Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  U Osnovnoj školi "Ivan Milutinović", održano predavanje o vakcini protiv raka grlića materice
  Spasava li „Gardasil” život od raka?
  20.10.2015.

  • U subotičkim osnovnim školama u toku su edukativna predavanja o vakcini protiv raka grlića materice, koja bi se, ukoliko se donesu zakonska rešenja o standardnoj primeni, davala devojčicama uzrasta od 12 godina, kao preventiva • Vakcina se primenjuje u svetu, ali u Srbiji se još uvek plaća.

  3031_1.jpgVakcina protiv raka grlića materice poznata kao "Gardasil", već odavno se koristi u mnogim zemljama Evrope i sveta, a njena najšira primena, u poslednje vreme je u susednoj Sloveniji. U Srbiji se trenutno "opipava" puls javnosti, o mogućnostima uvođenja te vakcine u standardnu praksu, čemu doprinose i predavanja lekara po školama, koja organizuje Institut za javno zdravlje Vojvodine.

  Iako lekari i dalje tvrde da je vakcina izuzetno dobra, kao prevencija od raka grlića materice, upravo kada se daje u osnovnoškolskom uzrastu kod devojčica, roditelji su uglavnom podeljeni i uplašeni, a lekare na predavanjima, najčšće pitaju, da li su vakcine baš neophodne u tako ranom uzrastu i jesu li štetne.

  Dr Tatjana Popović, specijalista ginekologije i akušerstva u Domu zdravlja Subotica, drži seriju predavanja na ovu temu, a u osnovnoj školi "Ivan Milutinović", 13. oktobra, obratila se majkama devojčica, uzrasta od 12 godina i govorila o HPV virusu, glavnom uzročniku raka grlića materice i vakcinisanju.

  U Srbija se vakcina još uvek plaća!

  - Ključno je da roditelji shvate šta je HPV virus, a da je u 97 odsto slučajeva uzročnik raka grlića materice. Vakcina "Gardasil" je u Srbiji dostupna, ali nije zvanično uvrštena u upotrebu i mora da se plati. Razmišlja se, da se ona uvede kao standardna i redovna vakcina i već se ispituje mišljenje javnosti. Postoje dvovalentna vakcina, koja štiti od HPV tipova 16 i 18 i četvorovalentna vakcina, koja štiti od HPV tipova 6, 11, 16 i 18. Tim vakcinama, u velikoj meri bi se sprečilo dobijanje raka grlića materice kod devojčica, ukoliko bi se one vakcinisale u dobi od 9.  do 13. godine, dakle pre početka stupanja u seksualne odnose - objasnila je dr Popović.

  Dodala je, da je na predavanjima majke najviše pitaju da li je vakcina bezbedna, a u upitnicima se u većoj meri i dalje izražavaju negativno, oko vakcinisanja.

  3031_2.jpg
  Dr Tatjana Popović

  - Vakcine se, primera radi, u Australiji primenjuju i kod dečaka, što je ispravno, jer su oni ustvari prenosioci HPV virusa, glavnog krivca za dobijanje raka grlića materice. U praksi se susrećem sa sve većim brojem slučajeva, da devojčice veoma rano stupaju u seksualne odnose, pa eto, uskoro jedna devojčica od 13 godina u Subotici će da se porodi, što je poražavajući podatak. Česte su i infekcije kod devojčica koje i ne umeju da ih prepoznaju, dok roditelji o tome i ne znaju, u mnogim slučajevima. Roditelji bi, dakle, trebalo da razgovaraju iskreno sa svojom decom, to je pitanje mentalne higijene. Važno je raditi i papa testove kod devojčica koje su već sa 12, 13 godina imale prve seksualne odnose, a najkasnije do 3 godine od prvog odnosa. Vakcinacija protiv HPV infekcije je dobra, jer skoro sasvim sprečava nastanak karcinoma grlića materice i kondiloma (šiljatih polnih bradavica), a vakcinacija u velikoj meri štiti i od karcinoma vulve, vagine, penisa i anusa - ističe dr Popović.

  Roditelji podeljeni

  U školi koju smo posetili, uverili smo se još jednom u različitosti mišljenja majki o vakcinama, pa i o vakcini „Gardasil”, o kojoj su odslušale predavanje. Najviše pitanja bilo je, jesu li vakcine neophodne baš u tako ranom uzrastu kod devojčica i nose li štetne posledice.

  - Svaki roditelj je dobio pismeni poziv za predavanja, koja su veoma korisna za učenice, a i roditelje. Oni bi trebalo da nauče sve o tom problemu od lekara i ta saznanja prenesu svojoj decu - kaže Ivan Stipić, direktor osnovne škole "Ivan Milutinović".

  Na predavanju u školi okupilo se oko tridesetak majki, a jedna od njih bila je i A.  K. koja ima dve kćerke, od 12 i 18 godina. Ispunjavajući upitnik o mišljenju za ili protiv vakcine "Gardasil", oko vakcina nije želela da se izjasni, jer smatra da imaju prednosti, ali i mane.

  Vakcina "Gardasil" upotrebljava se u svetu od 2006. godine, u preko 160 zemalja, a u 40 je uvrštena u Nacionalni program vakcinisanja devojčica uzrasta od 9 do 15 godina i dečaka - ali samo u Australiji.

  Svetska zdravstvena organizacija objavila je najnoviju studiju o bezbednosti vakcine "Gardasil", navodeći da je do sada data u oko 170 miliona doza, te da sem lokalnih reakcija nije bilo nijednog slučaja njene štetnosti, niti smrtnog slučaja.

  HPV virusi - 13 tipova uzrokuje rak

  Humani papiloma virusi (HPV) su velika grupa virusa, preko 100 različitih tipova, a izazivaju infekcije koje se prenose seksualnim putem i zaraze kožu ili sluzokožu polnih-genitalnih organa, anusa i grla. — Skoro svaka seksualno aktivna osoba je bar jednom u životu bila zaražena nekim od tipova HPV virusa. Dokazano je da bar 13 tipova HPV virusa mogu da izazovu karcinom grlića materice, a njihovo prisustvo nađeno je u 100 odsto svih slučajeva karcinoma grlića materice, 90 odsto svih slučajeva karcinoma anusa, 40 odsto karcinoma vulve, vagine i penisa, 12 odsto karcinoma ždrela i u 3 odsto slučajeva karcinoma usta. Najviše HPV infekcija se desi od 20. do 25. godine, a opada u poznijim godinama, tvrde lekari.

  Kondom ne štiti pouzdano od HPV-a

  — Iako se upotrebom kondoma sprečava širenje HIV infekcije, hlamidije, gonoreje i ostalih polno prenosivih bolesti, on nije pouzdana zaštita od infekcije HPV virusima, niti se prenose isključivo polnim odnosom, nego se mogu preneti i samo dodirom kože polnih organa, navodi dr Popović.

  Rak grlića materice usmrti 500 žena godišnje

  U Srbiji je karcinom grlića materice po učestalosti na 4. mestu, posle raka dojke, pluća i debelog creva. Godišnje umre oko 500 žena, a u Vojvodini ih godišnje oboli preko 300, a oko 150 umre.  Lekari i dalje navode, da je najbolja prevencija od karcinoma grlića materice redovna poseta ginekologu kao i odazivanje na sistematske preglede, dok i vakcinu svrstavaju u izuzetno dobru prevenciju.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja