Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.06.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Privreda
  Ambasador Belorusije sa delegacijom grada Bresta posetio Suboticu i potpisao dva Sporazuma o saradnji
  Brest planira investiranje u privredu Subotice
  05.11.2015.

  U Gradskoj kući, početkom sedmice, potpisan je Sporazum o saradnji Subotice i beloruskog grada Brest, a cilj saradnje je unapređenje ekonomskih, privrednih, kulturnih i sportskih odnosa dva grada i dve zemlje • Brest ima godišnju proizvodnju od dve milijarde dolara i oko 35.000 zaposlenih • Spoljnotrgovinska razmena našeg regiona i Belorusije dostiže 40 miliona dolara godišnje, od čega je oko 1,8 miliona izvoz iz ovog regiona.

  3094_1.jpg
  Visoki gosti i domaćini potpisali važan Sporazum

  Gradonačelnik Subotice Jene Maglai i predsednik Skupštine grada Ilija Maravić sa saradnicima, u ponedeljak, 26. oktobra, u Zelenoj sali Gradske kuće, primili su delegaciju grada Bresta iz Belorusije, ambasadora te zemlje u Beogradu Vladimira Čuševa i Aleksandra Rogačuka, gradonačelnika Bresta.

  Sporazum o partnerstvu Subotice i Bresta potpisali su gradonačelnici Jene Maglai i Aleksandar Rogačuk, sa ciljem unapređenja ekonomskih, privrednih, kulturnih i sportskih odnosa između dva grada i dveju zemalja čiji su politički i diplomatski odnosi u usponu.

  —Sporazumu je prethodio dvogodišnji intenzivni rad na pripremi saradnje i za Suboticu je ovo značajan trenutak i početak saradnje dva pogranična grada, koja u svojim državama spadaju u gradove srednje veličine, imaju bogatu istoriju i tradiciju, što otvara mogućnosti za saradnju u privredi, poljoprivredi, turizmu, kulturi pa i drugim oblastima, što bi trebalo da oživi ovaj Sporazum, istakao je Maglai, rekavši da Sporazum podupiru i gradske i republičke odluke.

  Gradonačelnik Bresta Rogačuk je poručio da je uveren da će saradnja Subotice i Bresta imati lepu budućnost, o čemu svedoči srdačan odnos beloruskog naroda prema narodu Srbije.

  Ilija Maravić je izrazio zahvalnost ambasadoru Vladimiru Čuševu na čiju je inicijativu, pre dve godine pokrenuta procedura za dobijanje saglasnosti za uspostavljanje saradnje između Subotice i Bresta.

  —Nadam se da ćemo ostvariti dugoročnu i kvalitetnu saradnju u obostranom interesu, rekao je Maravić.

  Delegacija Belorusije u kojoj je i direktor Privredne komore Bresta iz Belorusije, Valeri Labun, posetila je i Regionalnu privrednu komoru Subotice, a sa predsednikom RPK Subotica Slobodanom Vojinovićem potpisala je Sporazum o privrednoj saradnji.

  Labun je istakao da oba grada, Subotica i Brest, imaju bogatu kulturnu tradiciju i istoriju, jake mlekarske industrije, slobodne ekonomske zone i veliki broj poznatih stranih investitora.

  —Grad Brest, kao i Subotica, pogranični je grad ali nešto veći, sa 350.000 stanovnika.  Imaju dobar geografski položaj, jer se nalaze na granici sa zemljama Evropske unije. Upoznali smo se sa rukovodstvom RPK Subotice prošle godine, u Beogradu, na ekonomskom forumu i razgovarali o mogućnsoti potpisivanja Sporazuma o saradnji, koji smo sad realizovali u Komori, kao prvi korak saradnje privrednika, ne samo dvaju gradova, nego i obe države. Krug preduzeća koja će sarađivati biće velik, očekujem da ćemo se dogovoriti o konkretnom planu privredne saradnje u idućoj godini, pre svega prehrambenih preduzeća.  Planiramo da investiramo u Suboticu u prehrambenoj industriji, a imamo dobrih predispozicija i za turističku saradnju. Za tri godine, Brest puni 1000 godina i ima bogatu tradiciju kao i Subotica, rekao je za Subotičke novine Valeri Labun.

  Slobodan Vojinović, predsednik RPK Subotica podsetio je prilikom potpisivanja Sporazuma da spoljnotrgovinska razmena našeg regiona i Belorusije dostiže 40 miliona dolara godišnje, od čega je oko 1,8 miliona izvoz iz ovog regiona.

  Ambasador Belorusije u Beogradu, Čušev, istakao je da je do sada potpisano šest sporazuma o bratskim gradova sa najvećim gradovima u Belorusiji i Srbiji a akcenat je stavljen na međuregionalnu saradnju.

  Gradonačelnik Bresta Rogačuk, govorio je o ekonomskim potencijalima Bresta i mogućim vidovima saradnje na polju trgovine, ističući turističke vrednosti Nacionalnog parka i velikog broja turističkih objekata.

  —Verujem da našu saradnju očekuje bolja budućnost. Brest godišnje izveze gotove proizvode u vrednosti od oko dve milijarde dolara. U industrijskoj zoni radi 35 hiljada radnika, zaposlenih u drvnoj, prerađivačkoj, prehrambenoj i elektronskoj industriji.  Subotica je peti grad u Srbiji koji ima svoj bratski grad u Belorusiji.  Pre njega partnerske odnose su uspostavili Beograd i Minsk, Novi Sad i Gomelj, Kragujevac i Mogiljov, Niš i Vitebsk, Kraljevo i Grodno, a sada i Subotica i Brest, podsetio je Rogačuk.

  U Brestu građani ne plaćaju parking!

  Saradnja u oblasti kulture je već uspostavljena između Bresta i Subotice, dodeljena su i priznanja i diplome učenicima i umetnicima od strane EX Librisa sa naše strane, dok su iz Bresta dodeljene nagrade našim učenicima na konkursu u kojem je učestvovalo 26 zemalja.

  Delegacija Bresta je posetila i JKP „Parking” i „Čistoču i zelenilo”, a kako saznajemo, kuriozitet za naše građane je činjenica, da grad Brest koji ima tri puta više stanovnika od Subotice (350.000), ne naplaćuje parking svojim građanima, a naplata se vrši, recimo, u mnogoljudnijem gradu Minsku.

  N. Harminc Karanović

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja