Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Poljoprivredni forum „Hrana za Evropu“
  Izgubljeno 25 milijardi evra u agraru
  27.10.2015.

  Nepreduzimanjem adekvatnh mera u agraru u poslednjih pet godina izgubljeno je 25 milijardi evra, rekao je na otvaranju Petog poljoprivrednog foruma „Hrana za Evropu“ u Subotici Dragan Šagovnović, direktor Ekonomskog instituta.

  3058_1.jpg- Nažalost, od kada smo počeli sa forumima i temom agroprivrede, jako se malo postiglo za ovih pet godina. Žao mi je što ministarka poljoprivrede nije došla, jer su ovde prisutne kompanije čiji je ukupan promet 3,5 milijarde eura što je 90 odsto bruto vrednosti agrarne proizvodnje u Srbiji – kaže Šagovnović.

  Vukosav Saković iz „Žita Srbije“ je rekao da Srbija iz godine u godinu obara rekorde u izvozu žitarica i uljarica, ali problema i dalje ima.

  - Pre 15 dana oboren je rekord u izvozu kukuruza, izvezli smo čak tri milina tona. Oboren je i rekord izvoza sojinog i sunckretovog ulja. Ali, izvoznike najviše koči način obračuna poreza na dodatu vrednost koji se razlikuje od obračuna naše konkurencije.  Kod nas se porez naplaćuje kada se kupuje roba za izvoz, a vraća se izvoznicima 15 dana po ostvarenom izvozu. Pored toga, jedina smo zemlja kojoj je stalo do izvoza više deklarativno nego stvarno, jer nam uvode razne takse i namete na izvoz robe domaćeg porekla, kao što su lučke takse, što poskupljuje izvoz i čini nas manje konkurentnima na međunarodnom tržištu – rekao je Saković.

  Saković je napomenuo da problema ima i zbog neusklađenih fitosanitarnih uverenja sa velikim kupcima zbog čega je, recimo, kinesko tržište kukuruza za nas zatvoreno.

  - Nemamo dozvolu ni da izvozimo pšenicu u Egipat, a ozbiljna ograničenja nam predstavlja neregulisani tok Dunava kojim izvozimo 80 odsto ukupnih količina robe – kaže Vukosav Saković.

  Miladin Ševralić, savetnik za agroprivredu u Ekonomskom institutu, poručio je da su žene u srpskim selima u izuzetno neravnopravnom položaju u odnosu na žene koje žive u gradu.

  - Selo kao teritorijalna jedinica uopšte ne postoji u našem zakonodavstvu i bio bi red da naši zakonodavci izmene propise.  Naše žene na selima, čak iako su vlasnice registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, ako plaćaju doprinose za PIO, nemaju pravo na porodiljsko, na dečji dodatak, bolovanje, godišnji odmor.  Od 4.539 ostalih naselja u Srbiji u preko 2.000 nema pošte, u više od 500 nema pristupa sredstvima javnog prevoza. Ne znam kako država misli da će mladi da se vrate na selo – kazao je Ševralić.

  V. K. B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja