Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.06.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Ljiljana Krtinić, Akademska grafi čarka, slikarka, umetnica
  Umetnost kao večiti izazov
  04.11.2015.

  Umetnost je oduvek njeno opredeljenje. Još od detinjstva je umesto igračaka birala bojice i papir i kreirala svoj svet. Dobitnik je mnogih priznanja, gradskih, državnih, međunarodnih, što jeste rezultat njenog rada i njene težnje da istraje u kvalitetu izraza i ideje.

  Ljiljana KrtinićNjeni radovi su nosili poruke koje su se prepoznavale u sve širim okvirima.  Ona sama, međutim, granice ne priznaje. Doživljava ih kao izazove koji vode napred.

  Iako sam se uvek uklapala u sistem, nikada mi to nije bilo dovoljno.  Nakon što bih odradila ono što su drugi od mene očekivali, od sebe sam nastojala da tražim još mnogo više.

  Na sreću, nastavnik Đerđ Boroš je to primetio još dok je Ljiljana Krtinić bila u nižim razredima osnovne škole. Tako je već u petom razredu stigla do prve nagrade ,na konkursu u Ljubljani.

  -Prvi put sam se odvojila od kuće da primim tu nagradu i sa nastavnikom letela avionom, takođe prvi put.  Bilo je to za mene ogromno priznanje i nezaboravan doživljaj koji je ostao zapečaćen u mojim sećanjima.Tada sam shvatila veličinu čina stvaranja kao i bezgranične mogućnosti delovanja, kada neko drugi to što stvoriš, prepozna kao kvalitet. Nastavila sam, bez straha i dalje.U kasnijem periodu sam izabrana za jednu od deset eminentnih slikara za obeležavanje 70- godišnjice našeg broda „Jadran“.  Tom prilikom smo mi, umetnici imali čast da letimo ruskim vojnim teretnim avionom „Antonov“, koji je takođe bio izuzetan doživljaj – seća se Ljilja.

  Osobe u njenom okruženju bile su joj oslonac da stvara dalje. Dedin portret nastao na salašu je prvi, a u nedostatku materijala načinjen je na poleđini knjige koju je ponela da čita u prirodi.

  -On i danas, četvrt veka od dedinog upokojenja čuva uspomenu na Solunca čije sam priče o pešačenju od Krfa do Subotice upijala kao mala i koje su me impresionirale i inspirisale da u životu budem borac, kao i otac i majka koji su me podržavali da idem svojim putevima izbora.

  To je Ljiljanu Krtinić dovelo do nagrada kao što su najbolji student novosadske Akademije, najbolji student novosadskog Univerziteta, kao i drugih najvećih gradskih, državnih, međunarodnih priznanja. Dobitnik je nagrade Dr Ferenc Bodrogvari 2005. godine za postignute rezultate u području primenjene umetnosti; njeni pozorišni plakati su prelazili granice zemlje, jedan je proglašen za najbolji plakat sveta u Parizu, drugi je, pak dobitnik Sterijine nagrade...  Za rešenje jelovnika Boss picerije dobila je prestižno priznanje nagradu Forma-najbolji grafi čki dizajn Vojvodine. Pobeđivala je na mnogim konkursima za zaštitne znake, kao i na konkursima za višelisne kalendare, što je takođe jedna od njenih ljubavi i izazova. Veoma joj je draga otkupna nagrada za najbolji kalendar Tondach koncerna, kao i nagrada za kalendar Next sokova.

  Kao majka, sada već dve devojke, studentkinje, takođe je sebe usmerila da svojim primerom u struci ukaže na ogromne mogućnosti koje se radom stiču. Bezgraničnom ljubavlju im je omogućavala slobodu da deluju svojim energijama i kapacitetima.

  -Velika je veština dobro upravljati vlastitim vremenom. Trudim se da ne primam primese kvazi i instant života, pokušavam da se usaglasim sa prirodom i dam primer svojoj deci. Time se rukovodim i u umetnosti. Ni u jednom momentu nisam dopustila da me materijalna strana odvuče u dehumanizovan svet potrošačkog društva i vidim sebe kao nekoga ko traje u misiji da održim kvalitet ličnosti u celini, a s tim u vezi je i struka kojom se bavim.  U ovom trenutku, to je zaista veliki cilj i težak posao!

  Pravila je uvek poštovala, ali se i trudila da ih bar malo pomeri, jer se samo tako može napredovati, smatra Ljiljana.

  -Zapravo sam uvek želela da dam svoj doprinos društvu u kom stvaram.  Meni su to izazovi, novi zadaci i nove mogućnosti da napredujem.

  Umetnik treba da pruži neki pomak, kaže i smatra svojom obavezom da kroz umetnost iskaže svoj stav u odnosu na to šta nam se događa.

  -Toliko je danas izraženo munjevito prezentovanje nekvalitetnog sadržaja, da je kvalitet potpuno zanemaren.  Kič se nekada tretirao kao nešto što je društvu nepotrebno, a danas je preovladao. Dopustili smo to tako, što ne reagujemo i ukoliko to tako ostane, nećemo više imati osnovne vrednosti ni mogućnost vaspitanja naše dece u kvalitetnom okruženju. Generacije koje dolaze neće imati više nikakve kriterijume.  Kriterijumi su se poremetili, a time se dešavaju i ove promene u kvalitetu.

  I sada Ljiljana pomera granice i svojim umetničkim sredstvima plasira informacije o poreklu, jeziku, simbolima Srpskog naroda kroz kalendar koji svakim mesecom hronološki beleži važne momente iz istorije ovog naroda i podseća da se na ovim prostorima živi već 7524 godine.

  L. Raos

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja