Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Privreda
  Posle sastanka u Pokrajinskoj Vladi
  Radnici „Agrosemena Panonija” traže pomoć države
  17.10.2015.

  Za položaj 47 zaposlenih u Agrosemenu Panonija, još nema izlaza, ali su oči radnika, koji su odustali od izražavanja nezadovoljstva pred fabričkom kapijom, sada uprte u potpredsednika Vlade Pokrajine Miroslava Vasina i Vladu Republike Srbije.

  3018_1.jpg

  Krajem protekle sedmice, delegacija Samostalnog sindikata je sa predstavnicima fabrike i gradskim ombudsmanom, razgovarala u Novom Sadu sa Vasinom, a prema rečima Milana Popovića, predsednika Samostalnog sindikata Subotice, iz Pokrajine je pomoć obećana, ali ne i konkretizovana.  

  —Rečeno je da će Vlada Pokrajine pomoći, ali juče (15. oktobar) zvali smo i nadležne u Vladi Srbije, jer smo premijeru ranije uputili dopis sa molbom da se pomogne rešenju agonije zaposlenih u Agrosemenu Panonija.  Saopšteno nam je da je predmet stigao do nadležnih i da je u razmatranju, te očekujemo odgovor sa te strane, kaže za Subotičke novine Milan Popović.

  Sada se čeka 24. oktobar, kada bi trebalo da postane pravosnažno rešenje o uknjižbi kupovine dela imovine Agrosemena, od strane firme „Advance Seed”.

  —Tada će se videti, da li će obećanje koje je dao predstavnik firme „Advance Seed” o pomoći radnicima Agrosemena biti ispunjeno i da li će biti u mogućnosti da se realizuju ta obećanja u korist radnika „Agrosemena” i „Agrolaba”, a od toga zavisi i dalje rešavanje problema zaposlenih posle dogovora u Pokrajini, kaže Popović.

  Zaposleni u Agrosemenu su u bezizlaznoj situaciji i sada moraju da mole za pomoć Johana Kavela, direktora austrijskog preduzeća „Advance sid”, koje je kupilo deo nekretnina njihovog preduzeća.  Sa njim je razgovarano u subotičkoj fabrici da pomogne „Agrosemenu Panonija” i isplati zaostale zarade za 47 zaposlenih, od maja ove godine i izmiri obaveze i doprinose za zdravstveno i penziono osiguranje koji nisu plaćeni do 2008. godine.

  Kako je za „Politiku” izjavio Zlatko Marosiuk, gradski ombudsman, direktor Johan Kavel, imao je dobru volju da izađe u susret radnicima. Međutim, pošto je „Advance Seed” u aprilu kupio samo hale „Agrosemena Panonija” , preuzevši samo 18 radnika, planirao je da na osnovu uknjižene nekretnine uzme kredit, kojim bi pomogao i radnicima Agrosemena i kupio deo nove opreme. Pošto je nekretnina tek početkom oktobra, šest meseci nakon kupovine, upisana u vlasništvo austrijskog kupca, to je onemogućilo „Advance Seed” da uzme kredit, pa je radnicima obrazložio da ne mogu u ovom momentu ispuniti ranije obećanje oko pomoći „Agrosemenu Panonija”.

  Radnici su u strahu da će ostati bez radnih mesta, a pomoć su do sada dobili jedino od Samostalnog sindikata, pa sada očekuju da im agoniju razreše nadležni u Vladi Srbije i Pokrajine.

  „Agroseme Panonija”, posle privatizacije od pre 12 godina, više nema ništa od imovine, jer je sve založeno i pod hipotekom, a fabrika je u blokadi sa dugom od oko 300 miliona dinara.  Osnivač obe firme je „Alpis”, a na sajtu Agencije za privredne registre stoji da je preduzeće „Alpis” u stečaju. Zbog dugova, imovina „Agrosemena Panonija” prešla je u vlasništvo Agencije za depozite, a kasnije i Direkcije za imovinu.  Male akcionare, uprkos zakonskoj obavezi, niko nije pitao za saglasnost oko kredita, a ni sada im niko ne polaže račune u vezi stvorene agonije i neizvesne sudbine 47 zaposlenih u Agrosemenu.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja