Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Centralna manifestacija „Pokrenimo srce” obeležava se u Subotici
  I građani treba da znaju šta je reanimacija
  18.10.2015.

  U subotu 17. oktobra, po drugi put će se u Subotici organizovati manifestacija „Evropski dan - pokrenimo srce”.

  Centralna proslava manifestacije ove godine za celu Srbiju biće organizovana u Subotici, na glavnom gradskom Trgu sa početkom u 10 časova, a njen moto je ove godine „Vašim rukama možete da spasite još više života primenom novih preporuka ”.

  3024_1.jpg— Iznenadni srčani zastoj može da se desi u bilo kojem dobu dana i noći, bilo gde i bilo kome. Do njega dolazi iznenada, srce prestaje da funkcioniše kao pumpa, nema pumpanja krvi, cirkulacije i dotoka kiseonika do vitalnih organa, a najosetljivi su moždane ćelije koje već nakon 3 do 5 minuta podležu nepovratnim ireverzibilnim promenama. Naučna javnost je već odavno zaključila da nigde u svetu, pa tako ni u Srbiji, ne postoji tako dobro organizovana Služba Hitne pomoći, koja može da za 3 do 5 minuta stigne do mesta incidenta. Akcijom „ Pokrenimo srce” želimo da edukujemo građane da se aktivno uključe u rano prepoznavanje a potom i započinjanje osnovne životne podrške ugroženima, do dolaska ekipe Hitne pomoći, što je praktično kupovina vremena. Samo na taj način može da se poveća stopa preživljavanja —istakla je prim. dr Kornelija Horvat Jakšić, koordinator manifestacije i načelnik Službe hitne medicinske pomoći u Subotici.

  Svake pete godine se, kako je navela dr Mihaela Budimski, PR Doma zdravlja Subotica, objavljuju nove Preporuke za reanimaciju na bazi zaključaka Međunarodnog naučnog koncenzusa i Međunarodnog odbora za resuscitaciju.

  — Promocija ovih preporuka u Subotici će se održati samo dva dana nakon njihovog objavljivanja, i to u subotu, 17. oktobra, u Velikoj većnici sa početkom u 9 časova, gde očekujemo oko 170 učesnika iz cele zemlje i regiona — navela je dr Budimski.

  Nove „Preporuke 2015”. jasno govore da se očekuje mnogo aktivnije učešće građana, posebno sportskih, prosvetnih, ugostiteljskih radnika, taxista, koji svakodnevno rade sa ljudima, te bi trebalo da se upoznaju sa osnovnom reanimacijom, do dolaska ekipe Hine pomoći.

  Prošle godine je u okviru obeležavanja ove manifestacije na gradskom Trgu, za proces reanimacije obučeno oko 200 sugrađana, podaci su Doma zdravlja Subotica.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja