Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Počelo vakcinisanje protiv gripa i u Subotici
  Količina vakcina ista kao i lane
  15.10.2015.

  Za potrebe Domova zdravlja koji se nalaze na području Severnobačkog okruga distribuirano je ukupno 5350 doza vakcine protiv gripa.  Reč je o identičnom broju distribuiranih vakcina kao i prošle godine.

  Dr Nebojša Bohucki
  Dr Nebojša Bohucki

  Od ukupno prispelih 5.350 doza, 4.000 je namenjeno za potrebe Doma zdravlja Subotica, 1.000 doza za Dom Zdravlja Bačka Topola, a preostalih 350 doza za potrebe Doma Zdravlja Mali Iđoš, tvrde epidemiolozi u subotičkom Zavodu za javno zdravlje.  Kako tvrde, na osnovu iskustava iz prethodnih godina, prispeli broj vakcina biće dovoljan za sve građane.

  - Ukoliko se osvrnemo na prethodnu godinu kada je isporučen identičan broj vakcina, izvesna količina vakcina je ostala neupotrebljena.  Sve neupotrebljene vakcine uništavaju se u skladu sa važećim Zakonskim propisima koji regulišu ovu oblast. Ove godine imunizacija protiv gripa o trošku Fonda, obavljaće se vakcinom "Influvac", renomiranog holandskog proizvođača Abbott Biologicals.  Vakcina je trovalentna, što znači da pruža zaštitu protiv tri vrste virusa influence, i to protiv virusa influence tipA podtip H1N1, virusa influence tipA podtip H3N2, i virusa influence tip B - objašnjava dr Nebojša Bohucki, epidemiolog u subotičkom Zavodu za javno zdravlje Subotice.

  Primiti vakcinu ili ne?

  Iako i dalje veliki broj građana ne želi da primi ovu vakcinu sumnjajući u njeno dejstvo, ima i onih koji se svake godine redovno vakcinišu i hvale njeno dejstvo.  Lekari su saglasni da se vakcinacijom protiv gripa stiče imunitet protiv ove zarazne bolesti.

  - Vakcina protiv gripa Influvac sadrži inaktivisan ("mrtav") virus, i to one delove virusa koji su neophodni sa nastanak željenog imunog odgovora. Drugim rečima, ne postoji ni teoretska mogućnost da dođe do nastanka oboljenja nakon obavljene vakcinacije jer je infektivni agens uništen u samom procesu izrade vakcine.  Uz to, vakcina ne sadrži nikakve štetne sastojke, a sama tehnologija izrade vakcine se bazira na procesu koji za sobom ima punih sedam decenija neprestanog tehnološkog usavršavanja. Savremena vakcina protiv gripa je izuzetno bezbedna i prava je šteta ne iskoristiti prednost postojanja jednog ovakvog proizvoda.  Postoji veliki broj uzročnika akutnih respiratornih bolesti, u prvom redu virusa, te vakcinacijom protiv gripa stičemo imunitet isključivo protiv ove zarazne bolesti, ali ne i imunitet protiv čitavog niza uzročnika koji mogu da dovedu do oboljenja sa sličnom kliničkom slikom. Upravo iz ovog razloga, neko ko je vakcinisan vakcinom protiv gripa može da oboli od neke akutne respiratorne bolesti tokom zimskog perioda, i tada je reč o bolesti koja je uzrokovana nekim drugim virusom. - kaže dr Bohucki.

  Već tradicionalno, naši najstariji sugrađani vakcinišu se u najvećoj meri, obzirom da su osobe uzrasta preko 65 godina u najvećoj meri ugrožene od gripa u smislu nastanka daleko teže, ozbiljnije kliničke slike, praćene nizom komplikacija. Nakon ove kategorije, redovno dolaze na vakcinaciju protiv gripa osobe sa nekim od hroničnih bolesti respiratornog ili kardiovaskularnog sistema, osobe obolele od nekog metaboličkog oboljenja (u prvom redu od dijabetesa), ili sa nekim drugim hroničnim oboljenjem, bez obzira na životnu dob, tvrde lekari.

  Priče da su vakcine biološko oružje - neosnovane i smešne

  Razne priče o vakcinama kao biološkom oružju ili stavovi da su vakcine uzrok čitavog niza bolesti savremenog čoveka, odnosno da je jedini smisao postojanja vakcina zarada multinacionalnih kompanija, ne stoje, niti imaju realnog pokrića u nauci, ali svakako da ovi negativistički stavovi deluju zanimljivo pa čak i istinito za veliki broj građana, jer im se ovakve informacije serviraju putem medija od strane neodgovornih pojedinaca koji se i ne bave problematikom imunizacije, ali zato sebe predstavljaju kao velike stručnjake i naučnike, tvrdi dr Bohucki.

  - Cena jedne ampule vakcine je nesrazmerno mala u odnosu na finansijsku dimenziju kada bolest nastane i kada dođe do trošenja velikih finansijskih sredstava na sve skuplje lekove (uključujući tu i cenu hospitalizacije u slučaju nastanka neke od niza mogućih komplikacija).  Pri svemu ovome, finansijski je nemoguće prikazati patnju jedne obolele osobe. Ponekad, istina retko, i pored svog uloženog napora, dolazi i do smrtnog ishoda - ističe ovaj lekar. Dodaje da je idealno vreme za vakcinaciju period pre nego što se dokaže prisustvo virusa na nekoj teritoriji, jer se jednom prispeli uzročnik brzo širi među stanovništvom.  Treba uzeti u obzir i činjenicu da je nakon primanja vakcine potrebno da prođe oko dve do tri nedelje do postizanja željenog nivoa antitela u krvi. Upravo zbog navedenog, pravo vreme za primanje vakcine je upravo sada, odnosno tokom oktobra.

  Vakcine besplatne, u privatnim apotekama oko 650 dinara

  Vakcinacija protiv sezonskog gripa počela je u ponedeljak, 5.  oktobra u svim zdravstvenim stanicama i ambulantama opšte medicine u gradu i vangradskim naseljima, od 10 do 12 časova u prepodnevnoj i od 16 do 17 časova u poslepodnevnoj smeni.  Za decu do 18 godina, vakcine će se davati u Dečijem dispanzeru, odnosno Školskom dispanzeru od 8 do 17 časova, a u ambulantama medicine rada u radnom vremenu ambulanti u preduzeću.  Tokom prvih dana početka vakcinacije protiv gripa, javilo se na desetine pacijenata.

  Vakcine su u Domovima zdravlja besplatne, i primaju se kod svog izabranog lekara. U privatnim apotekama ih ima i mogu se kupiti u slobodnoj prodaji po ceni od oko 650 dinara. Za sada ih apoteke ne naručuju posebno kao prošle godine, jer još nema velikog broja zainteresovanih, tvrde neki od farmaceuta.

  Deca se vakcinišu već od 6 meseci

  Kako tvrdi dr Bohucki, donja granica za decu za imunizaciju protiv gripa je 6 meseci života, dok gornja granica ne postoji. Imunizacija u uzrastu od 6 do 36 meseci života obavlja se dozom prilagođenoj ovoj populaciji (doza od 0,25 ml), dok sve osobe starije od 3 godine života primaju punu dozu odnosno 0,5 ml. Bitno je voditi računa da u momentu primanja vakcine osoba nema povišenu telesnu temperaturu, odnosno da ne boluje od neke akutne bolesti, kada se u tom slučaju vakcinacija privremeno odlaže.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja