban kvalitet i tako se Irena našla prvo u Osnovnoj školi “Jovan Jovanović Zmaj”, a zatim već 14 godina u OŠ “Ivan Goran Kovačić”.

  -Tada, na početku mog rada imali smo troglasni školski hor i probe četiri puta nedeljno, koliko je za to i potrebno. Osvojili smo dva puta drugo mesto na pokrajinskom takmičenju horova. Danas više nema uslova za takav rad jer zahteva mnogo vremena i energije, a deca su preopterećena časovima i informacijama, a nastavnici nestimulisani.  Šteta, jer horsko pevanje donosi prelep zajednički doživljaj sreće, upoznavanja muzike, druženja.

  Ali muzika svakako nađe put do srca i ne priznaje nikakve različitosti, tako da je Irena već osam godina saradnik za muzikoterapiju u Gerontološkom centru, a pre šest godina je počela da vodi hor i u Specijalnoj osnovnoj i srednjoj školi “Žarko Zrenajnin” kao i sa korisnicima Dnevnog boravka za odrasla lica pri Domu za decu ometenu u razvoju „Kolevka“.

  -Moram priznati da tada nisam znala za inkluzivni hor – kaže Irena. - Pre pet godina dobila sam ideju da sa svima sa kojima radim uvežbavam isti program i da nastupimo zajedno.  Pridružila su nam se i deca iz Školskog centra “Dositej Obradović” koja su na svom znakovnom jeziku govorila ono što mi pevamo. Tako je nastala “Muzika srca” naš nezvanični naziv.  Uskoro sam saznala da u Novom Sadu postoji takav inkluzivni hor „Ison“ pod vođstvom Miodraga Blizanca sa kojim smo se povezali i sa kojim već četiri godine učestvujemo na festivalu inkluzivnih horova „Hearts in harmony“. Ove godine smo čak kao deo objedinjenog hora učestvovali na Evropskom festivalu horskog pevanja u Pečuju.

  Od tada je počeo Irenin inkluzivni rad koji i dalje traje. Nastupa “Muzike srca” je sve više, a sreća njenih članova je očita svakome ko ih gleda i sluša.

  -Naše pevanje možda tonski nije savršeno, ali je najvažnije to da se dobro osećamo i zabavimo.  To je naš cilj i kvalitet, jer nama je sreća najvažnija. Muzika je ta koja nas ujedinjuje, spaja i čini da se osećamo jednaki i jedinstveni – poručuje Irena Kovačev.

  L. Raos

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja