Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Smrtnost i kasno otkrivanje karcinoma dojke, prisutni sve više i u Subotici
  Preventiva i estetski najkorisnija
  04.11.2015.

  Bilateralna profilaktička mastektomija postaje sve popularnija i kod nas.  Akcenat je na preventivi gde se oboljenje otkrije u početnoj fazi, kada je još moguće lečenje. Ako do toga ne dođe, onda nastupa plastična hirurgija, tvrdi dr Branko Rudić, lekar specijalista plastične hirurgije u Opštoj bolnici Subotica.

  3091_1.jpg
  dr Branko Rudić

  Bilateralna profilaktička mastektomija je metoda hiruškog odstranjivanja dojki, kako bi se sprečila ili drastično smanjila potencijalna pojava karcinoma.  Ova sve popularnija metoda se, kako tvrde hirurzi, najčešće koristi u slučajevima gde genetska ispitivanja ili anamneza iz porodice ukazuju na visok rizik od dobijanja raka dojke.

  Profilaktička mastektomija smanjuje razvoj raka dojke kod žena za oko 90 posto. Ipak, ona ga upotpunosti ne onemogućava, jer se karcinom može razviti iz stanica tkiva dojke u prsni koš, ispod pazuha ili u stomak.

  U ranom otkrivanju karcinoma dojke, značajna i plastična hirurgija

  Specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije dr Branko Rudić, pet godina je radio na Klinici VMA u Beogradu, gde je specijalizirao ovu oblast. Svoja iskustva od nedavno prenosi i u radu sa pacijentima na odelenju hirurgije u Opštoj bolnici Subotica, ali i na stručnim tribinama gde je pozvan da govori o ovoj temi iz ugla plastičnog hirurga.

  Jedna od takvih bila je tribina koju je nedavno organizovao subotički Forum žena SDPS-a povodom oktobra, meseca prevencije raka dojke.

  - Subotička bolnica pruža sve usluge osim zračne terapije. Akcenat je na preventivi, da se oboljenje otkrije u početnoj fazi, kada je još moguće lečenje. Ako ne dođe do toga onda nastupamo mi - plastični hirurzi. Psihičko stanje pacijentkinja uglavnom zavisi od njihovog kompletnog izgleda, a ovom intervencijom joj možemo vratiti simbol ženstvenosti. Intervencija zahteva upotrebu lokalnih režnjeva, a to je zahvat kada od dela kože i mišića sa leđa i stomaka i uz pomoć proteza, uspemo da nadoknadimo zaostali defekt mastektomije.  Suština je da se žlezdano tkivo vadi kod osoba koje su genetski predisponirane za bolest, pri čemu je mogućnost da te žene u kasnijem životu dobiju karcinom dojke, gotovo nemoguća.  U tim slučajevima se gubitak konture grudi nadoknađuje uz pomoć proteza koje se ugrađuju - pojasnio je dr Rudić.

  Bolnica: Hiruški zahvati novije generacije se još uče

  U subotičkoj Bolnici, u okviru plastične hirurgije i dalje su nedovoljno proučeni hiruški zahvati koji se rade u intervencijama kao što su opekotine, rane od ležanja, kao i lečenja šake. Prema rečima našeg sagovornika, najčešće se rade minimalne korekcije usana, otklanjanje tragova bora, kapaka, fejs liftinzi, liposukcija i botoksi.

  - Oklanjamo i sve tumore i pigmentne promene sa kože i potkožnog tkiva u saradnji sa kolegama sa dermatologije. Korekciju dojki ili ugradnju proteza još uvek radimo sa kolegama na VMA, jer nemamo dovoljno materijala, kojeg sami nabavljamo.  To su dakle i dalje vanstadardne usluge u Bolnici, te se naplaćuju, što je dodatni finansijski problem za mnoge pacijente – objašnjava dr Rudić.

  Dr Rudić je na tribini, o aktuelnoj temi - karcinom raka dojke, govorio sa aspekta svoje struke i specijalizacije. U interaktivnoj i veoma edukativnoj diskusiji, gde su žene imale brojna pitanja, govorio je o prevenciji, lečenju i postoperativnim ishodima karcinoma dojke, ističući poražavajuću statistiku o smrtnosti i kasnom otkrivanju bolesti koja se može izlečiti ukoliko se dijagnostikuje na vreme.  Takođe je naglasio da je veoma bitan i postoperativan tok koji zahteva multidisciplinaran tim koji uključuje tim lekara hirurga, plastičnog hirurga, onkologa i psihologa. Podsetio je da se karcinom dojke javlja i kod muškaraca, ali mnogo ređe.

  — Jedan takav slučaj skoro sam imao u ambulanti u bolnici, gde mi je na pregled došao muškarac šezdesetih godina iz okoline Subotice sa karcinomom u već poodmakloj fazi, a da ni sam nije znao da ga ima — otkriva dr Rudić.

  Dodaje da se nada, obzirom da je plastična hirurgija danas postala prestižna grana medicine, da će Subotica, kao jedan od pet najvećih gradova u Srbiji, uskoro dobiti i odeljenje plastične hirurgije.

  - Potrebno je da se izgradi mreža plastične hirurgije i da svi obavljaju svoj deo posla.  Samo na taj način bi se smanjio pritisak na Klinički centar Vojvodine kao vrhovnu ustanovu, gde se trenutno upućuju gotovo svi pacijenti iz ove oblasti - zaključuje doktor Rudić.

  Podeljena mišljenja struke i javnosti

  Odluka za ili protiv profilaktičke obostrane mastektomije za ženu nije jednostavna.  Jednom učinjena obostrana profilaktička mastektomija je konačno stanje, te iza nje nije moguć povratak na staro. Mišljenja javnih ličnosti koje su uradile ovaj zahvat i nekih lekara su i dalje podeljena. Žene su uglavnom zadovoljne nakon ovog zahvata, jer je on garancija da nakon njega doživotno u velikom procentu neće dobiti karcinom dojke, a istovremeno su sačuvale svoju ženstvenost.  Plastični hirurzi podržavaju ovu metodu kao dobru i zdravstveno i estetski, dok neki lekari ipak savetuju oprez uz naglasak na preventivu, odnosno sprečavanje nastanka bolesti.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja