Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Telekom - izvršna jedinica Subotica donirala subotičku Bolnicu
  Za bebe obezbeđen slušni aparat
  03.11.2015.

  Subotička bolnica, odnosno ORL odelenje, dobilo je u četvrtak, 29. oktobra, vrednu donaciju Izvršne jedinice „Telekom Subotica” - aparat za ispitivanje sluha kod novorođene dece, u vrednosti od milion dinara.

  Direktor Opšte bolnice Subotica dr Goran Bićanin, istakao je tom prilikom da je bolnica prepoznajući potrebe ORL odelenja i neophnost nabavke aparata za rano ispitivanje sluha kod male dece, uspešno završila komunikaciju sa „Telekomom” koja se odnosila na nabavku ovog aparata.

  3088_1.jpg— Opredeljenim sredstvima koje smo dobili, nabavili smo ovaj aparat, kao i kompjutersku opremu za vršenje statističke analize, koja je već u funckiji u ORL ambulanti — istakao je direktor bolnice.

  — „Telekom” je društveno odgovorna kompanija koja je ovom prilikom izašla u susret subotičkoj bolnici. To je najlepši most i put saradnje između privrede i društvene zajednice.  Drago nam je što smo doprineli da subotička bolnica kao najznačajnija ustanova na severu Bačke i na ovaj način može da poboljša kvalitet usluga zdravstvene zaštite — rekao je Ilija Markov, koordinator Izvršne jedinice „Telekom Subotica”, dodajući da je „Telekom” već pomogao „Kolevku”, Gerontološke klubove i druge ustanove.

  Novi aparat veoma je značajan za ORL odelenje, jer se njime može nastaviti ispitivanje sluha kod novorođenih beba.

  — To je mali, ali veoma osetljiv aparat koji ima primaran značaj u novorođenačkom periodu za rano otkrivanje lezija unutrašnjeg uva, ali se on koristi i kod male dece koja slabo sarađuju da bi im se odredio kvalitet sluha. Aparat emituje zvuk prema unutrašnjem uvu a čujuće unutrušnje uvo emituje signale koje aparat registruje.  Do oštećenja sluha do 30 decibela, on nam registruje odgovore unutrašnjeg uva, a sva teža oštećenja sluha on ne registruje.  Zato aparat ima primaran značaj u novorođenačkom periodu, odnosno u skriningu sluha tek rođenih beba— pojasnila je dr Brigita Berkeš, načelnica ORL odelenja.

  3088_2.jpg

  Na godišnjem nivou na ORL odelenju u subotičkoj Bolnici ima oko 1.400 pregleda novorođenčadi.  Broj pregleda ovim aparatom se bitno povećava, jer se on koristi i kod dece uzrasta dve to tri godine. Na hiljadu pregleda, kako je navela dr Berkeš, dve su bebe koje su gluve, odnosno nagluve. Kod njih se dalje radi ispitivanje sluha, a zahvaljući ovom aparatu dijagnostikuju se ovakva oštećenja kod dece, rekla je dr Berkeš.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja